Se ştie că scrisul de doctor este unul foarte citit şi admirat de întreaga lume, mai ales cel aşternut pe reţetele indescifrabile. Conducerea UMF Iaşi s-a gândit că ar fi păcat ca această îndeletnicire să nu capete şi un sens literar, aşa că a relansat recent clubul de literatură “Vasile Voiculescu”. Prima carte lansată cu această ocazie poartă un titlu elocvent: „O să vă cam usture. Jurnalele secrete ale unui medic junior”, de Adam Kay. Nu ştim ce specializare o fi avut medicul junior, dar trebuie să recunoaştem că titlul incită la cumpărarea unor analgezice. Coordonatorul cercului literar este dr. Richard Constantinescu, care deja a început un dialog cu medicii amatori de literatură.
Tudor Ciuhodaru – Salut, Ricky, foarte tare ideea asta cu clubul de literatură! Mă bântuie de mult timp micul orgoliu scriitoricesc de a scoate o carte cu sfaturi şi reţete medicale de larg interes pentru cetăţeni. Cum era Sanda Faur regina reţetelor culinare, aşa aş vrea să fiu şi eu în domeniul sfaturilor practice pentru tot felul de accidente domestice şi nu numai. Cu ce alifie să te dai când te arde soarele, cum să te fereşti de albine, de gripă, dezvăluiri din tainele rujeolei, a polipilor nazali, ce faci când te pişcă o urechelniţă şi alte secrete medicale. Imediat după ce termin cu politraumatismul cranian la care lucrez, îţi trimit primele pagini.
Grigore Tinică – Dragă Richard, vreau să mă înscriu şi eu în clubul ăsta de literatură. Am nişte poezii de dragoste, dar şi nişte texte de romanţe, din alea de inimă albastră. Iată o mostră de ţesut literar: „Şi cât de mult te-am iubit, De-mi dădeai la inimă palpit, Îţi urmam cu sfinţenie fiece pas, Ca pe-o procedură de by – pass”. Ei, ce zici? Trebuie să scriem o literatură care să meargă la inima cititorilor, să obţinem reacţii şi emoţii ce n-a văzut EKG-ul!
Gabriel Oprişanu – Te salut, doctore! Bravo pentru iniţiativă, Spitalul Socola te aşteaptă! Evident, în sensul că te aşteptăm cu braţele deschise pentru a găzdui o şedinţă a cenaclului literar. Facem şi noi o filială aici, dacă eşti de acord. O vom numi, cum altfel, „Pe lângă plopii fără soţ”. Hai, noroc!
Camelia Bogdănici – Domnule doctor, fără îndoială, văd cu ochi buni ideea dumneavoastră. Ştiţi la ce mă gândeam? Există ochelari de citit, dar nu şi ochelari de scris. Cu acest club pe care l-aţi format, mi-aţi dat ideea unei invenţii: ce-ar fi să creez nişte ochelari de scris cu talent? Îţi pui ochelari cu lentile de Shakespeare, Tolstoi sau Asimov şi, gata, ai scris capodopera! Trebuie să ne vedem, poate discutăm chestia asta.
Constantinescu (foto): Cenaclul de literatură e doar un început pentru cultura UMF Iaşi. Vor urma Festivalul Filmelor Radiologice, Concursul de Medicină Generală “Vreau să fiu miliardar” şi Gala Desenului Reanimat