Al doilea val al pandemiei de coronavirus a atras un nou șir de interdicții. Piețele, teatrele și cinematografele sunt închise, același lucru petrecându-se și cu interiorul restaurantelor. Această ultimă categorie pare să afecteze pe cei mai mulți dintre ieșeni, aceștia regretând lipsa posibilității de a-și petrece timpul liber savurând bucatele din restaurantele tradiționale ale orașului. Cum au perceput această măsură diverse personalități ale Iașului, vedem în sondajul alăturat. (pamflet)
Constantin Deleanu, director Compania Cotnari – Normal că ne afectează măsura închiderii restaurantelor. Mii de litri de Grasă stau pe vine să plece în lume, dar acum nu mai au unde. Așa cum am spus, eu n-o să fac spirt din vin. Sângele, apă nu se face. Vin din apă, da. Dar asta e o altă chestiune, n-am timp s-o discut cu dumneavoastră.
Daniel Pancu, antrenor Politehnica Iași – Ce să spun, este o lovitură pentru profesioniștii degustărilor bahice. E ca și cum s-ar închide Premier League. Una e să joci pe Teatrul Viselor și alta e să simulezi treaba asta pe Play Station în bucătărie. La fel e și cu băutul. Ce folos dacă-mi iau un Moet din supermarket, dar îl beau în casă, fără să mă vadă admiratorii! Mai ales acum, când sunt la pământ din motive de campionat. Clar, măsura ne va afecta la moral, în fiecare zi care trece fără o șuetă la restaurant ne simțim ca atunci când luăm patru boabe pe meci. Nici măcar nu sunt de struguri!
Daniel Vrănescu, degustător de vinuri – Noi, cei care suntem somelieri de-o viață, nu suntem foarte afectați de închiderea restaurantelor. Adică, vin avem din belșug în jurul nostru, nu avem de ce să ne plângem. În schimb, nu prea mai putem recomanda ceea ce gustăm, pentru că oamenii vor bea de scârbă acasă cine știe ce poșircă luată de la colțul blocului. Va scădea calitatea consumatorului român, iar asta ne doare. Noi, mentorii academici ai alcoolului, ne vom trezi, vorba vine, cu o generație needucată, iar asta va afecta pe termen lung fibra băutorului român.
Adrian Păduraru, realizator al emisiunii Frați de viță (foto sus) – Eu plâng de două ori, pentru că a închide un restaurant e ca și cum ai închide un teatru. În timpul savurării unui vin de bună calitate, fiecare dintre noi trece prin stări estetice, prin tot felul de personaje. Unii devin Napoleoni, alții Don Quijote, cei mai mulți ajung bufoni, dar aici intervine și tăria vinului. Așadar, e o mare tragedie ce se întâmplă. Din păcate, vor curge multe lacrimi de Busuioacă până ne vom reveni la drumul drept, cel victorios spre casă.