A venit vremea să avem și noi micii Napoleoni din administrația locală. Într-o postare pe Facebook, Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean Iași, privește dominator și îngândurat o hartă cu drumurile din județ, cu o alură tipică marilor strategi militari. Imaginea este însoțită de un text care explică gravitatea situației: „Începem execuția marcajelor rutiere longitudinale, laterale și transversale pe drumurile județene”. Mai multe despre starea de extremă urgență prezentă în biroul lui Afloarei am aflat răsfoindu-i filele agendei de lucru. (pamflet)
- A venit și momentul marii înfruntări cu marcajele de pe drumurile județene! Am sperat că vom putea evita această operațiune specială, am negociat cu meteorologii de serviciu măcar încă două săptămâni de ploaie, dar degeaba. Cerul este atât de senin și însorit, încât nu mai pot invoca nimic pentru a amâna primele salve de vopsea trase pe asfalt. Drumurile mă împresoară ca niște tentacule uriașe, dornice să-mi înșface găleata cu var ca pe o pradă de război. Fie, voi începe să lupt cu fiecare drum, cu fiecare metru pătrat de asfalt. Deocamdată, strategii mei au identificat trei tipuri de marcaje: longitudinale, laterale și transversale. Nu sunt mulțumit de acest raport. Ei n-au auzit de marcajul om la om? Sau de verticalizarea atacului? Asta intenționez să fac: să verticalizez atacul la adresa marcajului transversal. Sau aș putea să-mi surprind dușmanul cu niște marcaje misterioase, cum sunt desenele de la Nazca. Cu astea sigur îl bag în ceață. La urma urmei, foarte rigid sistemul ăsta de doar trei tipuri de marcaje. Zic că a venit vremea creării unui mediu friendly pentru conducătorii auto. De pildă, de ce nu marcăm drumul cu diverse șotroane colorate? Cu o clasă de grădiniță și zece cutii de cretă aș aduce bucuria pe chipul șoferilor încrâncenați. Aș putea încerca și diverse picturi cubiste, Picasso ar fi fost un excelent inginer cu viziune asupra marcajelor rutiere. Un alt element la care țin foarte mult este economisirea resurselor. De ce să fie linie dublă continuă? Una singură ajunge! Nu stăm, pardon, cu fundul pe comoară. Și încă ceva, de domeniul strategiei militare. Dacă, Doamne ferește, ajunge rusul cu tancurile prin județ, de ce să-i fac drumurile perfect marcate? Ca să ajungă direct unde vrea mușchiul lui? De aceea, voi lăsa câteva drumuri nemarcate, special pentru a semăna confuzie și disperare printre opresori. Ok, acum hai să mai arunc un ochi pe hartă, apoi plec pe câmpul de luptă. Cu jetul de vopsea înainte, vitejii mei!
Afloarei (foto, pamflet): Da, situația de pe frontul de lucru este gravă. Va trebui să atacăm cu divizia de cisterne cu vopsea pe flancurile laterale dintre Hârlău și Budăi. Aș scoate și infanteriștii să facă marcaj om la om în zonele greu accesibile. Iar cu o linie dublă continuă aș putea să-mi marchez teritoriul, să știe dușmanul că pe acolo nu se trece!