Cândva, am mai avut noi ocazia să vorbim despre „city break”, ultimul „trend” în materie de turism. Pe scurt, turismul făcut din goană, după model american, acela al filmului de acum 50 de ani, „Dacă e marți, e Belgia”. Acel gen de turism care presupune că vineri seara te urci în avion, ajungi la destinație, sâmbătă în cursul zilei bifezi toate atracțiile turistice ale unui oraș, sâmbătă seara bifezi viața de noapte, duminică ești iar în avion, iar luni, la muncă. E drept, la momentul când vorbeam despre asta, ne gândeam la Iași, ca destinație de vacanță lungă de 48 de ore, dar între timp au apărut alternative și pentru noi, ieșenii. Toamna anului trecut a adus ieșenilor primele curse aeriene interne în afara clasicului București. Putem zbura spre Timișoara, Cluj-Napoca sau Oradea. Mă rog, în ultimul caz, cu escală. Oricum, în decursul celor două zile de weekend sau aiurea în timpul săptămânii, putem ajunge într-unul din aceste orașe, să-l vizităm și să ne și întoarcem. Cu trenul, în două zile abia ajungem la destinație. Deci, putem ajunge rapid în Ardeal, în scop turistic. Dar merită? Ca bani și ca experiență, adică. Asta o să vedem împreună.
Rapid cu avionul
Nu intrăm în detalii cu privire la costurile unui zbor către oricare din aceste destinații. Știți și dumneavoastră prea bine că prețul unui bilet de avion poate varia fantastic de mult, în funcție de distanța în timp față de momentul călătoriei, de bagaje, de escale și de multe altele. Pleci cu prețul „de la 30 de euro” și te duci până în 200 de euro, dar de obicei companiile aeronautice uită să precizeze și a doua parte a frazei. În general însă, un zbor de weekend dus-întors, cu biletul luat nu chiar cu un an înainte, dar măcar cu câteva săptămâni în avans, costă undeva între 70 și 100 de euro, către oricare din aceste destinații. Cu trenul te costă sub 200 de lei, dar pleci azi dimineață și ajungi mâine, așa că excludem varianta. City break-ul impune viteza. Deci, 70 – 100 de euro pentru transport. Să pune 150 de euro pentru două persoane.
Variante de hotel
Cazarea? Depinde de gusturi, firește. Noi am spune că pentru un city break, un hotel de trei stele e suficient. Ai baie cu duș în cameră, televizor, WI-FI, adică minimul necesar. Asta, în oricare din cele trei orașe înseamnă 120-150 de lei, într-o zonă fără pretenții a orașului. Adică nu fix în centru. Cam ca la Iași, de altfel. De fapt, mai că am spune că există o adevărată conspirație a hotelierilor, de pun aceleași prețuri pentru aceleași servicii, oriunde în țară. Dacă doriți să vă alintați, adică dacă vreți să-i faceți o surpriză iubitei, plusați până la 3 stele central, cu dejunul inclus. Cam 60 de euro, ca să rămânem la aceeași valută cu cea stabilită inițial. Două nopți înseamnă 120 de euro.
Pentru toate gusturile
Cu mâncarea de peste zi e o problemă. De alegere, nu de altceva. Firește, shaorma e aceeași și la Iași, și la Oradea, ca și la Cluj. Oleacă mai scumpă la ei. La noi, încă o cumperi cu 10 lei. La ei, sub 12-14 lei, nu prea scazi, mai ales la Cluj. Ca varianta de fast-food, în Timișoara puteți încerca o pleskavita sârbească, că tot am împărțit Banatul cu ei în 1918. Nu e mare sfârâială de capul ei, dar umple stomacul. Pe scurt, pâine, carne de porc sub formă de pârjoală sau hamburger, cartofi prăjiți, salată. Dacă trece de 15 lei, schimbați locul. În materie de bucătărie locală, la Cluj nu scapi fără să ți se recomande clasicul gulaș unguresc. Se găsește în aproape orice restaurant și poate reprezenta o masă decentă pentru prânz. Plus că, nu-i așa, dacă tot ați ajuns până în Cluj n-ar fi păcat să nu încercați și o mâncare tradițională specifică zonei? Bucătăria „internațională” merită încercată, dacă chiar vreți să vă recuceriți soția. Dar fără 300 de lei nu prea aveți ce căuta într-un restaurant bun din Cluj. Timișoara și Oradea sunt puțin mai ieftine, dar nu cu mult. Deci, pentru cele două zile, făcând o medie, un cuplu va plăti pentru mâncare aproximativ 200 de euro.
„Amsterdam al României”
De ce ați face un city break în Ardeal? Păi, dacă sunteți deschis la nou sau nostalgic după vechi, aveți de ce. Spațiul nu ne permite să intrăm foarte mult în detalii, dar trebuie spus că orașul din inima Ardealului, Clujul, a devenit în ultimii ani punctul central al distracției din afara Bucureștiului. Inclusiv distracții de noapte mai neconvenționale, ca să zicem așa. E mult spus „Amsterdam al României”, dar cam spre asta se îndreaptă, mai puțin partea cu „felinarele roșii”. Oricum, nu există seară în Cluj fără un concert la care merită să participi. E un oraș cosmopolit și care ține să fie cunoscut ca atare. Au preluat de la francezi ideea lacătelor de iubire. Le-au mutat de pe Podul Artelor parizian pe podul Elisabeta, dar ideea e aceeași. Cluburile sunt „made in Netherlands”. „Fabrica de Pensule”, un fel de galerie de artă independentă merită văzută, fie și pentru felul în care un obiectiv industrial comunist poate fi transformat în acel „altceva” pe care merită să-l vizitezi. Pentru conservatori, palatul Banffy sau grădina botanică sunt obiective de bifat. Grădina e mai mică și mai ciudată ca a noastră, dar tot merită. În plus, câteva ore trebuie rezervate pentru o plimbare în centrul orașului. Clădirile istorice bine conservate sunt principala atracție.
Castel și piețe publice
Dimpotrivă, Timișoara își caută un loc pe nișa seriozității. Nu zicem că nu există viață de noapte, dar ca stil orașul seamănă mult cu Iașul. Un locșor cald și dulce. Castelul Huniade sau Hunyadi pe ungurește trebuie vizitat neapărat. Catedrala, unde a început Revoluția din 1989 nu poate fi ocolită nici ea. Parcul Central e chiar lângă catedrală, deci nu poate fi ratat. Vechea Cetate și Piața Roșie urmează pe listă. Da, Piața Roșie, că au pavat-o în cercuri concentrice roșii. Mai țineți minte ochii șarpelui Kaa din filmul de desene animate „Cartea junglei”? Exact. A, nu uitați fabrica de bere. Dacă o mai țineți minte pe cea din Păcurari, veți avea o senzație de déjà-vu. Doar că a lor încă există și mai și funcționează. În plus, dacă cumva aveți chef de shopping, există mall-uri în oraș, unul fiind al ieșeanului Iulian Dascălu care are unul și în Cluj. Iulius Mall le zice la ambele, la fel ca celui din Iași, din campusul Tudor Vladimirescu.
Oradea, fermecătoare
Dacă Clujul e pentru tineri, Timișoara pentru cei care preferă liniștea clasică, Oradea e pentru cei îndrăgostiți de baroc. De fapt, e un fel de oraș intermediar între exuberanța Clujului și calmul Timișoarei. Un oraș de un farmec spectaculos, pe care merită să-l vizitezi fie și pentru faptul că e cel mai ieftin. Nu că n-ai avea bilete de plătit dacă vrei să intri în vreun muzeu, dar nu ai nevoie să o faci. Oradea e frumoasă văzută de pe stradă. Așa că poți merge cu shaorma într-o mână și cu telefonul în ceealaltă, ca să-ți faci câte un selfie. Cu Palatul Episcopiei. Cu Facultatea de Medicină, Casa Deutsch, Casa Füchsl, vila Okány, Cetatea Oradei în sine, sinagoga, Palatul Finanțelor, Palatul Stern sau chiar Primăria. Palatul Poinar sau casa Adorjan II, cu arhitectura lor ciudată sunt făcute să te cucerească. Și Palatul Moskovic vi-l recomandăm. Avem la Iași palatul Braunstein. E cam tot aia. Oradea a reușit să păstreze ce Iașul a pierdut în anii ’80 și e mândră de asta. Dacă aveți memorie suficientă în telefon, trebuie să ajungeți acolo și să faceți poze.
Cost total
Ca o concluzie, puteți vizita oricare dintre aceste orașe pentru o escapadă de două – trei zile. Ca să vă simțiți bine, costul unui city break în oricare din cele trei ajunge la aproximativ 6-700 de euro, adică echivalentul a puțin peste 3.000 de lei.