Pentru a veni în sprijinul elevilor din toată țara ce vor susține la finalul lunii acesteia examenul de bacalaureat la matematică, profesorii de la Departamentul de Matematică și Informatică al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași le pun la dispoziție 10 clipuri video cu modele de teste din programa pentru anul 2020, rezolvate cap-coadă, cu respectarea integrală a baremurilor.
În fiecare zi, de la ora 13.00, începând cu ziua de miercuri, 3 iunie 2020, pe pagina de Facebook a universității va fi publicată o înregistrare de maximum o oră, în care un cadru didactic de la Departamentul de Matematică și Informatică al universității rezolvă un astfel de test într-o manieră interactivă. Prima astfel de înregistrare a fost deja postată. Testele sunt modele existente pentru bacalaureat, sugestii luate din diferite metodologii ale Ministerului Educației și Cercetării, dar și creații proprii ale profesorilor de la TUIASI. „Am considerat că elevii de liceu care s-au pregătit până acum pentru a da examenul de bacalaureat s-ar bucura să mai primească un mic ajutor din partea profesorilor noștri. Nu este primul an în care ne gândim la ei, fiindcă a devenit deja o tradiție pregătirea gratuită la matematică pentru examenul de bacalaureat, prin cursuri ce erau susținute în amfiteatrele universității. Astăzi, ne-am adaptat vremurilor și ne-am mutat în online”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Inițiativa pentru acest proiect a avut-o prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI, și vine după reușita proiectului OpenDayS@TUIASI 2020, când universitatea și-a deschis porțile virtual pentru elevi din toată țara care au dorit să afle ce înseamnă o carieră în inginerie sau arhitectură. „Având în vedere că, în mod normal, în această perioadă făceam pregătire la matematică gratuită pentru elevii care urmau să susțină examenul de bacalaureat, dar nu am mai putut susține clasic orele respective, am decis să le venim în ajutor pentru a-și definitiva pregătirea la bacalaureat prin rezolvarea unor teste în maniera în care trebuie să fie prezentate la examen”, a declarat Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică.
Vor fi zece ședințe care vor fi postate pe pagina de Facebook a universității în perioada 3 – 12 iunie, iar apoi centralizate într-un material ce va fi disponibil pe siteul www.tuiasi.ro, alături de pdf-uri cu cerințele de la fiecare exercițiu, pentru elevii care vor să urmărească doar anumite tipologii de probleme sau de rezolvări.
Materialele au fost realizate de o echipă de cinci cadre didactice: Monica Burlică, Daniela Roșu, Gabriela Grosu, Radu Strugariu și Marcel Roman, care au încercat să aleagă subiecte reprezentative adaptate la programa de anul acesta, din care au mai fost scoase unele capitole. „Scopul și ideea acestui proiect este de a întinde o mână de ajutor elevilor de liceu. Am selectat subiecte reprezentative, unele create, altele reluate, exact în maniera în care se vor da la Bacalaureat. Având în vedere că anul acesta nu se mai dă admitere la Automatică și Calculatoare, am spus că măcar să contribuim puțin la pregătirea elevilor în general, fiindcă mulți alegeau să vină să se pregătească și pentru testul de admitere, care era de o dificultate mai mare decât ce li se cerea la bacalaureat”, a completat Marcel Roman.
În fiecare an, în jur de 350 de elevi veneau la TUIASI pentru a participa gratuit la ore de pregătire la matematică, desfășurate de cadrele didactice ale universității, elevii venind din Iași, dar și din mai multe județe din Moldova – Suceava, Neamț, Vaslui, Botoșani sau Galați.