Oglindă, oglinjoară care-i cea mai mișto pagină web din țară?

Reflector

Ca ziarist, auzi constant, de la câte un șef de instituție publică o frază de genul „voi ăștia, din presă, scrieți doar de rău. Mai scrieți și de bine”. De fiecare dată, trebuie să-i explici omului că presa nu mai are rolul de a ridica osanale din 22 decembrie 1989. Normalitatea nu reprezintă o știre, problemele însă, da. Cetățeanul de pe strada X vede și singur că s-a asfaltat în fața blocului, n-are nevoie să-i spună nimeni. Pe el îl interesează însă de ce sunt atât de puține autobuze pe traseul care îl duce spre serviciu și la întrebarea asta așteaptă răspuns. Până la urmă, rolul presei e de a corecta problemele și de a da idei pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Așa e la Iași, așa e la Cluj, așa e pretudindeni. Dacă e să-i întrebi pe clujeni, o să-ți spună că același Boc, lăudat la noi e de fapt un primar de doi lei. La fel, timișorenii l-au înjurat pe Robu al lor de i-au mers fulgii pentru inițiative pentru care alții l-au lăudat. De la fața locului vezi lucrurile altfel decât din exterior. Hai să vedem împreună, din exterior, ce oferă cele mai mari municipalități din țară pe propriile site-uri. Pe site-urile primăriilor. Te ajută cu ceva, ca cetățean? Se uită vreo primărie la omul de rând sau sunt realizate doar pentru uzul funcționarilor și al altor autorități? Avem ce învăța de la ceilalți?

Cum e la noi
Firește, vom începe cu Iașul. Legea impune tuturor autorităților publice să comunice din oficiu o serie de informații: legile în baza cărora funcționează, structura organizatorică, programul de audiențe, date de contact, buget, programe și strategii proprii, felul în care poți contesta o decizie și tot așa. Firește, cea mai simplă modalitate de comunicare este publicarea informațiilor pe site. Și tocmai asta e problema site-ului primăriei noastre. Ai de toate pe el, dar până le găsești, îți vine să-ți iei câmpii. De altfel, multe autorități publice suferă de această boală, a site-ului foarte încărcat și, deci, dificil de navigat. Altfel, în general găsești toate documentele impuse de lege. Bonus, municipalitatea îți oferă încă de pe prima pagină posibilitatea să sesizezi o problemă sau să urmărești online stadiul în care se află cererea pe care ai depus-o. Partea proastă e că primul link merge numai când are chef, așa că trebuie uneori să dai click de mai multe ori până să meargă. În plus, aplicația nu-ți permite atașarea unei fotografii pentru a ilustra situația. Nu ne-am lămurit dacă sistemul online de urmărire a cererilor este funcțional. Aplicația se încarcă, într-adevăr, dar când am introdus numărul de înregistrare al unei cereri depuse de o rubedenie acum două săptămâni ne-a răspuns că n-a găsit-o.

Cam gri
Unele secțiuni ale site-ului sunt mai sărace decât ar fi cazul. Rubrica „Evenimente în Iași” e aproape cheală. Sunt anunțate Săptămâna Diasporei, care va avea loc la jumătatea lunii viitoare și Ziua fără mașini, de pe 22 septembrie. Aceasta deși sunt destule evenimente la care Primăria este partener sau chiar principalul organizator. Cum a fost, de exemplu, recenta Gală a Festivalului Coral „Gavril Musicescu”. Alte secțiuni au fost făcute, dar lăsate baltă. De exemplu, s-a introdus un link către harta de zgomot, foarte utilă dacă vrei să-ți cumperi casă. Doar că ultima informație din secțiunea respectivă este anunțul din 2014 că harta a fost realizată, nu și harta propriu-zisă. Undeva pe site e și lista imobilelor cu risc seismic, și ea o informație foarte căutată. Noi am găsit-o cu o căutare pe google, că nu ne-am prins prin ce secțiune a fost ascunsă. În schimb, lista restanțierilor la bugetul local e bine pusă la punct și actualizată la zi. Deunăzi, erau peste 1.000, inclusiv un clujean. Pe ansamblu, grafica e ok, poate cam sărăcacioasă și cam gri. Informații sunt, doar că aranjate alandala, ceea ce face site-ul greu de utilizat. Motorul de căutare este totuși destul de bun.

Ce are Clujul
Că tot ziceam de clujeanul dator primăriei ieșene, probabil pentru că a trecut strada pe roșu, că era suma destul de mică, hai să vedem cum stă site-ul municipalității clujene. Și-așa, una două, vine vorba de clujeni, care fac și dreg. Au și ei o aplicație pentru sesizări. Ba te și duce la o hartă a orașului, să vezi unde e problema și în ce constă. Aici însă, surpriză neplăcută. Chiar prima sesizare pe care am dat click începea cu „Revin cu o nouă sesizare, după ce am depus una cu aproape două luni în urmă și care nu a fost încă soluționată”. Oficial, statusul sesizării era „în lucru”. Marcată cu roșu. Tot în lucru era, luni, o sesizare de vineri, în care omul se plângea că s-a rupt o creangă mare dintr-un copac și zace în stradă. E drept că era spre Gheorgheni, așa că omul cu drujba și camionul avea mai mult de mers de la primăria aflată în centru. Sesizările marcate cu verde se refereau toate la transportul public, lumea cerând în general să vină autobuzul măcar o dată pe oră, dacă nu se poate mai des. Verdele sesizărilor înseamnă la Cluj că primăria și-a declinat competența, nu că a rezolvat problema. N-am găsit sesizări rezolvate. Poate erau marcate cu ceva incolor.

Nu sunt actualizări
Mai ardeleni din fire, clujenii au o problemă cu actualizarea informațiilor. Primăria Cluj-Napoca a făcut un proiect de bugetare participativă în cartierul Mănăștur. Adică o dezbatere publică, mai pe românește. După succesul inițiativei, erau chemați și tinerii din restul orașului la dezbateri. Doar că anunțul e din 2015. Nu știm în ultimii doi ani ce s-a mai ales din participarea tinerilor la întocmirea bugetului. La fel și cu anunțurile de achiziții, cel mai recent având un an vechime, de parcă Primăria Cluj n-ar mai fi cumpărat nimic anul ăsta. Cu nuanță electorală e secțiunea „modernizare străzi”, care este ținută la zi. Poate folosi șoferilor, să ocolească o zonă, cel mult, pentru că localnicii sigur văd că se lucrează. Sau, mai degrabă, e pentru ziariști, să nu uite să scrie că municipalitatea lucrează.

Ce e bun
Interesante sunt totuși la Cluj niște idei care ar prinde bine și la noi. De exemplu, prin inițiativa „adoptă un spațiu verde” sunt scoase la bătaie câteva zeci de spații verzi din oraș, pentru firmele care vor să le preia în grijă. Firma ia spațiul, mătură, pune gazon, flori, copaci, iar pe perioada sărbătorilor de iarnă îl poate decora cum vrea, în scop de reclamă. Clujenii pun mult accent pe voluntariat, iar cine vrea, este așteptat cu brațele deschise, putând opta prin fișa de înscriere între vreo zece domenii în care Primăria are nevoie de oameni care să facă treabă gratis. Și nu că nu s-ar găsi. O clujeancă stabilită în Statele Unite a propus, iar municipalitatea a acceptat, înființarea unui premiu dedicat tinerilor cercetători în știință și inginerie. Premiile, cuprinse între 500 și 1.500 de dolari, nu sunt acordate neapărat clujenilor. Anul ăsta au fost și niște bucureșteni și timișoreni care au fost premiați. E însă încă o modalitate prin care Clujul se bagă în seamă. Am putea învăța și noi câte ceva de la ardeleni, nu credeți?

Site-ul Alba Iulia, cel mai modern
Aerisită, bine organizată și în pas cu noile descoperiri este pagina web a Primăriei Alba Iulia. Pe site există și o așa numită „hartă de incidente” în care pot fi reclamate diverse chestii din oraș. Pentru cei care nu se descurcă din prima, harta este însoțită și de un manual de utilizare. Totodată, Primăria din localitate e prezentă pe Facebook, Twitter, dar are și aplicații pe App Store și Google Play. Pe aceste ultime două platforme pot fi găsite și cele două aplicații „e-alba iulia” și „civicalert”. Prima este mai degrabă o aplicație pentru turiști, o aplicație în care este prezentat orașul cu zonele lui de atracție. A doua este, așa cum îi spune și numele, o aplicație prin care cetățenii pot alerta autoritățile locale când ceva nu funcționează cum trebuie în Alba Iulia.

Foarte apăsătoare
Cel mai prost arată, la prima vedere, site-ul Primăriei Timișoara. Grafică simplistă, fără nicio fotografie pe front page, exceptând-o, bineînțeles, pe cea cu primarul Nicolae Robu. În rest, totul în gri, roșu și albastru, o multitudine de știri, linkuri, legături utile. O pagină foarte încărcată, apăsătoare. Ca un aspect pozitiv, pare cea mai actualizată, cu știri, informații și anunțuri recente.

Destul de colorată
Dimpotrivă, site-ul Primăriei Constanța pare superficial. Deși interfața este modernă, cu trimiteri mari, lizibile, pare prea colorată. Aduce mai degrabă cu pagina web a unui tabloid, decât cu cea a unei instituții. Nu există absolut nicio trimitere către rețelele de socializare sau către aplicații de mobil, deci nu știm dacă Primăria Constanța este prezentă și în aceste medii online. Una peste alta, site-ul pare o construcție corectă, cinstită, fără mari ambiții și cu gusturi discutabile în ceea ce privește aspectul estetic al graficii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *