Iașul universitar, cu 50.000 de studenți, dar fără niciun complex sportiv modern

Metropola

Pe vremuri, am fost ceea ce se cheamă un elev silitor. Genul care învață la toate obiectele și în dreptul numelui căruia, rubrica „absențe” din catalog este constant goală. Mai târziu, în studenție, am fost la fel. Mai degrabă dormeam la curs, după o noapte nedormită, decât să lipsim de la ore, iar expresia „curs facultativ” era pentru noi sinonimă cu „curs obligatoriu”. Și totuși, am lipsit, fără să ne-o dorim, la un astfel de curs. Anume, cel de educație fizică din anul întâi. Am fi mers cu plăcere, dar n-am reușit să găsim nici profesorul, nici locul de desfășurare. Am aflat mai târziu că nu avea sens să ne batem capul. Educația fizică este atât de facultativă la Universitatea „Al.I. Cuza”, încât lipsește cu desăvârșire, în afara facultății de profil. UAIC este singura universitate din Iași care nu are ore obligatorii de sport, la care nu se acordă credite la această disciplină și care nici măcar nu dispune de o sală de sport demnă de acest nume. Studenții fac sport, dar la vreo sală de forță și pe banii lor, de parcă economiștii sau istoricii ar trebui să fie de la bun început niște burtoși astmatici.

Traseul unui teren
Acum câțiva ani, s-a pomenit în spațiul public de construirea unui complex sportiv la UAIC. La sfârșitul lui 2018, Universitatea Cuza a primit cadou, printr-o hotărâre de Guvern, două terenuri alăturate, în suprafață totală de fix 8.888 mp, pe Sărărie. Terenul aparținuse MApN, care însă nu-l folosea la nimic. MApN îl dăduse în administrarea TVR, care îl lăsase la fel de abandonat. Acum venise rândul UAIC să-l preia, de data aceasta cu planuri concrete. Acolo urma să se ridice complexul sportiv al Universității.

Planul inițial
Necesitatea lui nu putea fi pusă la îndoială. UAIC dispunea doar de o sală de sport vizavi de Corpul D, insuficientă atât ca dimensiuni, cât și ca facilități oferite. Complexul de pe Sărărie era gândit în stil mare: terenuri exterioare, bazin de înot acoperit, sală cu terenuri omologate de handbal, baschet și volei, cu tribune de 4.000 de locuri. Cam cât Sala Polivalentă și complexul USAMV de la Agronomie luate împreună. Ba și încă ceva pe deasupra.

Fără finanțare
La acea dată, nu se știa nimic despre cât ar costa, de unde ar veni banii și altele asemenea. Ideea intra la capitolul „bune intenții”. În 2019, o știre a făcut turul redacțiilor locale, fiind publicată chiar și pe site-ul agenției de presă a universității, cu titlul: „Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași va primi finanțare pentru un complex sportiv modern”. În cuprinsul știrii din octombrie 2019, s-a menționat că finanțarea va veni din partea Companiei Naționale de Investiții, fără a fi avansată însă nicio cifră. „Complexul sportiv va fi construit pe două terenuri cu o suprafață cumulată de aproximativ 9.000 de metri pătrați, aflate pe strada Sărărie nr. 200. UAIC a inițiat la finalul anului 2018 un proiect pentru realizarea unui complex sportiv multifuncțional, cu terenuri exterioare (teren de fotbal cu nocturnă și teren de tenis de cîmp), sală de baschet și volei, bazin olimpic de înot, bazin de antrenament, sală de gimnastică, spații adiacente, vestiare, băi și parcare. În prezent este în derulare contractul de proiectare, faza Plan Urbanistic Zonal (PUZ), dar nu există un termen limită de finalizare a construcțiilor”, a fost descrierea proiectului în toamna lui 2019.
Apoi, s-a așternut liniștea. Nimeni nu știe în acest moment dacă proiectul a rămas în picioare, dacă au fost demarate ceva proceduri sau care este stadiul acestora.

Idee generoasă
Proiectul UAIC ne aduce totuși aminte de o dezbatere desfășurată în campania electorală pentru alegerile locale din acest an. Unul dintre candidații la Primărie propunea realizarea unui complex sportiv municipal, care să răspundă dorinței ieșenilor de a face mișcare. În context, s-a amintit și de un eventual complex similar destinat studenților. Un loc în care studenții tuturor universităților ieșene să-și poată pune în aplicare abilitățile sportive. Ideea în sine ar fi generoasă, dar, din păcate, inaplicabilă.

Amplasament
Universitățile ieșene sunt împrăștiate în tot orașul, ca și căminele ce țin de ele. Un complex sportiv care să se adreseze tuturor studenților ar trebui să aibă o poziție relativ centrală, pentru a fi accesibil atât studenților de la UAIC sau UTI, cât și celor de la USAMV. Uitându-ne pe harta Iașului, ne este imposibil să găsim un amplasament liber. Poate doar actuala Sală Polivalentă să se preteze la așa ceva.

Orar complicat
Apoi, apare inerent problema administrării complexului și coordonării activității acestuia cu orarele zecilor de facultăți. Din studenție ne amintim de momentele în care aveam programate cursuri într-o sală deja ocupată de alții. Și vorbim de studenți de la aceeași facultate și același an. Doar secțiile difereau. Vă imaginați cum ar fi să corelezi sute de grupe din zeci de facultăți ale celor cinci universități ieșene? Complicat, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *