Am mai avut noi ocazia să spunem că administrația publică autohtonă cunoaște doar trei viteze: încet, încetișor și pe loc. Funcționează precum chelnerul unui restaurant de pe litoral. Când îți spune ăla că vine, poți să te duci. Te mai plimbi prin oraș, te mai uiți după fete, iar când te întorci la restaurant, numai bine a venit și chelnerul. Cam așa și administrația noastră. Nu cunoaștem investiție majoră care să-și fi respectat termenele avansate inițial. Până la urmă însă, ajung să se și termine. Vă povesteam noi la un moment dat că vecinii noștri botoșăneni mai au oleacă și taie panglica inaugurală a celui mai mare parc acvatic din Moldova. În mai anul ăsta se împlinesc trei ani de atunci. Și, în sfârșit, pe 17 mai anul ăsta chiar se inaugurează. Despre parcul Cornișa vom vorbi și noi puțin în continuare.
Cu 9 zile înainte de alegeri
Că în sfârșit, parcul Cornișa va fi deschis, nu încape îndoială. De prin februarie, botoșănenii au început să-l promoveze la târgurile de turism. Luna trecută l-au prezentat și la un eveniment de profil organizat la Palas. Zilele trecute, l-au prezentat la Iulius Mall Suceava. Acum vreo două săptămâni, Ministerul Dezvoltării a dat liber Primăriei Botoșani să demareze concesionarea terenurilor disponibile în cadrul parcului de agrement către firmele interesate. Zilele orașului, care au loc tradițional de Sf. Gheorghe, au fost mutate în mai și comasate cu spectacolul inaugurării. Nu de alta, dar 23 aprilie cade anul ăsta taman în Săptămâna Patimilor și parcă n-ar fi mers concerte și distracție într-o astfel de perioadă. S-au stabilit și cei care vor cânta la concertul inaugural. Nu vor veni formații străine din topurile actuale, dar credem că și Dr. Alban, Boney M, Ottawan sau Nana merită văzuți. Se dansează de zeci de ani pe ritmurile lor disco. Va mai cânta și Holograf, e așteptat și Smiley, dintre artiștii autohtoni.
A costat 90 de milioane lei
Parcul Cornișa a fost modul în care administrația locală botoșăneană dorește să pună în valoare ca atracție turistică zona adiacentă „Mării Nordului”. Adică lacul format în spatele barajului de pe Prut de la Stânca – Costești. Plaja este deja folosită în weekend-uri de localnici, iar lacul este un loc binecunoscut de pescuit. Pe scurt, Cornișa e un fel de Ciric. Doar că ridicat la pătrat și cu avantajul noutății. Investiția noastră de la Ciric s-a dovedit un eșec imens. Majoritatea terenurilor de sport și distracție nu sunt folosite, iar în afara piscinelor și a barurilor, baza de agrement merge în pierdere. Cornișa reprezintă amenajări de agrement pe un teren de 48 de hectare, valoarea totală a investiției ridicându-se la aproape 90 milioane de lei. O bună parte sunt bani europeni, firește, dar nu despre peripețiile derulării proiectului vrem să vă povestim.
Și pe timp de iarnă
Din 50 ha, vreo 8.000 mp reprezintă luciu de apă, adică bazine de înot, dintre care unul de înot contra curentului și altul de dimensiuni olimpice, cum Iașul nu are nici până azi, un bazin de hidroterapie, altul de hidromasaj, două tobogane acvatice interioare, un râu pentru rafting și altele la fel. Pe lista distracțiilor posibile se află înotul, săriturile în apă de pe tobogan, săriturile de la trambulină, role, tenis de câmp, baschet, ciclism, sală de fitness, saună cu abur, biosaună, zonă de escaladă pentru copii și adulți și altele. Nu lipsesc nici amenajările gen grotă cu zăpadă, saună finlandeză, saună cu sare, hochei sau patinaj pe gheață, pentru că botoșănenii au gândit în stil mare. Vor ca noul parc să fie o atracție turistică pe toată durata anului, nu doar în sezonul estival. O idee interesantă, pe care Ciricul nostru nu a fructificat-o.
O parte funcționează deja
De fapt, botoșănenii nici nu au așteptat inaugurarea. Aia este doar pentru publicul larg, pentru știrile naționale, cum s-ar zice. Diversele obiective de la Cornișa au început să fie deschise pentru doritori încă de la sfârșitul anului trecut. Funcționează de pe la 10.00 dimineață până spre ora 22.00. Tarifele sunt accesibile, cel puțin în perioada asta. Dar, evident, fără vreo 2-300 de lei în buzunar n-are rost să vă duceți, dacă vreți să vă distrați din plin.