Dacă mai țineți minte, dragii noștri, discutam la un moment dat de Basarabia și de felul în care această țară minusculă, confruntată cu embargoul rus, încearcă să-și vândă marfa peste granițe oriunde în lume. Ca să-i convingă pe scandinavi să le cumpere vinul, basarabenii făcuseră și un videoclip în care țăranii mulțumeau, în norvegiană, celor care îi ajutau astfel să supraviețuiască. Știți vorba aia românească, cum că nevoia te învață. O țară fostă comunistă, ba chiar mai rău, fostă sovietică, a început să învețe din pumni să vândă singurul lucru pe care îl are de vândut: producția agricolă. Iar încet, încet, am putea spune că ajung să ne dea și lecții. După cum vom vedea mai jos.
Galerii de 80 km
Cricova este poate cea mai cunoscută podgorie din Basarabia. Probabil că toți am auzit de ea sau cel puțin de orașul subteran pe care îl găzduiește. Acum 65 de ani, experimental, vinurile produse aici au început să fie depozitate în galeriile unei cariere de piatră. S-a constatat că efectul microclimatului asupra vinului este fantastic, așa că experimentul s-a generalizat. Acum, ”orașul subteran” se întinde pe 53 ha, galeriile având o lungime totală de 80 km. De fapt, e așa de mare, încât „Underland”-ul basarabean a și fost împărțit în trei cartiere: al vinului alb, al vinului roșu și al vinului spumant. Are și propria sa „primărie” și propriul „primar”. Ghidul, adică.
Cu mașina în hrube
Tocmai de asta și moldovenii se dau peste cap să-și facă crama cât mai cunoscută, iar excursiile cu mașina prin hrube au devenit deja o tradiție. Iar la sfârșitul săptămânii, moldovenii promit să se întreacă pe ei înșiși, printr-un eveniment de promovare de zile mari. Dacă aveți timp, făceți-vă drum prin Cricova sâmbătă, la Festivalul Internațional al Vinului și Muzicii „Underland”. Noi zicem că merită. Am putea învăța și noi că promovarea unei podgorii nu se face numai cu o petrecere câmpenească și muzică populară.
30 de cântăreți și trupe
Festivalul va însemna trei scene pe care vor evolua 30 de cântăreți și trupe din Republica Moldova, România, Ucraina, Germania, Ungaria, Italia și Rusia. Orașul va găzdui și muzicieni și artiști stradali, jongleri, statui vii, pictori și caricaturiști. Un iarmaroc cu obiecte de artizanat poate fi locul de unde vă puteți cumpăra și altfel de amintiri decât cele bahice. Firește, veți avea la îndemână și locuri special amenajate pentru a vă face un selfie. Totodată, veți putea alege între 25 de tipuri de izvar. Adică de vin fiert cu piper, ca să traducem din moldoveneasca de dincolo. Dacă le încercați pe toate și eventual treceți și pe la școala de vin, cu degustările de rigoare, s-ar putea să fiți ispitit să vă opriți și la Oficiul Sf. Valentin, pentru a vă căsători cu aleasa inimii. Stați liniștit, nu e ca la americani, unde o căsătorie instant încheiată la Las Vegas chiar e valabilă în fața legii. Căsătoriile de la Cricova sunt valabile doar o zi, pe durata festivalului. La următorul, puteți să vă căsătoriți cu altă aleasă. Pentru a ști cine va fi aceea, pe una dintre aleile orașului subteran se va afla o ghicitoare dispusă să vă spună viitorul. Dincolo de distracție, muzeul subteran Cricova merită el însuși o vizită separată. Treaz, de preferat.
Prețuri de bun simț
Cât vă costă intrarea la festival? Un mizilic, după criteriile noastre: 250 de lei moldovenești sau 300 de lei, dacă vă cumpărați biletul la fața locului, în magazinul Cricova de pe strada Sciusev 96/1. Împărțiți suma la 5 pentru a afla valoarea în lei autohtoni. În bilet intră un pahar de izvar la intrare, vizita la muzeul orașului subteran, participarea la mai multe ateliere și masterclass-uri organizate de meșteșugari locali, accesul, cu degustările aferente, la cele trei școli de vin subterane, selfie-urile, vizita în cele trei cartiere tematice ale orașului subteran, ca și participarea la show-ul musical. Adică, cam tot. Am zice că 50-60 de lei mari și lați e un preț mai mult decât bun pentru 12 ore de distracție. Până acum, evenimentul anunțat de basarabeni pe Facebook a strâns 2.100 de persoane interesate să participe. Au jurat că vor fi acolo vreo 900. Dacă doriți bilete, aveți la dispoziție și varianta online: https://iticket.md/event/underland-wine-and-music-fest/.
Străzi cu nume de vin
\”Cricova\” este cea mai mare întreprindere din Republica Moldova care produce vinuri spumante în conformitate cu metoda clasică franceză – \”Methode Champenoise\”, prin fermetarea secundară în sticlă și cu o maturare ulterioară cuvee de 1-3 și mai mulți ani.
Continuă să crească
Subsolurile Cricovei sunt amplasate sub întregul orășel cu același nume. Astfel, ele reprezintă un adevărat oraș subteran. Denumirile străzilor din orașul subteran sunt și ele neobișnuite: Cabernet, Riesling, Fetească, Aligote, Sauvignon. Fiecărei străzi îi corespunde, deci, numele vinului care se păstrează în nișele adiacente. Apărute în urma activității extractive, subsolurile Cricova sunt, de fapt, foste mine de piatră de construcție. Multe clădiri din Cricova, Chișinău, Bălți și alte orașe ale Republicii Moldova au fost construite din calcarul extras de aici. În unele brațe ale galeriilor, extracțiile sunt încă în plină funcțiune, astfel încât acest uriaș oraș subteran continuă să crească.
1,3 milioane sticle de colecție
Beciurile Cricova adăpostesc o remarcabilă colecție de vinuri – Oenoteca. Aici, ca într-o gestație interioară, s-a colectat o puzderie de vinuri istorice, vinuri cu personalitate, precum se adună o mulțime de informații într-o bancă de date în scop științific. Oenoteca din Cricova își are începuturile în anul 1954. Astfel, conform ordinului Direcției de gestionare a fabricilor de vinuri din 18 august 1954, a demarat construcția unei secții speciale cu rafturi pentru vinurile de colecție, suplinite de curând cu numeroase mostre de vin colectate din întreaga lume, se precizează pe www.cricova.md.
Trofee de război
De la finele anului 1967, colecția din subsolurile de la Cricova a obținut titlul de “Colecție Republicană”, dispunând la acel moment de 465 mărci de vinuri, coniacuri și licori, produse atât în țară, cât și peste hotare. Printre acestea se numărau și trofeele celui de-al doilea război mondial: vinurile din colecția excelentă a lui Gherman Göring. Acesta a fost succesorul oficial al lui Hitler, călău și criminal de război, și avea slăbiciune vădită atât pentru femeile frumoase și operele de artă, cât și pentru vinurile de elită. O jumătate din colecția lui a fost transmisă vinificatorilor din Crimeea, alta a fost adusă la Cricova. Din ea fac parte vinurile excepționale de Moselle, de Rhein, de Bourgogne și alte vinuri, datate cu prima jumătate a sec. al XX-lea. Acum, colecția este formată din aproximativ 1,3 milioane de sticle.