Alina Mungiu – Pippidi vine rar în spaţiul public ieşean, dar şi când se întâmplă treaba asta, o face într-un stil aparte. Recent, fosta şefă de promoţie a UMF Iaşi, actual analist politic şi profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, a susţinut o conferinţă la Iaşi, prilej de a stârni unele controverse în rândul publicului. Una dintre nelămuririle doamnei Mungiu a fost rezumată într-un interviu acordat unei publicaţii locale. „Întrebarea pe care mi-o pun eu este ce Dumnezeu fac oamenii aici, la Iaşi, din ce trăiesc dacă nivelul populaţiei active este de sub 30%, jumătate faţă de Bucureşti. Sunt pensionari, au case la ţară cu găini, din ce trăiesc?”, a exclamat Alina Mungiu – Pippidi, nelămurită în privinţa traiului de la Iaşi. Imediat, mai multe personalităţi au încercat să-i răspundă acestei curiozităţi.
Măi, dar ăştia care mă citesc, oare din ce trăiesc? Că analizele mele politice nu le ajung nici pe-o măsea de minte
Varujan Vosganian – Dragă Alina, hai că mi-ai ridicat oul la fileu, ca să zic aşa! Foarte bună observaţia ta cu găina ca mijloc de subzistenţă a ţăranului român. Deşi tu te-ai referit la orăşeanul ieşean, dar ce mai contează?! Da, asta fac ieşenii, stau şi clocesc în nostalgia lor după vremurile apuse. Problema e că nu le iese nici măcar o pereche de ouă din cuibar, dacă înţelegi ce vreau să spun!
Iulian Dascălu – Doamnă Alina Mungiu – Pippidi, sper că nu v-aţi pus vreodată problema din ce trăiesc eu. Spun asta pentru că nici eu nu mai ştiu ce surse de venituri am. Am atât de multe afaceri, încât habar n-am cine îmi alimentează contul în ziua de salariu. E mai bine să nu ştii cine te plăteşte, chestia asta te face independent.
Cristian Mungiu – Soră-mea, iar ai ieşit la rampă cu tot felul de declaraţii incendiare. Câteodată, îmi vine să-ţi reamintesc toate bancurile cu Alinuţa pe care ţi le spuneam în copilărie şi la care tu râdeai cu poftă. Nu mai fi sadică cu ieşenii noştri, lasă-i să-şi vadă de provincialismul lor. Dacă ar fi după mine, ţi-aş spune că ei trăiesc din cultură, dar, din păcate, şi chestia asta a devenit o hrană lipsită de nutrienţii de altădată.
Dumitru Oprea – Distinsă doamnă Mungiu, mă bucur că puneţi această întrebare. Eu încerc de vreo doi ani să-i educ economic pe ieşeni pentru a-i face să investească în Bitcoin. Ştiţi despre ce vorbesc, despre celebra criptomonedă. Am discutat recent cu o babă despre acest subiect şi a crezut că vreau s-o conving să investească în criptele de la Eternitatea. Ăsta e nivelul, n-ai cu cine deschide o afacere de viitor. Deşi, fie vorba între noi, viitor mai previzibil ca la Eternitatea nu prea găseşti.