IMPARDONABIL! Niciun plan pentru construcția de parcări

Reflector

Mai zilele astea s-a anunțat că lucrările de refacere a Splaiului Bahlui Mal Drept vor începe cât de curând posibil. Se va desființa linia de tramvai și se va turna asfalt. Cu ocazia asta, mai apare o arteră, menită să descongestioneze Șoseaua Națională. Foarte frumos. Doar că chestia asta ne-a adus aminte de o discuție mai veche, dintr-o dezbatere publică, în care se spunea că o nouă arteră rezolvă doar temporar problema. Chiar foarte temporar. Mai exact, dacă traficul e lejer, lumea tinde să-și cumpere mașini, până se blochează. Mai faci o stradă, mai reduci din înghesuială, se mai cumpără niște mașini, iar se blochează. Și tot așa. Bun, și atunci, soluția pe un termen ceva mai lung? Firește, parcările. O bună parte din înghesuiala din trafic e dată de mașinile parcate pe marginea străzii. Iar în Centru, știm cu toții, problema e cea mai gravă, pentru că multă lume are treabă în zonă, iar așa cum este făcută trama stradală ieșeană, pentru a ajunge dintr-un colț al orașului în altul tot cam trebuie să treci prin Centru, chiar dacă n-ai treabă pe-acolo. Deci, parcări în zona centrală. Unde le putem face? Cum și cu ce bani?

Jale la Spiridon
Cu excepția bulevardului Independenței, centrul Iașului este mai înghesuit decât orice alt cartier. Prin Păcurari sau CUG s-au mai putut croi bulevarde, dar în centru te împiedici de clădiri vechi pe care nu le poți dărâma pentru a lărgi strada sau pentru a amenaja parcări. Prin urmare, singura soluție este ca parcarea să fie amenajată sub pământ. Ideea nu e nouă, doar că nimeni nu a făcut calculele necesare. Hai să le facem noi azi. Întâi, un scurt inventar al zonelor cu probleme. Întâi, Piața Independenței. Spitalul Sf. Spiridon și Policlinica Mare atrag mii de mașini în fiecare zi, ale medicilor, ca și ale bolnavilor. Mai la deal ai IȘJ, cu o parcare mică, Centrul de Transfuzii sau Liceul Eminescu, toate acestea fiind puncte de congestionare a străzilor și așa înguste din cauza mașinilor. Iar loc pentru construcția unei parcări este doar sub parcul în care se găsește statuia Independenței.

Nici „Cuza” nu are
Palatul de Justiție cere și el o parcare, pentru că ieșenii, ca toți românii de altfel, se întâlnesc mai des la Tribunal decât la un pahar de taifas. Există tăpșanul de alături, care se transformă în mocirlă la fiece ploaie, unde s-ar putea amenaja o parcare fără nicio problemă. Zona Universității din Copou nu dispune nici ea decât de prea puține locuri de parcare. Acolo, parcul Titu Maiorescu poate fi o soluție pentru o parcare subterană.

Una imensă în Tudor
Zona campusului Tudor Vladimirescu ar putea cu greu găzdui o parcare în alt loc decât sub bulevardul Tudor Vladimirescu efectiv, între Facultatea de Chimie și Iulius Mall. Parcările celor două unități sunt deja pline cu vârf. Să ne imaginăm o parcare construită între ele, până la pod. Avem așadar, pentru zonele luate în calcul, următoarele suprafețe: Piața Independenței – 6.700 mp, Palatul de Justiție – 4.500 mp, Titu Maiorescu – 12.300 mp, Tudor Vladimirescu – 14.500 mp. Sunt suprafețele maxime pe unde s-ar putea săpa. Firește, nu știm unde și ce ruine s-ar putea găsit la săpături. Teoretic, toate zonele de care vorbim intră în zona delimitată ca fiind Centrul Istoric al Iașului. Că zona Tudor Vladimirescu era pe vremuri pe jumătate mlaștină, pe jumătate mahala, e altă discuție.

1.810 noi locuri
La noi nu prea s-au făcut parcări subterane, așa că am căutat prețurile altora. De exemplu în Canada funcționează un institut care nu face altceva decât să facă tot felul de studii și calcule cu privire la diversele probleme de transport, Institutul pentru Politici de Transport al statului Victoria. Luând în calcul parcări construite în zeci de orașe, ei au ajuns la o medie de 34.000 de dolari pe fiecare loc de parcare subteran. În general, minimul acceptat ca spațiu de parcare este de 11 mp, dar cu tot cu aleile de acces și alte spații, se ajunge la vreo 21 mp pentru fiecare loc de parcare. Prin urmare, sub Piața Independenței s-ar putea amenaja 320 locuri de parcare, la Palatul de Justiție – 215, în Titu Maiorescu – 585, iar în Tudor Vladimirescu – 690. Factura totală a celor 1.810 de locuri de parcare amenajate în aceste locuri, 61,5 milioane de dolari, adică 259 milioane de lei. Multișor pentru Primărie. Dar investițiile ar putea fi etapizate, în funcție de priorități. Apoi, s-ar putea accesa fonduri europene sau guvernamentale. Și, nu în ultimul rând, s-ar putea face parteneriate în Primărie, universități și investitori privați, cum ar fi cazul lui Dascălu pentru cea din Tudor. Ei, așa că nu mai pare un proiect imposibil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *