Pe Facebook, celebra de-acum rețea de socializare, se întâmplă de toate. Citești, postezi, comentezi, apreciezi. Poți comunica cu amici aflați în alt cartier al orașului sau, aiurea, la mii de kilometri depărtare. Alții folosesc Facebook-ul ca mod de a-și promova afacerea. Își fac reclamă și câștigă mai repede clienți. Însă cea mai recentă găselniță e o pagină de Facebook pe care sunt intermediate vânzările de produse tradiționale. Toate au un numitor comun: sunt din Iași. Pagina „Iașiul vrea produse LOCALE” a strâns deja peste 20.000 de membri și e în plină expansiune. Pe această pagină, producătorii vând aproape orice: miere de albine, caș, urdă, carne de vițel, pui abia tăiați, fructe și legume de tot felul.
Carne de vițel
Spre exemplu, luni, 3 iulie 2017, călugărul Paisie Furdui a făcut următorul anunț: „Miercuri, 5.07.2017, vom tăia la mănăstirea Bîrnova un vițel. Preț: 15 lei/kg (mușchi + carne cu os). Comanda dvs. o puteți lăsa aici, în privat sau pe email. Ziua sacrificării depinde de cât de repede se vor strânge comenzile. Comanda minimă este de 5 kg, iar comenzile pot fi ridicate de la mănăstire după ora 16”. Imediat după anunț s-au strâns pe puțin 20 de comenzi ale ieșenilor, de minim 5 kilograme și maxim 10 kilograme.
Caravana căpșunelor
O altă postare anunța un transport proaspăt de căpșuni pentru marți, 4 iulie. Producătorul preciza și un traseu pe care-l va parcurge cu căpșunile , incluzând cartierele Păcurari, Alexandru, Gara, Nicolina și Tătărași, cu amplasamentele exacte unde va opri și cu ora la care va fi prezent. Prețul a fost fixat la 12 lei pe kilogram. Bineînțeles, pe aceeași pagină sunt și oferte cu zmeură.
Caș cu măsline
O ofertă cel puțin interesantă a venit din partea altui ieșean care a spus că vinde caș de capră, în mai multe variante: cu ardei gras, cu măsline sau picant. Prețul pe kilogram era unul comun pentru toate cele trei sortimente, de 20 de lei. Livrarea se face la domiciliul clientului cu condiția să specificați într-un mesaj privat la ce adresă să vină vânzătorul. Omul oferă și urdă, dar aici are listă de așteptare pe două – trei zile avans.
Pâine cu maia
Aparte este și anunțul de vânzare al unei pâini speciale. Iată cum sună postarea: „Pâine cu maia din făină ecologică măcinată lent la moaraă cu piatră…integrală (întreg bobul de grâu) sau albă (doar cernută de tărâțe)…Pâinea cu maia are valabilitate aproximativ 3 săptămâni la temperatură camerei și forma de 1 kg este pentru o familie cu 2 persoane pentru o săptămâna, păstrată în pânză de bumbac și pungă de hârtie…Pâine cu gust de sănătate!”. Prețul unei pâini este de 15 lei și poate fi achiziționată prin comandă.
Porci vietnamezi
La categoria și altele, menționăm o doamnă care se interesa de un „producător” de colivă, o alta care căuta „morcov de țară” sau un altul care vindea „porumbei tăiați la 6-700 gr.”, prețul fiind de 14 lei bucata.
Interesantă e și vânzarea de porci vietnamezi. „Sunt crescuți natural cu cereale și buruiană. Se vând în carcasă sau se pot tăia în jumătăți, sferturi, în funcție de preferințe. Se face analiză de trichineloză, iar livrarea comenzii se face la domiciliu. Porcii au cam 25 – 30 kg în carcasă, prețul este de 15 ron/kg”.
Gustul copilăriei
Altcineva se oferă să prepare dulciuri „de casă”. Pe bază de comandă, puteți alege între următoarele prăjituri: alba ca zăpada, valurile Dunării, nuci umplute. Un kilogram costă 45 de lei. Recomandare: aceste prăjituri vă vor readuce „gustul copilăriei”.
Sunt mai multe postări ce anunță vânzarea de pui de casă, crescuți ca la bunica acasă, cu cereale. De regulă, prețul unui kilogram gravitează în jurul a 20 de lei. La categoria „banale”, mai putem adăuga vânzările de miere de albine, ouă de prepeliță (33 bucăți la 12 lei), fasole în păstăi, dulcețuri, vin.