Pandemia a afectat puternic piața imobiliară. Totuși, se construiește în ritm drăcesc. Explicația?

Metropola

Pe măsură ce perioada asta nenorocită de stare de urgență se prelungește, vedem tot mai des în jurul nostru firme punând lacătul pe ușă. Cifrele privind șomajul sau contractele de muncă suspendate cresc mereu și tot mai puternic se aude vocea celor care spun că economia riscă să se gripeze dacă activitatea obișnuită nu este reluată cât mai curând. E treaba Guvernului să stabilească modul în care economia poate fi repornită cu riscuri minime la adresa sănătății oamenilor, așa că nu ne băgăm. Nu putem însă să nu observăm că în unele domenii, activitatea pare să „duduie”, cum spunea cândva un prim-ministru. Consiliul Local nu mai prididește să aprobe planuri urbanistice care prevăd construirea de blocuri și clădiri de apartamente de închiriat în regim hotelier. Cine va cumpăra aceste apartamente, dacă restul economiei a înghețat? Cine se va caza în acele aparthoteluri, dacă nimeni nu călătorește nicăieri? Știu imobiliarii ceva ce lumea nu știe? Sau au înnebunit cu toții? Asta vom încerca și noi să deslușim în cele ce urmează.

Au căzut vânzările
Criza precedentă, cea din 2009, a lovit cel mai puternic taman domeniul imobiliar. Numeroase proiecte au fost blocate, numeroase firme din acest sector au dat faliment, iar timp de vreo 7-8 ani au mai cumpărat apartamente doar câștigătorii la loto. Nici acum, domeniul imobiliar nu a fost mai puțin afectat ca altele. Dimpotrivă, activitatea agențiilor imobiliare a scăzut de la începutul acestei crize cu 75%. Nimic mai firesc. Pe de o parte, potențialii clienți fie au rămas fără locuri de muncă, fie nu sunt siguri că-l vor mai avea anul viitor, așa că nu prea le mai arde să contracteze creditele necesare cumpărării unui apartament. Apoi, înseși restricțiile impuse de legislația de pandemie au făcut imposibilă vizionarea apartamentelor scoase la vânzare. Ce să treci în declarație, când te duci să vezi un apartament? Există drept, unele agenții imobiliare apelând la varianta online, oferind posibilitatea vizitării virtuale a apartamentului dorit. Astfel de situații țin însă de excepție și oricum nu sunt mulți cei dispuși să cumpere un apartament fără a-l vedea decât într-un film, nu? Și atunci? De ce se lansează constant noi și noi proiecte?

Traseul birocratic
Motive sunt mai multe, unele pur conjuncturale, dar altele bazate pe calcule reci. Piața noastră imobiliară se afla, la începutul acestui an, în plină expansiune. I se prorocise prăbușirea în 2018, fără ca acest lucru să se întâmple. La fel, în 2019. La începutul lui 2020, profeții amuțiseră, iar investitorii erau plini de încredere. Economia însăși se afla în creștere, așa că se prognoza apariția de noi clienți pentru noile apartamente. Deci, hârtiile fuseseră pornite. Iar cum circuitul actelor, de la prima cerere depusă la primărie și până la eliberarea autorizației de construire durează cam un an, avem acum de-a face cu proiecte începute în primăvara și vara anului trecut, când nici naiba nu se gândea la vreo pandemie. Odată ce ai pornit roțile să se învârtă, e mai greu să le oprești. Cum-necum, măcar hârtiile tot le faci.

IT-iștii, cei mai buni clienți
Bun, dar nici șantierele nu s-au oprit, deși nu e cine știe ce problemă să treci o lucrare în conservare. Aici intervin alte considerente. Pe de o parte, principalii clienți ai apartamentelor noi provin din sectorul IT, bine plătit. Or, acest domeniu nu doar că nu a fost afectat de criza coronavirusului, ci chiar beneficiază de pe urma ei. Multe firme au nevoie acum de soluții online pentru legătura cu clienții și de soluții IT pentru lucrul de acasă. E o pâine grasă de mâncat pentru IT-iști. Deci, șantierele pot merge înainte, câtă vreme vor exista IT-iști cu teșchereaua plină.

Criza e în V?
Calculul rece e ceva mai arid ca explicație, dar își are și el rostul său în decizia de a nu opri construcțiile. Spre deosebire de criza trecută, care a constat într-o agonie îndelungată, urmată de o refacere lentă, cea de acum se presupune că va fi în U sau în V. În U înseamnă că economia se prăbușește brutal, urmează o perioadă în care agonizează, după care urcă brusc la nivelul anterior. Se prăbușesc anumite sectoare și se nasc fulgerător altele. Prăbușirea brutală nu a avut loc, deci mai probabil va fi o criză în V. Pe scurt, o scădere economică accelerată, urmată de o creștere la fel de accelerată. Diferențele sunt două. Întâi, lipsește perioada de platou, de viață economică redusă la un nivel minim, perspectivă de care se teme orice investitor, pentru că nu știe dacă va putea supraviețui. Apoi, creșterea accelerată se face pe baza domeniilor economice care funcționau bine și înaintea crizei. Deci nu există o restructurare, investitorii nu trebuie să inventeze noi domenii de activitate, ci doar să răsucească din nou cheia în contact. Imobiliarele mergeau brici înainte de pandemie. Dacă e criză în V, vor merge la fel de brici imediat ce se repornește economia. Ăsta e pariul. Care va fi rezultatul, vom vedea în scurt timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *