Orice ziar sau altă publicație periodică ai deschide, poate cu excepția Convorbirilor Literare, nu se poate să nu dai de un sfat, două despre cum să trăiești 100 de ani. Mănâncă doar aia, nu te atinge de cealaltă, înghite pastilele alea, nu le înghiți pe celelalte, fă jogging și tot așa. Că sfaturile de azi le contrazic pe cele de ieri pare să nu observe nimeni. S-a spus că băutul cafelei afectează inima. Mai nou, dimpotrivă, e chiar recomandată. Vegetalele te scapă de cancer. Ba, ne scuzați, dimpotrivă, alimentația exclusiv vegetariană crește riscul de cancer. Ouăle dau colesterol. Oups, de fapt, grăsimile animale îl scad. Joggingul distruge articulațiile genunchilor. Și așa mai departe. Am zice noi că fondatorul Herbalife a murit la 44 de ani, iar autorul unei celebre cărți de lăsat de fumat a murit de cancer pulmonar, dar mai bine ne abținem. Primul a luat o combinație de alcool, somnifere și cocaină pe care nu o recomanda și clienților firmei, iar al doilea fusese fumător greu în tinerețe. Ideea e că nimeni nu știe de fapt cum să trăiască 100 de ani, mai ales că fiecare centenar dă alt răspuns. Dar poate găsim noi un răspuns valabil. Când ne vom întâlni „dincolo”, să ne spuneți și nouă dacă v-a mers.
În 10 puncte
Recent, un medic scandinav a publicat o carte, „Ghidul nordic pentru a trăi cu 10 ani mai mult”. Nu i-am citit-o, dar nu v-o recomandăm. Vikingul nostru are deja o vârstă venerabilă, așa că așteptăm să vedem dacă lui însuși îi iese chestia asta. Dacă prinde suta, îi căutăm cartea la vreun anticariat. Dacă nu, îl dăm în judecată post-mortem pentru șarlatanie. Oricum, sfaturile lui sunt de bun-simț. Unu: efectuează exerciții fizice de orice fel. Doi: fă-ți timp pentru tine. Trei: dormi bine, dar nu prea mult. Patru: stai la soare, dar cu moderație. Cinci: mănâncă sănătos, mănâncă bine. Șase: bea apă… și cafea. Șapte: supraveghează-ți greutatea. Opt: ai grijă de dantură. Nouă: gândește pozitiv. Zece: nu-ți neglija viața socială.
25% e moștenirea
Se apreciază că 25% din felul în care evoluează și se finalizează viața noastră se datorează factorilor genetici, iar restul, stilului de viață. Adică ai 25% șanse să mori de cancer din cauza faptului că și bunicu’ a pățit la fel, dar de trei ori mai multe șanse să o pățești pentru că ai fumat ca un turc și ai băut ca un rus. Bun, dar ce facem pentru a evita această soartă neplăcută? Ideal ar fi ca la fiecare sfat de nutriție și stil de viață sănătos pe care-l întâlniți, să folosiți google-ul. Probabil nu aveți timp de asta, așa că vă facem noi un rezumat.
Mers nu alergat
Exercițiile fizice. Da, firește, cu condiția să nu fie vorba de „halbere”. După cum am spus deja, jogging-ul nu e o idee prea fericită și nici săritul corzii. Forțează inutil genunchii, iar omul încă nu s-a adaptat ca lumea nici la poziția bipedă, darămite la țopăială. Mișcarea poate fi pur și simplu dusul gunoiului, curățenia prin casă și căratul sacoșelor de la piață. Pe jos, firește. Și, de preferat, să faceți piața zilnic.
Pentru propria persoană
De punctele doi, nouă și zece nu zicem nimic. Ar fi inutil. Oricare dintre noi își face timp pentru el însuși oricând are ocazia. Mai degrabă nu-și face timp pentru nevastă și copii. Punctul nouă decurge din punctul doi. Dacă ai grijă de tine însuți cu un pahar, două de vin, nu poți să gândești altfel decât pozitiv. La fel și în ce privește viața socială. Paharul de vin merge mult mai bine în compania unor prieteni. Doar aveți grijă la cantitate, să nu se supere ficatul.
Cum protejăm ficatul
Apropo de ficat, să vă vindem un pont. Când vedeți la televizor reclame la medicamente care chipurile vă întăresc ficatul, schimbați canalul. Nu există așa ceva. Orice medic internist vă poate spune că ficatul nu poate fi ajutat cu fosfolipide sau alte parascovenii care sună frumos. Ficatul se regenerează, dacă nu este dat complet peste cap. Dacă este, casa va rămâne pe numele nevestii și copiilor. Dacă însă mai e ceva întreg în el, medicamentele nu vă ajută la nimic. De altfel, reclama la un astfel de produs spune că alături de pastile, trebuie să faci mișcare, să mănânci cu atenție și tot așa. Cu alte cuvinte, vi se vinde un produs ce nu ajută prin el însuși. Singura cale reală de a ajuta ficatul este să renunțați la obiceiul de a bea mult sau de a bea zilnic câte puțin. Ficatul are nevoie de pauze. Făceți-o lată o dată pe săptămână sau beți decent de două ori. Iar dacă tăiați și țigările și o lăsați mai moale cu grăsimile, mai ales cele vegetale prăjite, va fi și mai bine.
Câte 8 ore
Când vine vorba de dormit, ne bazăm pe înțelepciunea anticilor. Romanii aveau o vorbă: „cinci ore sunt de ajuns ca un bărbat să doarmă; șase pentru femei și copii; șapte pentru leneși; nu îngăduim nimănui opt”. Știau ei ce știau sau erau prea ocupați să cucerească Dacia pentru a mai avea timp să doarmă, n-avem idee. Cum-necum însă, o nimeriseră. Dacă dormi prea mult, te doare capul. În plus, somnul îndelungat se reflectă în probleme ale oaselor, ale sistemului circulator și ale celui respirator. Prea puțin somn duce la obezitate. Sfânta treime, adică opt ore din 24 pentru somn, opt pentru muncă și opt pentru orice altceva, e rețeta ideală.
Vitamina D
Cu statul la soare, e o poveste întreagă. Una care arată că ce este recomandat azi, e „câh”, mâine. Până în secolul al XIX-lea, inclusiv, nu era ok să te bronzezi, ci să ai tenul cât mai alb. Dat cu făină de orez, dacă era cazul. De bronzat, se bronzau, involuntar, doar țăranii, care stăteau toată ziua la câmp, marinarii și soldații. Acum o sută de ani, medicii au zis însă că soarele întinerește și recomandau cure de soare. Acum, dimpotrivă, urmașii medicilor de atunci spun că soarele dă cancer și nu-l mai recomandă. Adevărul este pe undeva pe la mijloc. Acțiunea soarelui stimulează producția de vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor, dar care și împiedică apariția unor forme de cancer. Prea mult stat la soare provoacă alte forme de cancer. Cel mai simplu este să-ți iei vitamina D din alimente. Iar asta înseamnă carne de pește, lapte, ouă și ficat de vită. În cantități foarte mici, vitamina se găsește și în cereale, nuci sau mere. E vorba însă de cantități neglijabile, așa că vegetarienii au o problemă. E drept, poți înghiți suplimente cumpărate de la farmacie sau de la plafar, dar în cazul acestora poți greși cu ușurință dozajul. Sau poți mânca salată cu burta la soare, dar ai grijă: și loțiunile anti-solare dau cancer.
Evitați extremele
Mda, și așa am ajuns la mâncare. Dacă vă luați după sfaturile nutriționiștilor de ocazie, o dați cu siguranță în bară. Unul vă va spune ceva, altul, altceva. Nu am văzut niciun vegetarian gras, într-adevăr, dar ăsta este cam singurul avantaj real al acestui tip de dietă. Altfel, omul a ajuns în vârful evoluției halind mici de mamut și fudulii de rinocer lânos. Avem, de la mama natură, incisivi de ierbivor și măsele de carnivor. Cu alte cuvinte, suntem făcuți să mâncăm orice nu ne întoarce mațele pe dos. Prea multă iarbă ne lasă fără nutrienți esențiali. Prea multă carne provoacă gută, printre altele. Deci, mâncați orice și amestecat.
Dietă echilibrată
Fiecare popor are o bucătărie proprie, elaborată pe parcursul a mii de ani. Românul clasic mânca buruieni vara și porc cu murături iarna. Un astfel de regim e în regulă, dar cu atenție. Nu mai tăiem copaci și nici nu mai cosim buruieni pentru vite ca bunicii noștri, deci fiți atenți la punctul 7. Adică, ochii pe cântar. A, și nu vă luați după vorbe umflate, gen „bucătăria mediteraneeană”, „dieta paleolitică”, „mâncarea japoneză” etc. Japonezii mănâncă pește cu orez dimineața, la prânz și seara, iar la gustările de peste zi, șuncă de balenă afumată și au o speranță de viață de 83,8 ani. În Nauru, unul din multele stătulețe de pe insulele din Pacific, localnicii mănâncă tot pește non-stop, că pe insula lor nu crește mai nimic. 90% dintre nauruani sunt supraponderali, iar speranța de viață este de vreo 60 de ani. Iar exemple de genul ăsta mai putem da fără probleme.
Apă și cafea
Sfatul șase este o exemplificare a ce se interzicea cândva, iar acum se recomandă. Apa nu-i bună decât pentru spălat, iar cafeaua ucide, se spunea cândva. Acum, cafeaua se recomandă și cardiacilor, iar decât diverse sucuri ciudate sau alcool prost, mai bine apă. Deci, consumați-le, dar moderat, să nu ruginiți și să mai fie loc de o bere și un must. Ultimul sfat la care ne referim, cel cu dantura, nu e glumă. De multe ori, un abces netratat a ucis. O paradontoză bine instalată înseamnă răni ale gingiei și cerului gurii. Saliva este bactericidă, e drept, dar nu vă bazați doar pe ea. Oricând un microb mai solid poate scăpa viu și să vă intre în sânge, iar de acolo… Deci, chiar aveți grijă de dantură, fie și doar pentru a putea roade un ciolan afumat și a sfâșia o bucată de șorici. În rest… Dacă aveți gene bune, veți trăi 100 de ani, în cazul în care nu exagerați cu alcoolul și țigările. Altfel, nu uitați că tot ce e bun în viață e ilegal, imoral sau îngrașă. Să trăiți bine!