Avem în Iași câteva licee ale căror nume sunt sinonime cu excelența. Licee pe care dacă le absolvi cu brio, e clar că ești „bazat”, iar ușile încep să se deschidă în fața ta. Știți dumneavoastră, cum se mai vede prin filme, când dintr-o mulțime se ridică unul care spune: „sunt cetățean american”, iar lumea îi face loc pentru că e știută energia cu care Statele Unite își protejează cetățenii. Cam la fel e și cu liceele de care pomeneam. Spațiul nu ne permite să vorbim despre toate, așa că vom vorbi azi doar despre cel mai cel. Vom vorbi despre el, dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Din păcate, învățământul ieșean este doar ceva mai bun decât unul mediocru. Ca medie, elevii noștri sunt mai slabi decât cei din alte județe. Dar avem vârfuri cu care ne mândrim.
Topul mediilor
Trebuie să recunoaștem că am avut oarecare dificultăți în alegerea celui mai bun liceu din Iași. După criteriul mediilor de admitere după evaluarea națională, avem două licee plasate pe primul loc. La „Racoviță” și „Național”, media probelor a fost identică: 9,55, la distanță de următorul clasat, „Negruzzi”. Care, ca paranteză, n-a stat nici el rău, cu o medie de 9,25. „Naționalul” a stat mai bine decât „Racoviță” la limba română, dar liceul din Podu Roș a compensat cu matematica. Așa că am apelat la un alt criteriu, mai selectiv: numărul mediilor de 10 la bacalaureat. Aici, primul a fost „Naționalul”, fără drept de apel, cu 7 decari. Primul pe țară din acest punct de vedere.
Pe 9 în țară
Nu înseamnă că „Naționalul” este cel mai bun liceu din țară. Media de 9,55 la evaluarea națională îl plasează „abia” pe locul IX, la egalitate cu „Racoviță”, după cum spuneam, dar și cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare și cu Colegiul Național „Grigore Moisil” din București. Dar nici locul IX pe țară nu e chiar rău, totuși, nu? Una peste alta, „Naționalul” ieșean este un liceu la care merită să-ți dai copilul. Asta, dacă poți să-l convingi să lase Play Station-ul și să pună serios burta pe carte. Pentru că la „Național” nu se poate altfel.
Doi ani spital
„Naționalul” se laudă cu o veritabilă tradiție a excelenței și pe bună dreptate. Peste 8 ani va împlini două secole de existență, iar singurii ani din această îndelungată istorie în care nu a fost un liceu de elită au fost cei doi ani din timpul primului război mondial, când învățământul a fost suspendat, iar școala a devenit spital militar. În rest, „Naționalul” a jucat tot timpul în prima ligă, pe primele locuri. Majoritatea scriitorilor pașoptiști cărora li se datorează crearea limbii române moderne au trecut pe la „Național”. „Colegiul Vasilian” cum i se spunea pe atunci. Prima instituție de învățământ superior din țările române, Academia Mihăileană, a fost înființată practic ca o anexă a Colegiului Vasilian, astfel încât absolvenții acestuia să nu mai trebuiască să plece în străinătate pentru a-și definitiva studiile.
Nume mari
Dacă citești lista absolvenților de marcă ai Colegiului, ai impresia că citești componența Academiei: întemeietorul școlii românești de chimie-fizică – Petru Bogdan, filosoful Vasile Conta, unul dintre cei mai mari etnologi pe plan mondial, Dimitrie Gusti, marele mathematician Adolf Haimovici, fratele acestuia, academicianul Mendel Haimovici, scriitorul Calistrat Hogaș, istoricul Nicolae Iorga, economistul Ion Ionescu de la Brad, criticul Titu Maiorescu, actorul Matei Millo, scriitorul Mihail Sadoveanu, istoricul Alexandru Xenopol și încă mulți alții! Nu pomenim de absolvenții recenți ai Colegiului, pentru a nu fi acuzați că lăudăm vreun politician sau culegem scamele vreunui important om de afaceri, dar credeți-ne pe cuvânt că mulți dintre cei care conduc azi Iașul sau viața lui economică și-au tocit nădragii pe băncile Colegiului „Național”.
Medalii la olimpiade
Marele atu al Colegiului este reprezentat de profesori, care sunt unul și unul. Colegiul se bazează pe 74 de profesori „plini”, fără a mai pune la socoteală personalul didactic auxiliar. Cifra e destul de mică dacă o raportezi la cei aproximativ 1.200 de elevi, dar e vorba de profesori de elită. Și de elevi la fel. Cu medii de admitere peste 9,50, nu pot ajunge să învețe la „Național” decât cei mai buni dintre cei buni. Iar mulți dintre ei obțin rezultate splendide inclusiv la nivel național și chiar internațional. În anul școlar 2017-2018, Colegiul a avut 52 de medaliați la olimpiade; 49 cu un an înainte; 53 în anul 2015-2016. Și tot așa. Și nu e vorba doar de „clasicele” olimpiade de matematică, română, istorie sau geografie, ci și de concursuri la obiecte „exotice”, cum ar fi neogreaca, rusa, latina sau șahul rapid. Vă imaginați un copil turuind în greacă sau recitând din Ponticele lui Ovidiu, în limba acestuia? La „Național” îl găsiți.