În ultimii ani, politicienii de toate culorile politice au făcut mai multe promisiuni ieșenilor. Lansate, de regulă, în campaniile electorale, multe dintre acestea au rămas la nivelul de vorbe-n vânt. Astăzi vom vorbi despre două dintre acestea, una din domeniul cultural și una din cel sportiv.
Cadou de centenar
La precedenta campanie electorală pentru alegerile parlamentare, un senator viitor deputat a anunțat susținerea proiectului de construire a unui sediu pentru Opera Națională Iași. Ca și Opera din Cluj-Napoca, de exemplu, cea ieșeană cântă în sediul Teatrului Național. De aici, tensiuni între cele două instituții cu privire la zilele când se pot ține repetiții, datele premierelor, împărțirea cheltuielilor de întreținere etc. În perspectiva Anului Centenar, adică pentru 2018, un sediu de operă pentru orașul care dăduse totul pentru Marea Unire era un gest reparatoriu de bun-simț. Și așa a rămas. S-a vorbit de sediu în pregătirea manifestărilor ocazionate de centenarul unirii. S-a spus din nou că finanțarea e ca și asigurată, în pregătirea bugetului pe 2019. Probabil vom auzi din nou despre Opera Iași lunile astea, când se va intra iarăși în regim de campanie electorală pentru alegerile programate în 2020.
N-avem nici SF-ul
Timp de trei ani, nu a demarat nici măcar un studiu de prefezabilitate, care să determine măcar costurile. Nici în țară nu s-a construit vreun sediu de operă în ultimii 30 de ani. Într-o vreme se spunea că Opera și-ar putea susține spectacolele în fostul cinema Victoria, proaspăt renovat, dar nici pe tema asta nu s-a făcut nimic concret. Deci, despre Operă, prin urmare, nu se știe nimic. Nici cât ar putea costa, nici în cât timp s-ar face. Probabil un orizont temporal de vreo 4-5 ani și o sumă de 20 milioane de euro ar fi o estimare modestă. Cert e că a fost o promisiune nouă, dar fără acoperire.
Mutat în Manta Roșie
Pentru un oraș cu pretenții, un bazin olimpic de înot reprezintă o dotare de bun-simți. A, nu vă gândiți că e cine știe ce. Pur și simplu e un bazin de înot lung de 50 de metri, lungime care să permită omologarea recordurilor. Bazinul standard are doar 25 de metri. În rest, dotările sunt aceleași. La un bazin olimpic se lucrează din 1990, în zona Grădinari. Se lucra, mai exact. Până în 2010, s-au făcut lucrări de doar 5,3 milioane de lei. Pe urmă, diverse litigii legate de teren au restrâns suprafața disponibilă, astfel încât nu mai e loc de bazin olimpic. De altfel, în 2010 lucrările au fost întrerupte definitiv. După 8 ani în care doar s-a vorbit despre bazinul olimpic de înot, ideea a fost relansată astă-vară. S-a găsit și amplasament, în Manta Roșie, unde instituția județeană deține un teren nefolosit de 2,4 ha. S-a discutat cu Compania Națională de Investiții care s-a arătat dispusă să facă lucrarea, dacă și când se vor găsi bani. Trebuie peste 100 milioane de lei și se speră, ca și la alte proiecte, într-o finanțare bugetară. Când? Ei, asta e o altă întrebare la care nimeni, dar absolut nimeni nu se aventurează să lanseze vreun răspuns.