Acum oleacă de vreme, am participat la întâlnirea de zece ani de la terminarea liceului. Știți dumneavoastră, momentul ăla în care în sinea ta îi invidiezi pe ceilalți și te străduiești să minți cât mai frumos, că ai făcut ce n-ai făcut și că ai realizat ce nici n-ai visat. Ei, la întâlnirea asta, o tipă, brunetă, drăguță foc, păcat de verigheta de pe degetul nostru, parcă și-a făcut autocritica. De o sinceritate aproape sadică, a povestit că de fapt n-a făcut mai nimic în ăștia zece ani, nu s-a măritat, n-are copii și nici nu înțelege de ce ar trebui să-i facă și, culmea, n-are nici măcar Facebook. Vă dați seama că ne-am uitat la ea ca la mașini străine. La o populație de 320.000 de locuitori, câți are municipiul Iași, există 290.000 de utilizatori de Facebook. Nu știe nimeni câți utilizatori unici sunt de fapt, pentru că unii își fac mai multe conturi, dar asta e. Zuckerberg nu-ți cere și CNP-ul când te înscrii pe Facebook. N-o să ne apucăm acum să numărăm câți dintre utilizatori sunt tineri, câți sunt însurați și câți au pechinez, deși ar putea ieși un text interesant. Ne vom interesa însă cum se adună ieșenii noștri pe net. Prin ce grupuri îi găsești cel mai des? Ce caută, în fond?
Like-uri măsluite
Vă prevenim de la bun început că traficul pe internet, iar Facebook-ul nu face excepție, este destul de ușor de falsificat. Cu o investiție minimă, îți cumperi fani și clickuri de la firme care din asta trăiesc, așa că e greu de spus câți membri reali are de fapt un grup de top. De exemplu, cel mai mare grup din România este… „MAC Cosmetics”, care are 12 milioane de fani, iar 18 milioane de oameni i-au dat like. E o firmă producătoare de cosmetice, după cum îi arată și numele. Pe bune? Chiar toate femeile din țara asta sunt înnebunite după o singură firmă de sulimanuri? Între noi fie vorba, pe 1 octombrie, pagina avea 119.546 fani. Subit, pe 2 octombrie, deveniseră 12 milioane. Asta, ca să fie clar la ce ne referim. Pe locul 4 în țară e formația Akcent, de care nici nu știam că mai există. Nu mai ținem minte cum cântau acum 15 ani, dar chiar să mai aibă 3,6 milioane de fani?
Topul ieșean
Dacă e să ne luăm după clasamentele oficiale, ieșenii sunt pasionați de informații. Din primele 10 grupuri de Facebook ieșene, în funcție de numărul de fani, trei aparțin unor organisme mass-media. De fapt, primul grup, cu 708.000 fani, este cel al unui cotidian local. Asta ar însemna că un ziar local are mai mulți fani decât numărul de conturi de Facebook ale locuitorilor Iașului, ceea ce e cam derutant. În fine, astea sunt cifrele. Alte patru grupuri dintre primele zece sunt ale unor companii care se ocupă cu vânzările de haine și încălțăminte. Iar pe locul 11 este alt magazin online. Asta ne miră mai puțin, pentru că tot mai mulți ieșeni se orientează spre comerțul online. Și dacă tot ai acces la internet, e firesc să îl folosești pentru a-ți cumpăra pantofii preferați, în loc să umbli prin zece magazine pentru a găsi nuanța și modelul care-ți plac. Interesant este că unul dintre aceste magazine online de pe Facebook este unul dedicat exclusiv bărbaților. Nu doar femeile sunt interesate să se îmbrace bine. Medalia de bronz aparține unei pagini dedicate turismului în România, care are aproape 300.000 de fani. E îmbucurător, cu condiția ca și cifrele să fie reale.
Două surprize
Interesante sunt locurile 4 și 5 din topul paginilor ieșene. Un preot de la o mănăstire din apropierea Iașului a reușit să se facă extrem de cunoscut în mediul online prin predicile sale directe și neconformiste. Părintele Calistrat, că despre el este vorba, a adunat 284.000 de fani. E drept, preotul este și extrem de activ. Are cont de Facebook, are blog, are Instagram, are canal de YouTube. Și ochelari de soare cu ramă subțire. Genul care înțelege să se folosească de tot ce poate oferi știința pentru a difuza religia. Modern, nimic de zis. La mică distanță, de doar 8.000 de fani, se situează un canal YouTube de divertisment, 3Chestii. S-ar părea că ieșeanul nu prea știe încotro e mai bine să se îndrepte: spre Dumnezeu sau spre cele lumești? Normal, că doar așa e firea omului, la urma urmei.
Grupuri comunitare
Între primele zece pagini ieșene de Facebook se află și cunoscutul grup comunitar „Ești din Iași dacă…”. Am mai scris noi de el. De fapt, de unul dintre ele, pentru că sunt două cu același nume. Unul are 213.000 fani, iar celălalt, 62.000. Nu știm dacă e cazul să le adunăm sau să considerăm că cei 62.000 fac parte din cei 213.000. Oricum, grupurile comunitare sunt a treia mare categorie pe Facebook. Aproape pentru fiecare orice oraș sau comună există cel puțin un astfel de grup. E locul în care se pot dezbate cel mai intens problemele locale și în care se pot face anunțuri cel mai rapid. De altfel, mulți edili din județ folosesc Facebook-ul în completarea avizierului din fața primăriei. Încet-încet, Facebook-ul își face loc tot mai adânc în viața noastră. Cu coatele, călcându-ne sufletul în picioare eventual, dar își face loc.