Un deputat PNL de Iași vrea să salveze Colegiul Pedagogic de la autodemolare cu postări pe Facebook

Reflector

Dragii noștri, știți că avem o problemă cu politicienii care mănâncă ciuperci. Adică cei care speculează cu tupeu buna-credință a oamenilor care își doresc, normal, rezolvarea unei probleme din comunitatea lor. Ne sunt profund antipatici și credem că și dumneavoastră. Pe politician nu-l costă nimic să dea din gură. El vorbește, lumea ține minte că-l preocupă problema și poate cineva o să-l și voteze la următoarele alegeri. De cele mai multe ori, problema rămâne nerezolvată. Despre un astfel de caz vom vorbi și noi azi. E un exemplu ales efectiv la întâmplare, dar e tipic. Cu voia dumneavoastră așadar, Alexandru Kocsis-Cristea!

I-au găsit „coledzi”
Cum adică n-ați auzit de el?? E deputat de Iași! Mă rog, nu e chiar ieșean, adică nu e deloc, dar ce contează? A fost responsabil de campaniile online ale președintelui Iohannis, așa că a fost recompensat cu un loc eligibil pe liste. Iar cum la București era înghesuială, iar prin alte părți nu a găsit loc, l-au trimis să candideze pe lista liberalior ieșeni. Cum să rămână, vorba lui Caragiale, „fără coledzi”?
Ei bine, odată ajuns deputat, s-a și pus pe treabă pentru Iași. A, nu, nu în Parlament, ferit-a sfântul! Acolo a luat cuvântul o singură dată de când s-a ales. Atunci când a depus jurământul, evident. Nu, omul se luptă pentru Iași acolo unde știe mai bine: pe Facebook. Că doar în asta e specialist, nu?

Promisiunea
Mai zilele trecute, omul a postat pe pagina lui de Facebook detalii despre o întâlnire cu prefectul județului, în cadrul căreia s-a bătut cu pumnii în piept că va cere Guvernului să aloce bani din fondul de urgență pentru consolidarea ansamblului de clădiri al Școlii Normale. „Dacă nici această școală nu este o urgență, atunci nu știu ce altceva este”, a încheiat plin de emfază Kocsis. Stop. Și hai să vedem încetișor despre ce e vorba.

\"\"
Deputatul Kocsis (stânga) și prefectul

A greșit „adrisantul”
Întâi, să te vezi cu prefectul pentru a vorbi despre o școală este ca și cum ne-am întâlni noi cu nea Gică fochistul pentru a vedea ce putem face pentru a armoniza pozițiile divergente ale SUA și Chinei în perspectiva viitorului summit al grupului G7. Evident că președintele american, Joe Biden și cel chinez, Xi Jinping așteaptă cu sufletul la gură directivele noastre înainte de a-și strânge mâinile în fața fotoreporterilor, nu? Prin atribuțiile sale legale, prefectul nu are nicio treabă cu școala. Angajații școlii sunt subordonați Ministerului Educației și plătiți de acesta, clădirea, gardul și creta pentru tablă țin de Primărie. Dacă Kocsis chiar era preocupat de starea jalnică a majorității clădirilor din cadrul Școlii Normale, trebuia să se întâlnească cu primarul și, eventual, cu conducerea școlii. Pe scurt, nu la Casa Pătrată trebuia să meargă, ci la Palatul Roznovanu! Tot pe Ștefan cel Mare, dar ceva mai încolo, peste drum de Mitropolie.

E urgentă de peste 20 de ani
A, dar poate că omul s-a dus la Prefectură ca să stabilească exact ce să scrie în proiectul de hotărâre de Guvern pentru alocarea de fonduri, nu? Ei bine, nu. Prin lege, fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului este destinat soluționării problemelor urgente, apărute intempestiv, care nu au putut fi prinse în bugetul național pentru că încă nu existau: cutremure, inundații, război, dintr-astea. Catastrofe, în general. Copiii noștri, liceeni (mulțumim, să vă trăiască și ai dumneavoastră), nici nu erau născuți pe vremea când, primar fiind, Constantin Simirad vorbea de necesitatea reabilitării Școlii „Vasile Lupu”. Problema e urgentă de peste 20 de ani, deci e cam greu să explici Guvernului că nu s-a știut de ea până acum. Dacă, prin absurd, Kocsis s-ar duce la Guvern cu un proiect de hotărâre privind alocarea de bani și ar reuși să treacă de jandarmul de la poartă, i s-ar răspunde sec ceva de genul „Da, bine, mulțumim, lăsați hârtiile la secretară. Sau aruncați-le la coș, că n-avem cadru legal pentru problemă”.

Calcul electoral
E drept, fondul de rezervă al Guvernului nu e folosit decât rareori pentru destinația lui legală. De regulă, banii de acolo se duc pe la primăriile partidului aflat la guvernare. Evident, pe probleme „urgente”, adică pentru ca școala, drumul sau dispensarul să fie gata până la alegerile următoare. Efectiv la întâmplare, am intrat pe site-ul Ministerului Administrației și am luat de acolo primul proiect de hotărâre de Guvern privind alocarea de bani din fondul de rezervă pe care l-am văzut. Ei bine, primul proiect deschis prevedea alocarea a 92 milioane lei, cam cât ar trebui pentru Școala Normală din Iași. Banii ăștia, dacă se vor aloca, vor merge la 28 de primării de comune și orașe. Dacă v-ar chema Florin Cîțu și ar trebui să decideți cui dați 92 milioane lei, ce ați alege: un oraș de peste 300.000 de locuitori, în care banii ăia nici nu se observă sau 28 de comune și orașe mici, în care toată lumea vede că „s-a făcut ceva”? Câți te votează într-un oraș universitar, în care e greu să păcălești lumea cu un mic, o bere și o dungă de var și câți te vor vota într-un orășel pierdut prin Bărăgan, în care fiecare leu contează? Exact.

De ce nu e în PNRR?
Altfel, am îndrăzni să-l întrebăm pe dom’ deputat Kocsis o chestie, dacă nu-l deranjăm prea mult. Dom’le, nu demult, pe când se făcea lista de proiecte ce urmau să fie trimise de la Iași pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, s-a vorbit și de Școala Normală. Se voia alocarea a 17 milioane de euro pentru acest obiectiv. Lista proiectelor din PNRR a fost publicată între timp, dar nici urmă de școală. Dom’le Kocsis, nu v-am auzit vorbind de asta. De ce nu ați ținut niciun discurs în Parlament despre necesitatea de a include în PNRR și această investiție? Avem primar liberal. Președintele Consiliului Județean, liberal. Prefect, liberal. Guvern, liberal. Iar matale bați apa-n piuă cu ce o să faci și o să dregi.

sursa foto: pagina de FB a deputatului Kocsis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *