Am avut noi ocazia să vă povestim în vreo câteva rânduri despre un ieșean cu inimă mare, Bogdan Tănasă. E mai cunoscut probabil prin numele proiectului pe care l-a lansat acum șase ani: „Casa SHARE”. Case construite pentru oameni nefericiți prin contribuțiile mărunte ale celor ceva mai norocoși. N-am fost singurii care am vorbit despre acest proiect și e cu atât mai bine. Cu cât vor fi mai mulți cei care aud de inițiativa lui Tănasă, cu atât sunt mai multe șanse ca banii necesari unei noi case să se strângă mai repede. Azi nu vom vorbi însă despre cea de-a 26-a casă „share” construită, ci despre o inițiativă mai mare, mai scumpă, dar la fel de necesară: Centrul Educațional și de Meserii „Casa Share”.
În numele educației
E un proiect demarat în numele educației, eternă „prioritate națională” pentru toate guvernele, indiferent de culoare și veșnic lăsată la urmă, din cauza diverselor urgențe de moment. „Toți vorbesc frumos despre ea, dar puțini fac ceva concret pentru copiii sărmani și needucați. Așa că am decis să facem ceva pentru acești copii care, ziua după ce termină școala, merg direct pe câmp și muncesc pământul sau păzesc animalele, fără apă și mâncare până noaptea târziu”, sunt cuvintele cu care Tănasă (foto) își prezintă proiectul.
La Popricani
Concret, ideea este simplă: e vorba de un centru de zi, construit la Popricani, comună din care provine inițiatorul. Centrul este destinat unui număr de 70 de copii. Aceștia vor putea veni după școală la centru, pentru a mânca și a-și face temele. După aceasta, ar putea să participe la clase de IT sau la activitatea unor centre de meserii practice, ca și la activități culturale de felul cursurilor de dans, cântat sau pictat. Un cabinet medical, dotat și cu un scaun stomatologic, urmează să completeze dotările centrului. Acesta va fi amplasat chiar lângă școală, deci copiii vor veni la centru direct de la școală, fără să mai treacă pe acasă.
Se lucrează alert
Proiectul a fost anunțat încă de astă vară, dar știți și dumneavoastră cum e. Hârtiile și ștampilele iau mult timp. Strângerea banilor, și mai mult. Lucrul efectiv a început în noiembrie, când în decurs de două zile, lucrate zi și noapte, s-au săpat fundațiile. Au urmat șanțurile pentru talpă, care a fost turnată la jumătatea lunii noiembrie. În decembrie s-a făcut armătura metalică a viitoarelor grinzi și a structurii de rezistență. În plină iarnă s-a lucrat și se lucrează în continuare. Armătura a fost instalată săptămânile trecute, s-a turnat și fundația, iar la început de februarie se băga umplutura în fundație, pregătirile fiind pentru turnarea plăcii.
Oricine poate ajuta
Evident, ca la toate proiectele umanitare, marea problemă este cea a banilor. Pentru construirea centrului sunt necesari 350.000 de euro. S-au strâns până acum cam 40.000 din donații făcute pe Facebook. Restul banilor se află încă în buzunarele dumneavoastră, ale noastre, ale tuturor. Mai multe despre proiect și despre cum puteți contribui găsiți pe pagina de Facebook Casa Share: https://www.facebook.com/casashareromania.