Încă un tonomat cu euro pentru Iulian Dascălu

Reflector

Am mai avut noi ocazia să povestim despre cea mai rentabilă idee de afaceri la ora actuală. Mă rog, e aplicabilă doar de către cei care au deja bani serioși, dar vor să-i mai înmulțească. E vorba de așa-numitele ansambluri mixed-use, cum este Palasul nostru. Nu degeaba și-a ales ca slogan expresia „orașul din oraș”. Poți trăi o viață acolo fără să ieși din limitele complexului. Îți poți avea locul de muncă în Palas, cumpărăturile să ți le faci tot de-acolo, la o cafea cu prietenii să ieși tot în complex, iar pentru dormit ai acolo hotel. Un ansamblu similar construiește același Iulian Dascălu și la Timișoara și am mai pomenit noi de el la un moment dat. Acum i-a venit rândul, dacă tot e început de an, să vedem ce s-a mai ales de proiect. A avansat? S-a blocat? Merge sau gâfâie?

\"\"

Pe 60 de hectare
Proiectul Openville de la Timișoara a fost lansat în 2015, ca o investiție comparabilă cu Palas-ul ieșean. Complexul nostru a costat 260 milioane de euro, cel timișorean fiind estimat la 220 de milioane de euro. Se vizau construcții pe 594.000 mp, din care 131.000 mp aveau să fie reprezentați de șapte clădiri de birouri de clasă A, inclusiv cea mai înaltă clădire din România. În rest, un parc de 5,5 ha, locuri de joacă, fântâni arteziene, 100 de magazine, restaurante și cafenele, 15 săli de cinema, o zonă de fresh market, cu fast-food-uri, brutării, carmangerii și magazine de produse alimentare ecologice, patru săli de evenimente, 3.750 de locuri de parcare și tot așa. Asta era la început. Proiectul a fost modificat din mers, ca și Palas-ul ieșean. Acum se prevăd peste 430 de magazine și 4.050 de locuri de parcare, subterane și supraetajate.

Hectare de birouri
Conform proiectului, până la sfârșitul anului 2016 se aștepta inaugurarea a 33.000 mp de birouri, iar până la sfârșitul anului 2017 să se finalizeze lucrările la 80.000 mp de birouri, zona de retail și parcul. Restul de 51.000 mp de birouri erau prevăzuți pentru o a doua etapă, în funcție de cererea de pe piață. În total, la Openville urmează să lucreze 13.500 de oameni.

Dincolo de cifre, îmbucurător pentru noi este faptul că, iată, ajung și ieșenii să fie întâmpinați cu brațele deschise ca investitori strategici în vestul României, nu doar să-i aștepte pe alții cu covorul roșu întins pe malul Bahluiului.

\"\"

Gata 18.000 mp de birouri
Ca mai toate proiectele de construcție de pe la noi, și Openville este oleacă în întârziere. Săptămâna trecută a fost terminată prima clădire de birouri, care de fapt e a doua. Sau invers, dacă vreți. Mai exact, s-a finalizat munca la clădirea United Business Center 2, cu 12 etaje și 18.000 mp de birouri. La fel cum s-a întâmplat și la Iași, clădirea a fost închiriată complet încă înainte de a fi gata. Foamea de birouri de lux este enormă și în vestul țării, așa că pentru un loc în UBC 2 s-au luptat Ness Software, Autoliv, PwC, ACI Worldwide sau Bitdefender. Cu tot cu UBC 2, Iulian Dascălu a devenit stăpân peste 106.000 mp de birouri de clasă A. Vă spunem asta ca să vă puteți juca de-a calculele, pentru a vedea câți bani îi trec prin conturi lunar numai din această sursă.

Clasa A+
Acum, la Timișoara se lucrează la o a doua clădire de birouri, tot cu 12 etaje și cu o suprafață de birouri de 13.000 mp. E stabilită deja închirierea a aproape jumătate, pentru 6.000 mp fiind deja semnate precontracte de închiriere. Tot birouri de clasa A, firește. De fapt, am putea vorbi de birouri de clasă A+, ca la mașinile de spălat sau frigidere, pentru că ele nu doar asigură un confort maxim corporatiștilor care vor lucra acolo. Cele 7 clădiri din proiect intră în categoria „eco”, fiind dotate cu echipamente cu un consum redus de energie. Pereții exteriori sunt făcuți aproape complet din sticlă, astfel încât să se profite la maxim de lumina naturală, asigurând totodată protecție termică și solară. Intensitatea luminii din interior este reglată automat, sistemele de ventilație sunt și ele cele mai moderne, tot pentru reducerea consumului de energie. Pentru ca ansamblul să fie 100% ecologic, Openville asigură locuri de parcare pentru biciclete, dar și dușuri și vestiare pentru cei care vin la muncă în șa. Nu de alta, dar pentru a stimula mersul cu bicicleta, e de preferat să anticipezi problema transpirației din zilele caniculare, nu?

Ca la Burj Khalifa din Dubai
Soluţiile tehnice adoptate pentru UBC 2 au fost alese în urma unor analize avansate şi amănunţite, clădirea având o configurație unică în țară din punct de vedere al sinergiei structurii şi înălțimii. „Pentru infrastructură, au fost folosite profile metalice înglobate în beton, o metodă similară celor utilizate la ridicarea unor construcţii celebre, de exemplu Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, Shanghai Tower sau Taipei 101. Acest gen de structură conferă imobilelor o stabilitate sporită şi reprezintă o soluție modernă, de maximă siguranță, a explicat dr. ing. Eugen Morariu, managing partener la Edit Structural. Pentru fundaţie a fost utilizată o altă soluţie performantă: 150 de piloţi de beton armat, care conferă stabilitate şi siguranţă structurii.

20.000 de arbuști și 1.000 de arbori
Unul din punctele de atracție ale proiectului va fi parcul Openville. Acesta va include aproximativ 20.000 de arbuști și 1.000 de arbori. Toate speciile au fost alese pentru a reda un spectacol vizual în fiecare anotimp, printr-un joc inedit de forme și culori. Arborii vor avea înălțimi mari, de până la 12 metri. Astfel, vor fi plantați: brazi, paltini, cedri, molizi argintii, stejari, Metasequoia, Liquidambar (sau arborele de gumă) și Ginkgo Biloba. Alături de aceștia, în parcul Openville vor fi plantați și copaci cu înălțimi mari și medii, precum: arborele lalea, pruni decorativi, magnolii, castani, Parrotia, carpeni și fagi cu formă piramidală, arțari de diferite culori etc. Peisajul va fi completat cu peste 100 de specii de arbuști ornamentali: azalee, hortensii, trandafiri, camelii, wisteria, buxus, călini, forsiția și multe altele. Asemeni parcurilor de marile orașe ale lumii, spațiul verde din Openville va include: alei de promenadă, spaţii de relaxare şi suprafețe generoase acoperite cu gazon special, pe care vizitatorii se pot așeza pentru a se recrea, pentru a citi o carte sau pentru a se bucura de priveliște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *