Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este în discuții avansate cu mai multe concerne auto din Asia și din Europa pentru a putea dezvolta un centru de mari dimensiuni de „Hydrogen Storage”. Astfel, cercetătorii universității pot contribui la cercetarea de vârf din industria automotive pentru a identifica cea mai viabilă și sustenabilă sursă de propulsie cu emisii zero pentru autovehicule.
Săptămâna trecută, o echipă de la Volkswagen, condusă de un responsabil cu cercetarea și dezvoltarea de noi tehnologii, Arne-Christian Voigt, a vizitat Facultatea de Mecanică pentru a vedea progresele făcute de cercetătorii ieșeni în acest domeniu.
Program de cercetare
Acestora le-au fost prezentate două prototipuri de vehicule propulsate cu hidrogen stocat într-o serie de tuburi capilare, o bicicletă și o trotinetă. Tehnologia de stocare este brevetată de compania multinațională Clean Energy Systems, pe baza unei cercetări desfășurate de profesorul Dan Eliezer, de la Ben-Gurion University of Negev, Israel, care este și Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieșene și un vechi partener al universității. Astfel, la Iași a venit atât o delegație a Volkswagen, cât și a Clean Energy, împreună cu profesorul Dan Eliezer. „Cei de la Volkswagen au aflat ce facem, ne-au contactat prin profesorul din Israel și au cerut să vină să vadă, iar reacția din urma filmulețelor făcute cu trotineta și bicicleta propulsate cu hidrogen și a ideilor noastre de cercetare și dezvoltare a fost «de ce nu ne-am cunoscut mai de demult?» Urmează o discuție cu conducerea companiei Volkswagen pentru a veni să finanțeze acest program de cercetare la Iași. Vrem să amenajăm o hală specială în spatele Facultății de Mecanică, toată cercetarea va fi concretizată la noi, unde va fi un centru de Hydrogen Storage, care va fi finanțat atât de universitate, cât și de compania Clean Energy Systems, în principal, și apoi individual de la diversele concernuri auto din lume. Până acum și-au arătat interesul, pe lângă Volkswagen, și Toyota și Daewoo”, a declarat prof. univ. dr. ing. Corneliu Munteanu, de la Facultatea de Mecanică, coordonatorul proiectului.
Rațiunile care au stat în spatele începerii acestor cercetări la Iași, explică profesorul Corneliu Munteanu, sunt cele legate de faptul că, așa cum arată în momentul de față, industria auto concentrată pe mașini electrice nu este una sustenabilă, iar viitorul în materie de combustibil auto, susține acesta, va fi hidrogenul.