Vitrina MagicHOME, cea mai emoționantă campanie umanitară

Reflector

Printre numeroasele așa-numite „virale” care circulă pe net, am avut ocazia să vedem într-o zi un clip despre un cerșetor orb. Tipul stătea pe niște trepte cu un carton pe care scria „Sunt orb, ajutați-mă”. Puțini dintre trecători îi puneau în pălăria din față vreo monedă sau o bancnotă. Asta, până când în fața lui s-a oprit o tânără care i-a luat cartonul din față, a scris ceva pe el și a plecat. Imediat, banii au început să curgă în pălăria cerșetorului. După-amiază, când fata s-a întors acasă, orbul a recunoscut-o după sunetul pantofilor, a oprit-o și a întrebat-o ce i-a scris pe carton de are așa de mult succes. Fata pur și simplu îi schimbase mesajul, din cel banal și sec inițial, în „E o zi atât de frumoasă, dar eu nu pot s-o văd”. Nu mai ținem minte dacă respectivul videoclip avea un mesaj final, dar am reținut ideea centrală a filmulețului. Aceeași problemă este primită altfel dacă este prezentată cu un mesaj puternic. Despre o astfel de acțiune vom vorbi și noi mai departe. Nu de alta, dar chiar ne-a impresionat, deși zicem că am văzut destule de-a lungul vieții noastre de ziarist. E vorba de „MagicHOME”.

\"\"

100.000 de sms-uri
Ideea e simplă. Când un copil este bolnav, mama este internată alături de el. „Internată” e un fel de a spune, pentru că nu are un pat lângă cel al copilului, ci stă pur și simplu zile și nopți la rând pe vreun scaun și moțăie de-ampicioarelea, ghemuită pe o pătură lângă calorifer sau întinsă pe două scaune puse unul lângă celălalt. Iar dacă la un copil bolnav de o enterocolită, internarea e de două-trei zile, iar la unul cu hepatită, de maxim două săptămâni, gândiți-vă ce înseamnă un copil bolnav de cancer. De la scaunul pe care părinții stau luni în șir lângă patul copilului bolnav pleacă și ideea campaniei lansată de asociația MagiCAMP, a vedetei TV Melania Medeleanu. Pur și simplu, în vitrina unei galerii de artă din București, din apropierea Muzeului Național de Artă, a fost așezat un pat de spital și un scaun din acela, cu cadrul din metal și spătarul din placaj. Patul e gol, dar pe scaun stă un voluntar. Citește, se uită la trecători și stă. Așa cum stă și mama unui copil bolnav de cancer. Mesajul e simplu: „Părinții copiilor bolnavi de cancer locuiesc pe un scaun. Zi și noapte, fără odihnă, lângă patul de spital. Ne-am pus în locul lor și ne vom așeza pe rând pe un scaun. Vom sta acolo până când primim 100.000 de sms-uri pentru MagicHOME, refugiul părinților de lângă cel mai mare spital oncologic din România”.

\"\"

Un sms de doi euro
Lângă Institutul Oncologic București și Institutul Clinic Fundeni funcționează un centru destinat copiilor bolnavi de cancer veniți la tratament și părinților acestora. Pentru că actualul centru nu acoperă nevoile, urmează a se finaliza o construcție pentru noul centru MagicHome. Va avea o suprafață de 700 metri pătrați și va putea găzdui în permanență 25 – 30 de persoane, oferind aproape 10.000 de mese pe an. Aici vor fi locuri de cazare, dușuri, mașini de spălat hainele și locuri de joacă. Se asigură mese gratuite, suport psihologic și terapie prin artă. Un centru care completează serviciile strict medicale asigurate de cele două institute. Iar principala modalitate de a ajuta este, firește, SMS-ul cu taxă. Trimițând cuvântul „MAGIC” la numărul 8844, poți dona câte doi euro lunar, până trimiți un alt mesaj, „MAGIC STOP”. Evident, se pot dona bani și prin transfer bancar sau cu cardul. Dacă nu ai bani, poți sprijini campania înscriindu-te pentru a sta pe scaun, în vitrină, câte o oră.

\"\"

Abonat la caritate
Vorbeam de succesul unui mesaj puternic. Ideea aceasta, a scaunului pus lângă un pat, într-o vitrină, a avut un succes greu de egalat. Până pe 18 ianuarie 2018, toate zilele sunt ocupate de oameni care vor să stea pe scaun pentru a transmite mesajul. Abia de pe 19 încolo mai poți prinde o oră liberă, pentru a te oferi ca voluntar. Până la ora la care am început să scriem acest text, se strânseseră peste 73.000 de SMS-uri din ținta de 100.000. Pe scaunul din vitrină a luat loc, la venerabila vârstă de 101 ani, filosoful și eseistul Mihai Șora. S-au așezat și Andreea Esca, Inna sau Smiley, Cătălin Măruță, Oana Pellea și mulți alții. Campania nu s-a încheiat încă, dar în ritmul actual, ținta de 100.000 de SMS-uri ar putea fi atinsă în câteva zile. Oricum, acesta este doar începutul, pentru că bani pentru întreținerea centrului vor trebui constant. De asta s-a și apelat la ideea donațiilor lunare permanente. Într-un fel, te abonezi la caritate, angajându-te să dai 2 euro în fiecare lună pentru un scop nobil. La urma urmei, nu e nici măcar prețul unui pachet de țigări sau al unei porții de grătar la Sărbătorile Iașului.

\"\"

Tabără pentru copiii bolnavi
Campania MagicHOME nu e singura în care s-a implicat Melania Medeleanu și iubitul acesteia, fostul ministru al Sănătății din Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu. Prima idee a fost un afterschool în comuna Clinceni, asigurându-se o masă caldă și ajutor la teme pentru 17 copii. După 8 ani de la înființarea centrului, numărul beneficiarilor a ajuns la 120. Acum trei ani, Medeleanu a înființat MagicCAMP, o tabără destinată tot copiilor bolnavi de cancer. Din nou, o acțiune care asigură servicii pe care statul nu le oferă. În acest caz, joaca, pentru copii a căror prioritate este supraviețuirea, dar care la urma urmei tot copii sunt. În tabără se fac cățărări pe panou vertical, tiroliană, tir cu arcul, pictură, sport, teatru și multe altele. La început au fost 32 de copii, dar numărul lor a ajuns anul trecut la 180.

\"\"

Și soldați în voluntariat
Iar acțiunile asociației înființată de vedeta TV au succes. Nu mai vorbim faptul că se fac mult mai multe lucruri cu mai puțini bani decât s-ar cheltui dacă serviciile ar fi asigurate de stat. Nu neapărat pentru că statul cheltuiește banii aiurea, deși este și aceasta o variantă, cât pentru faptul că acțiunile umanitare ale Melaniei Medeleanu se bazează pe voluntari. Oricât ne-ar displace expresia „muncă voluntară” și oricâte amintiri neplăcute de pe vremea lui Ceaușescu ne-ar stârni, adevărul este că foarte mulți oameni se oferă să ajute orice cauză nobilă. La ultima ediție a MagicCAMP, cam 100 de oameni care își oferiseră serviciile ca voluntari au trebuit refuzați. Deja erau prea mulți. Veniseră până și soldații garnizoanei Târgoviște ca voluntari. Iar cu cât statul se dovedește mai incapabil să acopere nevoile oamenilor, cu atât aceștia sunt mai solidari între ei. E un fenomen care are deja zeci de ani în Statele Unite sau în Europa Occidentală și care începe să se simtă și la noi.

Nevoile Iașului
Despre acțiuni umanitare organizate la Iași am avut ocazia să vorbim, când am pomenit de Casa Share și de implicarea în acte caritabile a preotului de la maternitatea „Cuza Vodă”. Oricât efect ar avea acestea însă, ele rămân inițiative individuale, ale unor oameni cu suflet mare. La Iași încă nu am văzut o acțiune de impact de tipul MagicHOME, în care o comunitate întreagă să se simtă implicată emoțional și financiar, pe termen lung. Nu că nu ar fi nevoie. La Spitalul „Sf. Maria” funcționează o secție pentru copii bolnavi de cancer. Iar spitalul nostru se adresează copiilor din toată Moldova, adică unui număr de 800.000 de persoane. Din fericire, după vreo cinci ani de când se vorbește de proiect, Consiliul Județean a reușit să prindă finanțarea necesară pentru modernizarea spitalului. În valoarea totală a proiectului, de 121,5 milioane de lei, este inclusă și construirea unei unități de cazare pentru aparținători. Institutul de Oncologie are propriul „hotel” în Tătărași. E drept că e mai mult o improvizație, chiar dacă asigură condiții de trei stele, dar măcar există. Ce nu există însă este, de exemplu, un loc de joacă amenajat pentru copiii internați la „Sf. Maria”, unde aceștia să mai poată uita de boală sau o cantină pentru părinții micilor bolnavi, unde să poată lua masa cei lipsiți de mijloace materiale.

Urgențe la maternitate
Lipsesc, de asemenea, din spitalele ieșene numeroase echipamente medicale sau, atunci când există, ele sunt antichități. Pentru a da numai un exemplu, mamograful de la „Cuza Vodă” a împlinit recent 31 de anișori. Nu putem să-i urăm „la mulți ani”, mai ales că mamografia este principala metodă de diagnostic precoce al cancerului mamar, ca și al altor afecțiuni ale sânilor. Într-o campanie de diagnosticare desfășurată acum doi ani, la 8,5% dintre femeile consultate s-au găsit diverse probleme ale sânilor. Totodată, mortalitatea provocată de cancerul mamar este în România de 36%, mult peste media europeană de 29%, îndeosebi din cauza diagnosticării târzii. Un mamograf nou este mai mult decât necesar la „Cuza Vodă”, iar maternitatea are nevoie și de o stație de oxigen. Oricât de aberant ar fi, maternitatea nu dispune de așa ceva, folosind o stație închiriată, pentru care plătește 15.000 de euro lunar. O stație de oxigen nouă costă un mizilic de 150.000 de euro. Mână de la mână dacă punem doar noi, ieșenii, ar fi necesari doar doi euro de fiecare. Adică exact prețul unui SMS din campania MagicHOME.

Cazuri limită
Problemele sistemului sanitar nu sunt singurele care pot fi rezolvate dintr-un SMS dat de fiecare din noi. Lista e practic nesfârșită. Acum vreo cinci ani, o tânără de doar 29 de ani, Odette Leoveanu a fost diagnosticată cu cancer. La chimioterapie a reacționat perfect, dar boala nu a putut fi învinsă doar de pastile. A fost necesară o operație, care costa 45.000 de euro. Tânăra avea doar vreo 5.000 strânși. La acea dată, a fost lansată o campanie de strângere de fonduri prin SMS. Cei 40.000 de euro care mai trebuiau au fost adunați în două zile. Jumătate prin SMS-uri, jumătate prin sponsorizări de la companii și persoane fizice. V-ați gândit vreodată câte cazuri limită pot fi soluționate cu o implicare minimă? Tot prin SMS ar putea fi împădurite toate dealurile Iașului. Sau ar putea fi oferite tabere la mare unor copii care n-au ieșit niciodată din sat. Sau ar putea fi acordate burse în străinătate unor tineri merituoși. Sau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *