Imediat după 1990, în jurul Iașului au început să se ridice cartiere noi de case. Buciumul a fost prima nouă zonă rezidențială, urmată în scurt timp de Miroslava și Valea Lupului. În ultimii ani, aceste zone s-au cam umplu de case nou construite, iar cei care fug din oraș au început să se orienteze spre zone încă mai îndepărtate, Sculeni, Popricani, Podu Iloaiei sau Schitu Duca. Ideea nu e proastă, pentru că ce contează, la o adică, încă zece minute de mers cu mașina? Cel mai mult te chinuiești cu traficul în oraș, nu în afara lui. În 15 minute ajungi de la Podu Iloaiei la Iași, mergând încetișor. Coșmarul începe în Păcurari. Zonele mai îndepărtate de oraș mai au un avantaj. Dacă nu ai bani, iar mulți dintre noi nu prea avem, e greu să-ți cumperi măcar 500 mp de teren prin apropierea Iașului, darămite să-ți mai și construiești o casă pe ei. La țară însă, îți poți cumpăra o casă „bătrânească” la un preț mai mult decât decent. O mai văruiești nițel, mai torni oleacă de beton ca să consolidezi fundația, mai lipești niște lut pe pereți, omori gândacii sau șoarecii și te-ai scos. Iar dacă ceea ce cauți este o casă de vacanță, unde să-ți aduci aminte de casa bunicilor, asta e direcția de urmat.
Modestă, preț mic
La doi pași de Iași, ca să zicem așa, se află satul Scobâlțeni, lângă orașul Podu Iloaiei. Numele poate sună oleacă ciudat, dar nu e la capătul lumii. De fapt, imediat ce treci Bahluiul, faci stânga, iar peste calea ferată dai de sat. O casă cu două camere, grajd și teren de 1.000 mp poate fi cumpărată cu 5.500 de euro (foto sus). Nu are canalizare, e încălzită cu sobă pe lemne, iar apa o scoți din fântână, dar în general cam astea sunt condițiile de la țară, nu? E din chirpici, firește, dar acest material este superior oricărei alte variante de izolare termică. Trebuie tencuită și văruită pe dinafară. Interiorul însă e destul de proaspăt. Uși noi, parchet laminat, dintr-astea.
Fără mobilă
Probota e la 23-24 de km de Iași. Adică nu prea departe, cel puțin pentru cei care nu ar refuza o casă în Podu Iloaiei, care e la 22 km. Într-o zonă faină, la un kilometru de Iazul Frasin, o casă cu două camere și 750 mp de grădină poate fi cumpărată cu 50.000 de lei, adică echivalentul a puțin peste 10.000 de euro. Negociabil. Are și cablu pentru internet și telefon fix, dacă mai are cineva nevoie de așa ceva? Casa este izolată cu polistiren, iar accesul se face pe un drum proaspăt asfaltat. E drept, vii cu mobila ta, că locuința nu este mobilată.
Cu trei camere
Cam la aceeași distanță de Iași, tot într-o comună cu acces facil, respectiv Mogoșești, îți poți cumpăra o casă cu 10.000 de euro. Trei camere, 56 mp și grădină de 1.600 mp inclusă. De fapt, este exact ceea ce numim în general „casă bătrânească”. E mobilată, are fântână în curte și sobă pe lemne. Casa este situate la stradă asfaltată, stația de autobuz, școala și magazinele alimentare din zonă fiind la doi pași.
BCA și chirpici
Un pont ar putea fi și o casă în Osoi, comuna Comarna. Două camere, 50 mp utili și 850 mp de grădină, totul la 11.500 de euro. E făcută din BCA și chirpici și mai e și izolată. În plus, tâmplărie de PVC și ușă metalică. Dacă mai adăugăm și faptul că este nouă, construită fiind în 2002, credem că devine chiar interesantă. E mobilată, dar noi am schimba dulapurile, paturile și restul. E un mobilier destul de amestecat, chiar dacă nou.
Fără apă curentă
În general, cam astea sunt prețurile și condițiile la o distanță medie de Iași. În cele mai multe locuri găsești cablu TV și chiar internet. La 10.000 de euro ai toate șansele să prinzi o casă frumoasă, chiar cu unele îmbunătățiri. Majoritatea mai trebuie văruite, aranjate, dar asta nu ar reprezenta cine știe ce impediment. Dacă nu ai pretenția de a avea canalizare în casă și apă curentă, e o afacere bună.
Varianta îndrăzneață, în Sculeniul moldovenesc
A, în caz că v-a trecut prin cap să vă luați o casă în Basarabia, că tot nu e departe, poate fi și asta o variantă. E drept, distanța e mică, drumul până la Sculeni e asfaltat bine, dar trebuie alese cu grijă oferte. Basarabia e o țară săracă, și prețurile sunt acceptabile atât la case și terenuri cât și în ceea ce privește viața de zi cu zi de acolo. Noi am ales o casă care costă un pic mai mult decât în exemplele precedente. Astfel, am găsit la vânzare în centrul satului Sculeni din raionul Ungheni, aproape de malul Prutului, o casă fără nimic spectaculos, de forma unui vagon, tencuită dar nu și văruită, la un preț de 22.000 de euro. E drept, are 135 mp, patru „odăi”, electricitate, canalizare, „apeduct”, telefon fix, garaj și subsol, bașca 10 ari de teren. Nu are „încălzire autonomă”, adică pe moldovenește nu este branșată la un sistem centralizat de termoficare, ceea ce nu e neapărat rău, că nu știm cum merge CET Ungheni sau cum s-o mai fi chemând. Prețul este un pic mai mare decât în exemplele românești, dar poate fi o variantă pentru ieșenii îndrăzneți, care n-au nicio problemă să facă zilnic naveta Iași – Sculeni (Republica Moldova). Cam nasol cu orele petrecute în vamă, în rest ar merita o încercare.
O casă din Caraș are propria pagină de FB
Un cuplu din Timișoara este pe cale să-și împlinească un vis similar, acela de a avea o casă de vacanță „la țară”. Astfel, Nicoleta și Radu Trifan au cumpărat recent o locuință, ridicată în 1850, pe care vor să o recondiționeze cu materiale folosite acum 150 de ani. Cei doi timișoreni au fost crescuți la oraș, dar visează pentru ei și pentru cei doi copii să refacă această locuință.
Casa e la granița județelor Timiș și Caraș Severin, în localitatea Valeapai. În schimbul respectivei case au plătit doar 4.000 de euro. „Am decis să readucem la viaţă o căsuţă veche de peste 160 ani (construită în 1850), tipică pentru zona Banatului de munte, încercând să păstrăm cât mai mult din farmecul ei şi folosind metode tradiţionale. Vrem ca prin acest proiect să arătăm că se poate aduce confortul vieţii moderne, păstrând nealterate esenţa şi spiritul caselor vechi. Credem că arhitectura tradiţională a Banatului are foarte mult de oferit şi ne dorim să contribuim la salvarea şi punerea ei în valoare“, spun cei doi Trifan pe pagina de socializare pe care i-au făcut-o casei. Practic, pe Facebook, Nicoleta și Radu Trifan țin un adevărat jurnal online în care arată, săptămânal, progresele pe care le fac în reamenajarea grădinii și în refacerea casei.
Cât costa o casa cu doua camere…hol …bucătărie aproape de oraș circa 20 m pe jos și construita acuma 10 ani