Noua clădire de birouri de lângă Palas îi aparține unui francez. Gerard Losson, patronul celei mai mari fabrici de confecţii din Botoşani, investește și în imobiliare. Are blocuri de locuințe în Botoșani, dar face și o clădire de birouri în Iași. Patronul Formens e pasionat de arhitectură.
Pasionat de desen
După ani de zile în care toată atenţia sa a fost îndreptată spre fabrica de costume bărbăteşti, Gerard Losson, patronul societăţii Formens, a demarat mai multe proiecte imobiliare, în Botoșani și Iași. „Eu de meserie sunt inginer textilist, iar dacă nu aş fi profesat în acest domeniu aş fi ales arhitectura, marea mea pasiune fiind desenul. Tot ce înseamnă clădirea Formens de la Botoşani inclusiv mobila, este proiectat de mine. În afară de aspectul financiar, eu am decis să investesc în blocuri, pentru că este mare nevoie de locuinţe”, a declarat Gerard Losson, citat de Monitorul de Botoșani.
O nouă abordare
Pentru construcţia blocurilor, patronul textilist a apelat la serviciile unui arhitect francez, care să-l ajute să realizeze un nou concept de clădiri. „Sper să reuşesc să schimb un pic ceea ce se realizează la ora actuală. Părerea mea e că toţi cei care locuiesc la comun trebuiau să cadă la o înţelegere, degeaba ai un apartament frumos dacă în scara blocului este mizerie”, a mai spus, patronul Formens.
În două orașe
În cadrul proiectului de investiţii în domeniul imobiliar, Gerard Losson a construit în Botoșani două scări de bloc pe terenul fostului parc de joacă de lângă Şcoala 7, un bloc cu parter şi patru etaje pe strada Izvoarelor, urmând ca în perioada următoare să construiască un bloc în spatele bisericii Sfântul Ilie. De asemenea, acesta a mai început construirea unei clădiri de birouri la Iaşi, în vecinătatea Palas Mall.
Povestea lui Gerard Losson
Gerard Losson s-a născut într-o familie de agricultori francezi, dar nu a dus mai departe tradiţia agricolă a familiei, mai ales că şi părinţii l-au încurajat să facă mai mult. A decis să meargă la facultate, să devină inginer textilist de meserie şi încă de la absolvire a lucrat în domeniu pentru o firmă franceză, a relatat Business Magazin în 2015. Jobul pe care l-a avut timp de trei ani l-a purtat în SUA, China sau Coreea, dar în 1993, când industria de textile din Franţa a început să cedeze la presiunea pieţelor mai ieftine, mai ales pe nişa pentru bărbaţi, Losson a decis să folosească spiritul antreprenorial din familia sa şi să pornească un business.
Direct în Moldova de Nord
L-a cooptat pe fostul său coleg de cameră din facultate (Thomas) care avea experienţă ca buyer de costume şi au început afacerea cu textile în afara graniţelor Franţei, întâi în Portugalia şi apoi în Tunisia, dar costurile erau prea mari, iar tunisienii nu aveau tradiţie în confecţii. Apoi au vizitat România pentru prima dată, în 1997, şi au ales să rămână aici şi să facă afaceri. Sunt în România şi acum, a scris Business Magazin. „Am ajuns pe aeroportul din Otopeni şi m-am îndreptat direct către zona de nord, către Botoşani, căci ştiam că judeţul are o mare tradiţie în industria textilă şi că încă sunt oameni care mai ştiu această meserie. Din anii ’80, Franţa avea o legătură cu Botoşaniul prin firmele care cumpărau ţesături de aici“, spune Gerard Losson. Acesta a fost începutul unei afaceri de zeci de milioane de euro, anual.