În fiece campanie electorală, competitorii se apucă să promită câte-n lună și în stele, bătându-se cu pumnii în piept că numai ei sunt în stare să le pună în aplicare și acuzându-l pe celălalt că n-a făcut nimic cât a fost la putere. Cele mai spectaculoase promisiuni sunt, firește, cele din domeniul infrastructurii rutiere. E și normal. E un subiect de larg interes pentru oricine are mașină sau pentru oricine a mers prin străinătate și a văzut cum e treaba la ei. Și e și un subiect dureros, când te gândești că suntem campioni la autostrăzi nefăcute. Și mai e și un subiect enervant pentru noi, ca ieșeni, când ne gândim la cei 15 ani de când se tot vorbește de autostrada Iași – Târgu Mureș fără să se fi făcut nimic. Uite, să luăm de exemplu celebrul drum expres Craiova – Pitești, pe marginea căruia se tot vorbește, cu mai mult sau mai puțin scandal, de vreo doi ani, de când a fost lansat proiectul. Se mai lucrează la el? Ne-am putea cumva folosi de experiența lui pentru a ne promova propriul proiect? Ia să vedem împreună.
Miza adevărată
Proiectul drumului Craiova – Pitești a fost lansat de PSD în 2018. Opoziția a făcut scandal, spunând că mai importantă ar fi o autostradă care să traverseze munții decât un drum expres care să străbată județul Teleorman. Proiectul a mers mai departe. Miza era să astupe gura americanilor de la Ford. La urma urmei, francezilor de la Renault li s-a promis autostradă de la Pitești la Sibiu. Americanii, care vând tot mașini, ar fi fost dezavantajați concurențial în privința costurilor de transport. Așa că…
În patru loturi
Și tocmai de asta, proiectul a mers pe repede înainte. La sfârșitul lui 2018 se terminaseră toate hârtiile, cu studiu de fezabilitate și proiect tehnic cu tot, ba chiar se și încheiaseră contractele de execuție pe două din cele patru tronsoane ale drumului. Pe 57 km din 121,18 km, mai exact. Pentru celelalte două tronsoane, câștigătorii au fost anunțați abia în iunie anul ăsta, iar contractele de execuție au fost semnate abia în septembrie. Fuseseră contestații, cereri de clarificări și așa mai departe. Bașca un an electoral în care lumea fusese mai concentrată pe cine va fi viitorul președinte decât pe o șosea oarecare, fie ea și construită pentru americanii ce ne sunt parteneri strategici. Totuși, pentru că americanii erau nervoși din cauza întârzierilor, s-a ajuns la semnarea contractelor înainte să se rezolve contestațiile și în instanță. Până la urmă, toată lumea a fost mulțumită. Pe primul tronson lucrează niște italieni, iar pe celelalte trei o asociere controlată de cel mai mare barosan autohton al asfaltului, Dorinel Umbrărescu.
Avansează rapid
Dat fiind faptul că la ultimele două tronsoane contractele abia ce au fost semnate, nu putem spune mare lucru despre evoluția lucrărilor. Pe primele două se lucrează, mai bine sau mai rău. Italienii de pe primul tronson au pornit greu și au cam tras mâța de coadă, dar în ultimele luni au apăsat pe accelerație. Tronsonul lor, Craiova – Robănești, lung de 17 km, a ajuns la un stadiu de execuție de 12,5%, față de doar 5% în luna mai. Au cam frecat menta jumătate de an, dar pe urmă s-au pus pe treabă. Pe tronsonul al doilea, până la Slatina, lung de 39,5 km, Umbrărescu pare hotărât să bată recordurile. O fi el controversat, dar băcăuanul chiar lucrează rapid. În august, se afla pe locul doi în țară ca ritm al lucrărilor, făcând 6% din contract în decurs de doar o lună. Doar pe autostrada Comarnic – Brașov s-a lucrat mai repede, cu un avans de 10%. Pe lotul doi al lui Umbrărescu, deci cel de aproape 40 kilometri, s-a depășit deja stadiul fizic de 67%. Pe scurt, se lucrează într-un ritm surprinzător de bun pentru România, chiar dacă pe ansamblu contractul e întârziat față de ideea inițială. Primele două loturi urmează să fie deschise circulației anul viitor, iar celelalte, în 2023.
Presiunile producătorilor auto
Ei bine, și acum hai să dăm și vestea proastă. Drumul Craiova – Pitești se face pentru că americanii de la Ford au amenințat că pleacă dacă nu li se rezolvă problema transportului. Autostrada Pitești – Sibiu se va face pentru că francezii de la Renault au amenințat că pleacă dacă nu li se rezolvă problema transportului. De fapt, pe un prim tronson, de câmpie, deja se lucrează. În Moldova noastră, nu prea are cine să facă scandal. Pentru a transporta mașini, ai nevoie de vagoane-platformă sau de tiruri mari. E greu să bagi un convoi de tiruri pe un drum național. La Iași însă, investitorii străini majori sunt Lear, Continental sau Delphi. Lear face textile, pe care le transporți și cu duba. Continental face cercetare, pe care o trimite pe mail. Delphi, pompe de injecție, piese cu dimensiuni mici și valoare adăugată mare, pe care le poți transporta relativ ușor. Delphi are aproximativ 2.000 de angajați, la jumătate din câți lucrează la Ford și de vreo 7-8 ori mai puțini decât cei de la Dacia. Pe scurt, dacă pleacă Renault din Pitești, se poate pune lacăt pe oraș, că e mort. Un număr de 4.000 de șomeri noi la Craiova e o tragedie. Or, fără scandal, pare-se că nu se face nimic în țara asta.
Scurtă descriere a drumului, potrivit HotNews: Drumul expres Craiova – Pitești este împărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.
Foto sus: DX12 Craiova – Pitesti – lotul 2 – noiembrie 2020
Sursa: HotNews, Captura YouTube