Acum vreo două decenii, pe când Iașul bătea la porțile Europei, liderii de atunci visau la cohorte de investitori încărcați cu sarsanale de bani care abia așteaptă să ne invadeze pentru a face ca pe străzile orașului să curgă lapte integral în amestec cu miere de salcâm calitate superioară. Pentru a-i întâmpina, s-au apucat de construit. La vremea aia nu existau în Iași clădiri de birouri, iar singurul loc unde se putea organiza un târg de orice era Sala Polivalentă. Trebuie să recunoaștem că liderii Consiliului Județean și ai Primăriei erau vizionari, în felul lor. Despre ce s-a ales din viziunea lor și ce putem face cu ea astăzi vom vorbi și noi.
Pe platforma CUG
Au făcut un parc tehnologic și un centru expozițional. Ambele, construite pe platforma Fortus, care a renunțat la niște terenuri în contul datoriilor la bugetele județului și municipiului. „Tehnopolis” și „Moldova”, cum au fost botezate cele două obiective, au fost construite pe bani europeni, așa-numitele fonduri de preaderare. Cele două obiective au fost construite în parteneriat de instituțiile de care vorbeam. Era și normal: ideea era a CJ, dar parcul și centrul expozițional interesau în principal municipiul. Doar că, știți cum e: copilul cu două mame moare de foame. Nici parcul tehnologic nu s-a umplut de firme, nici centrul expozițional nu a fost asaltat de societăți interesate să-și prezinte produsele. Primăria și CJ pasau între ele mingea reprezentată de responsabilitatea punerii în valoare a construcțiilor.
Au făcut „partajul”
Firesc, soluția găsită a fost împărțirea patrimoniului comun. Ca într-o căsnicie. Eu iau mașina de spălat, viitoarea fostă nevastă ia frigiderul și pleacă cu el în spinare unde vede cu ochii. De când se tot discută cine ia parcul tehnologic și cine ia centrul expozițional, s-au schimbat șefii CJ și ai municipalității de vreo trei ori. Dar, până la urmă, veste mare! Au căzut de acord. S-au făcut evaluări, expertize și calcule și s-a ajuns la concluzia că cele două instituții valorează cam la fel, deci se poate da cu banul cine și ce ia. S-a căzut de acord ca parcul tehnologic „Tehnopolis” să revină Primăriei, iar Centrul Expozițional „Moldova”, Consiliului Județean. De ce au durat negocierile cinci ani și nu cinci minute, nu ne întrebați.
Tehnopolis în ceață
Bun, dar ce se va întâmpla totuși cu cele două? Ei, asta chiar e o întrebare de baraj. Municipalitatea nu a anunțat mare lucru în privința Tehnopolis. Acolo, acum, e aproape pustiu. Funcționează vama, pentru că parcul este situat aproape de capătul șoselei de centură, dar cam atât. Conform fișei de proiect, acolo ar fi trebuit să viermuiască firmele aflate în curs de dezvoltare, care ar fi beneficiat de spații la tarife reduse și de consultanță gratuită timp de câțiva ani, până să-și ia zborul spre alte zări. Singura idee enunțată până acum este ceva de genul „rămâne cum am stabilit”. Acum 16 ani, Primăria, CJ și cele cinci universități de stat ieșene se asociaseră pentru a conduce împreună parcul. CJ a ieșit din afacere, așa că au rămas Primăria și universitățile, asocierea fiind reaprobată. În principiu, acolo poate funcționa fără probleme un parc tehnologic. Ba chiar e cea mai firească soluție. Există spații de birouri și 5 ha de teren pentru cine vrea să-și amenajeze o hală de producție. Alături, pe platforma Fortus, Primăria intenționează ca pe alte 23,5 ha de teren să amenajeze un parc industrial. Cele două parcuri s-ar lega natural unul de celălalt. Rămâne de văzut dacă și când se va și întâmpla acest lucru.
Se pregătește o surpriză
Dar cu Centrul Expozițional? Ei, abia aici e supriza. Conducerea CJ s-a plictisit să tot bage bani în întreținerea unei clădiri goale. Acolo s-au organizat până acum doar câteva târguri agricole, și alea cu rugăminți adresate firmelor. Spațiul e proiectat aiurea, locuri de parcare sunt puține, terenul disponibil e mic, așa că e greu să organizezi ceva. Oricât ne interesează produsele locale, chiar nu ne-am bătut capul să vizităm una dintre expozițiile organizate, de pește și produse piscicole. Nici n-am auzit de vreun contract semnat de vreo firmă care să-și fi găsit clienți după o astfel de expoziție.
Sedii de împrumut
Ca totuși să dea clădirii o utilitate, cineva din CJ s-a gândit să mute acolo biblioteca județeană, aflată în subordinea sa. Nu știm cine a fost cel căruia i-a trecut asta prin cap, dar merită o cutie de bomboane de ciocolată sau o bere, în funcție de sex. Într-adevăr, deși gestionează peste 600.000 de cărți, reviste și manuscrise și are aproape 25.000 de clienți, biblioteca nu are și nici nu a avut vreodată un sediu propriu. A funcționat mult timp în Palatul Culturii, până a intrat acesta în renovare. Câțiva ani, nu a funcționat deloc, pentru că nu avea unde. Pe urmă, i s-a găsit un sediu „provizoriu”, la Cub, pe Ștefan cel Mare. E un spațiu mic, improvizat, în care nici loc pentru expunerea celor mai căutate volume nu există. Sala destinată cărților pentru copii, de exemplu, este cam cât sufrageria noastră de la bloc. Cea cu beletristică, oleacă mai mare decât dormitorul. Dulapurile cu fișele cărților, unde cauți ce te interesează este, la cel mai propriu mod, în aer liber, pe hol.
Amplasament ideal
Centrul Expozițional pare ideal pentru o bibliotecă din cel puțin două motive. Întâi, acolo există trei corpuri de clădire cu spați generoase. În Corpul A, cu 5.380 mp de spațiu expozițional și 640 mp de săli de conferință poate funcționa biblioteca propriu-zisă și sălile de lectură. Corpul B, cu o suprafață de 2.686 mp e numai bun pentru depozitul de carte rară și veche. Corpul C are din proiect destinație administrativă, deci poate găzdui birourile angajaților, contabilitatea, serviciul juridic și măturile femeilor de serviciu. Deci, perfect ca sediu. Apoi, șansa face ca Centrul Expozițional să fie situat în cel mai tânăr cartier al Iașului, CUG. Tânăr, ca vârstă a locuitorilor, nu neapărat a blocurilor, deși nici ele nu sunt foarte vechi. Adică exact publicul-țintă al oricărei biblioteci. Dacă mai adăugăm faptul că în Horpaz, Valea Adâncă sau Lunca Cetățuii s-au mutat mulți ieșeni tineri, cu nevastă și copii cu tot, publicul-țintă crește din nou.