Un eveniment „astronomic” de proporții are loc până pe 28 martie 2021, în parcul Palas. Aici, ieșenii pot admira Luna, realizată pe baza imaginilor furnizate de sateliții orbitali NASA, de către artistul britanic Luke Jerram. Instalația spectaculoasă redă fidel satelitul natural al Pământului este expusă pentru prima dată în capitala Moldovei și face parte din cadrul evenimentului Lights in the Park, organizat de Festivalul de lumini Light ON, ce se desfășoară simultan la Palas Iași și Iulius Mall Cluj.
Americanii nu mai sunt singurii oameni care au explorat Luna. Ieșenii pot „evada” și ei, până pe 28 martie 2021, pe al cincilea cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar, însă fără să îmbrace costumul de astronaut, ci cu o vizită în parcul Palas, unde este expusă instalația „Museum of the Moon”. Lucrarea artistului britanic Luke Jerram este prima din seria sa dedicată corpurilor cerești și le oferă vizitatorilor oportunitatea extraordinară de a descoperi Luna în toată splendoarea detaliilor ei minunate, nu doar partea pe care o vedem mereu pe cer. Macheta măsoară 7 metri în diametru și corespunde unei scări de 1:500.000, ceea ce înseamnă că fiecare centimetru corespunde în realitate unei distanțe de 5 kilometri pe Lună.
Luna a fascinat oamenii dintotdeauna și de-a lungul timpului a fost văzută, atât ca zeitate, cât și ca planetă, a fost folosită ca instrument de măsurare a timpului, calendar și busolă, dar a fost și muză și a inspirat artiști, poeți, scriitori și muzicieni din toată lumea. În prezent, luna este un „șantier” folosit în numele științei, iar NASA vrea să trimită un om pe Lună în 2024 și să construiască o bază lunară după 2030. Însă pentru cei mai mulți oameni, „Museum of the Moon” este cea maipersonală șicea mai apropiată întâlnire pe care o vor avea vreodată cu Luna, iar opera de artă este realizată astfel încât să fie cât mai autentică și realistă.
Palas a pregătit și alte surprize! Astfel, după ce vizitatorii și-au făcut selfie cu Luna, au trei variante să plece acasă cu premii stelare. Toți cei care merg la centrul de premiere din zona Guess cu flyer-ul primit în zona instalației, câștigă pe loc un cadou surpriză la roata premiilor. Dacă aleg să-și înnoiască garderoba și fac cumpărături de 300 de lei, mai au parte de un premiu-rachetă: 50 de lei sub forma unui cec cadou, care este însă valabil doar pe Pământ, în magazinele Palas. Iar dacă pozele au ieșit perfect și sunt postate pe Instagram cu #PalasMoon, pot participa la un giveaway. Regulamentul campaniei poate fi consultat pe www.palasmall.ro.
Până în prezent, instalația „Museum of the Moon” a fost vizitată de peste 3 milioane de oameni din cele peste 25 de țări în care a fost expusă, iar creația ei a durat 6 luni, fiind nevoie de o mulțime de prototipuri și multă planificare.
Evenimentul este organizat de Lights On în colaborare cu IULIUS. Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante cros-sectoare.