„Transilvania Train”, varianta românească a Transsiberian. Pe când și în Moldova?

Reflector

Am mai avut noi ocazia să discutăm despre turism, prezentul și viitorul acestuia. Viitor care pare să fie adaptat secolului vitezei în care trăim. Cât mai mult, cât mai repede. E drept, exista și pe vremuri un dicton, „mai mult, mai repede, mai bine”, iar un film american taman despre turism prezenta povestea unui grup de turiști care își programaseră să viziteze 7 țări europene în decurs de o săptămână, dar parcă era altceva. Cert este că acum nu mai poți „vinde” o singură destinație turistică, pentru că nimeni nu plătește avionul pentru a vizita un singur loc. Până și pentru Egipt, agențiile turistice nu mai propun un sejur exclusiv la piramide, ci te plimbă pe tot Nilul, tocmai pentru ca experiența turistică să fie cât mai amplă și mai diversă. Excepție fac plajele, unde stai o săptămână să te prăjești la soare, dar ele reprezintă alt subiect. Bun, dar să revenim la subiectul nostru. Un exemplu de proiect turistic născut în Transilvania, dar care s-a preta, probabil, și pentru zona Moldovei.

\"\"Vagoane tip bistro
Turismul în viteză este un domeniu în care România mai are multe de învățat. După 1990, au dispărut din ofertă tururile, pachetele turistice fiind gândite mult mai individualizat. Totuși, în ultimul timp, agențiile turistice au reînceput să exploateze nișa reprezentată de turismul colectiv organizat, mizând și pe dorința românilor de a-și redescoperi țara. După modelul „dacă e marți, e Belgia”, anul trecut a fost lansat proiectul „Transilvania Train”, constând într-un tren cu trei vagoane tip bistro care au parcurs un traseu de cinci zile prin sudul și centrul Ardealului, oferind celor 100 de călători posibilitatea să viziteze șase orașe istorice și să asiste la 10 ateliere inspirate de tradițiile săsești. Anul acesta, la sfârșitul lunii august, proiectul se va afla la a doua ediție, trenul urmând să parcurgă ruta Brașov – Sighișoara – Mediaș – Alba Iulia – Sebeș – Sibiu – Brașov.

\"\"În sunetul fanfarei
Se pleacă din Brașov în sunetul fanfarei, prin defileul Oltului de la cheile Racoș, până la Sighișoara, vizitându-se o serie de sate secuiești, inclusiv Viscri, devenit celebru după ce prințul moștenitor al coroanei Marii Britanii s-a îndrăgostit de el. La sfârșitul zilei este programat un tur nocturn al cetății Sighișoara. Următoarea zi este dedicată vinurilor locale și atelierelor tradiționale din zona Mediaș, de la țiglărie la împletituri. La Alba Iulia, turiștii vor fi așteptați în gară de garda cetății și vor fi salutați cu salve de tun. O nouă zi, o nouă experiență: gastronomia Ardealului și un concert de muzică clasică și corală în care vioara întâi va fi orga bisericii evanghelice din Sebeș. Ultima zi a turului va oferi un concert de viori și violine în Piața Mică din Sibiu și o vizită a cetății Făgărașului, înainte de întoarcerea la Brașov. În total, transport cu trenul și microbuze, patru nopți de cazare la hoteluri de trei stele, meniuri all-inclusive, ateliere, tururi ghidate degustări de vinuri și produse tradiționale. Totul, plecând de la 900 de euro pentru o persoană, prețul ajungând la 2.260 de euro pentru trei persoane sau 2.340 de euro pentru o familie compusă din doi adulți și doi copii.

Dincoace de Carpați
Ideea unui traseu turistic parcurs cu un tren dedicat nu este nouă. Cine nu a auzit de Orient Expres sau de expresul siberian? În afara logisticii, ai nevoie de câțiva ghizi specializați în istoria și ciudățeniile regiunii, plini de povești interesante, capabili să spună câte ceva despre fiecare gară prin care trece trenul și despre fiecare piatră văzută de turiști. Un fel de Ioni Creangă cu masterat în turism. Iar ideea ardelenilor poate fi ușor „importată” și dincoace de Carpați. Există deja trasee organizate de companii de turism în care în câteva zile poți vedea orice are Moldova mai interesant, începând cu ceramica neagră de la Marginea și cetatea de scaun a Sucevei și continuând cu mănăstirile Bucovinei, chilia lui Daniil Sihastrul, muzeul popular înființat de Neculai Popa la Târpești sau casa memorială Ion Creangă. Din județul nostru, traseul menționat cuprinde Palatul lui Cuza de la Ruginoasa, castelul Sturdza de la Miclăușeni, hanul Ancuței și, firește, Iașul. Tot cinci zile, doar că traseul este parcurs cu autocarul.

Avem cu ce
Iar Moldova și Iașul, în particular, au multe locuri pline de povești care pot fi livrate turiștilor. Cheile Bicazului oferă un peisaj unic în țară, mai ales dacă parcurgi la pas acel scurt kilometru din zona confluenței dintre pârâul Bicăjel și râul Bicaz. Gara Iași este cea mai mare și mai frumoasă gară din Moldova, dar e nevoie de un ghid turistic pentru a putea admira cum se cuvine palatul în stil neogotic care o găzduiește. Cimitirele evreiești presărate în toată Moldova, cu poveștile comunităților existente aici de sute de ani sunt un obiectiv turistic în sine. Atracția Cucuteniului nu mai este în ultima vreme doar muzeul de acolo, ci și atelierul de ceramică tradițională care reînvie o tradiție veche de 5.000 de ani. Centrele vinicole de la Cotnari sau din coasta Iașului pot organiza degustări pentru turiștii coborâți dintr-un Moldavian Expres. Trenul ne lipsește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *