Acum vreo 6 ani, pe străzile Iașului era scos în probe primul autobuz electric. O firmă cehă ni-l trimisese să ne plimbăm cu el, firește, cu intenția de a prinde ulterior un contract de livrare. Știți cum se mai întâmplă prin supermarket-uri, unde ți se oferă bucățele de salam ori de brânză, ca să te atragă spre o anumită marcă. La acea dată, întrebat de presă când vor circula astfel de autobuze prin Iași, primarul spunea că e imposibil. Pur și simplu, motoarele electrice nu ar face față dealurilor noastre. Între timp, mai ales sub presiunea publică provocată de smogul tot mai gros, optica edililor s-a schimbat, iar transportul electric a devenit o marotă declarativă rostogolită cu orice prilej. Totuși, pe străzi nu a apărut încă niciun autobuz eco. Oare chiar e imposibil la Iași? Dar la alții?
Nu e pe lista de priorități
Ca să fim sinceri, transportul electric n-a prea fost o preocupare pentru edilii ieșeni, de-a lungul timpului. Aproape că s-ar putea spune că reabilitarea liniei 9 spre CUG, cel mai profitabil traseu al CTP, a fost făcută din greșeală. De fapt, dacă Uniunea Europeană nu ar fi dat bani pentru refacerea șoselei Nicolina, probabil că linia ar fi rămas închisă. Aducerea de tramvaie noi sau înlocuirea autobuzelor pe motorină cu altele electrice s-au aflat constant în coada listei de investiții a municipalității.
Doar anunțuri de presă
Ziceam că lucrurile s-au schimbat. Da, cumva, dar nu întrucât s-ar fi agitat ieșenii noștri pentru asta. Când Ministerul Dezvoltării a anunțat achiziționarea de tramvaie și autobuze electrice pentru mai multe orașe din țară, au ridicat și ai noștri două degete. E bun și așa, dar uite că abia dacă au ajuns câteva tramvaie noi. Din cele 20 de autobuze electrice, în valoare de 51,6 milioane lei, nu s-a văzut încă niciunul. Inițial, producătorul polonez Solaris, care și-a adjudecat licitația, a promis că va livra autobuzele Iașului în prima parte a acestui an. Prima parte ar însemna sfârșitul lunii iunie, dar încă nu s-a auzit nimic concret. E drept, termenul asumat oficial, prin contract, este aprilie 2023, deci am putea considera expresia „prima parte a anului 2022” ca o simplă declarație de presă făcută de managerul sucursalei din România atunci când a venit la Iași pentru semnarea contractului. Oricum, municipalitatea noastră nu pare prea îngrijorată de eventualitatea unei întârzieri. La fel cum nu pare îngrijorată de faptul că până acum nu s-a vorbit mai nimic despre montarea celor 20 de stații de încărcare lentă și 6 stații de încărcare rapidă care ar trebui montate pentru ca autobuzele să poată ieși pe trasee. Că veni vorba, până acum știm doar că autobuzele poloneze vor fi introduse pe traseele 28 și 36, deci vor face legătura între Dacia-Alexandru și Copou. Sunt, într-adevăr, trasee foarte solicitate, iar Dacia este unul dintre cele mai populate cartiere ale Iașului, dar parcă nici Tătărașiul nu e chiar pustiu.
Puține la Iași
Apropo de lipsa de interes a Iașului, trebuie menționat că orașe mult mai mici și cu mai puține pretenții decât „dulcele târg” vor beneficia de mai multe autobuze decât noi. La Pitești vor ajunge 40 de autobuze electrice. La Târgu Mureș, 32. Deci, se puteau obține din partea Ministerului Dezvoltării și finanțări mai mari, dacă se bătea la ușa potrivită.
Alții au deja
Deocamdată, Solaris pare să favorizeze primăriile cu care are deja contracte directe, lăsând contractul guvernamental mai la urmă. La Cluj-Napoca au fost livrate până acum 41 de autobuze electrice, iar la Craiova, alte 16. Acestea sunt doar două dintre orașele care ne-au luat-o mult înainte în această privință. Nu de alta, dar Ministerul Dezvoltării nu este singura sursă de bani gratis. În decembrie 2019, Turda devenea primul oraș din România cu un transport exclusiv electric. Pe bani europeni, ardelenii și-au cumpărat 20 de autobuze electrice moderne cu aer condiționat, wi-fi, e-ticketing și rampă pentru persoanele cu dizabilități, adică dotările pentru care ai noștri s-au scărpinat după ceafă ani de zile. Bun, dar hai să zicem că Turda e un oraș destul de mic, de nici 50.000 de locuitori, mai mic chiar decât Vasluiul. Dar tot în 2019, Brașovul, care este un oraș comparabil cu Iașul inclusiv cu pretenții de pol regional și destinație turistică, și-a cumpărat 60 de autobuze electrice, pe bani europeni. Să ne înțelegem. La Cluj, Craiova, Turda sau Brașov se circulă deja cu autobuze electrice. Nu sunt doar un deziderat și o promisiune de viitor, ca la noi. De ce oare la alții se poate, iar la noi, nu?