Pentru absolvenţii de liceu, vacanţa încă este departe. Deocamdată, de luni a început Bacalaureatul, căruia i se mai spune şi examen al maturităţii, dar care, în final, nu pare a fi decât o consistentă colecţie de perle culese din probele scrise. Săptămâna aceasta se dau primele probe, constând în evaluarea competenţelor lingvistice la limba română şi limba maternă, urmând apoi probele privind competenţele digitale. Greul va începe 26 iunie, când va avea loc proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Pentru profesoarea Genoveva Aurelia Farcaş, acesta este primul Bacalaureat pe care-l va gestiona în calitate de inspector şcolar general al judeţului Iaşi, ea primind deja câteva mesaje de la elevi şi nu numai.
- Doamna inspector, eu refuz categoric să dau proba orală de competenţe lingvistice. De când am aflat că o vorbă din străbuni spune că fiecare pasăre pe limba ei moare, am căpătat o fobie în ceea ce priveşte vorbitul în public, mai ales în faţa unei întregi comisii de examen. Prin urmare, vă rog să nu faceţi discriminări inutile şi să mă promovaţi fără să scot nici măcar o vorbă. Cu respect, Viorel Gurămare, elev.
- Distinsă doamnă inspector general, trebuie să vă mărturisesc că întâmpin o anumită jenă în a mă prezenta la acest examen supranumit probă a maturităţii. Nu vreau să mă laud, dar eu sunt matură încă de acum doi ani, când am fost într-o excursie la Predeal împreună cu patru colegi de clasă şi care au constituit o comisie ad-hoc de evaluare a capacităţilor mele de femeie în curs de maturizare. Vreau să vă spun că am trecut cu brio toate probele la care am fost supusă, unele dintre ele presupunând cunoştinţe avansate de anatomie. Aşa că vă rog să mă scutiţi de acest aşa – zis examen de maturitate, eu fiind deja programată la un casting pentru fotomodelul lunii iunie. Cu stimă, Pompelia Virginescu, elevă.
- Doamna Farcaş, vă rog să permiteţi unui grup de inspectori de la Direcţia Antifraudă să fie prezenţi în sălile de examen. Vizita noastră are rolul de a preîntâmpina eventualele abateri de la lege pe care le-ar putea face elevii în timpul desfăşurării probelor. De asemenea, vă rog să îi acordaţi inspectorului Manole şansa de a încerca să ia Bacalaureatul măcar de data asta, în anul în care se pregăteşte de pensionare. Îl puteţi aşeza la catedră, în aşa fel încât copiii să creadă că e profesor supraveghetor şi să se sperie ca atare. Cu ocazia asta îi va şi monitoriza corespunzător. Cu deosebită consideraţie, Căpşună Andronic, inspector general, primar şi liceal.