Vacanța extinsă peste așteptări s-a încheiat pentru elevii din clasele terminale, aceștia intrând deja în examenele de Evaluare Națională, apoi de Bacalaureat. Cu respectarea normelor de protecție sanitară, mii de elevi s-au reîntors în sălile de clasă pentru a-și reaminti materiile la care au făcut pauză circa trei luni de zile. Și la Iași, examenele sunt în toi, sub supravegherea profesorilor, părinților și DSP – ului. Mai multe impresii despre această etapă a evaluării cunoștințelor școlare am cules de la cei mai cunoscuți oameni implicați în domeniul educațional. (pamflet)
Liliana Romaniuc, consilier guvernamental – Mă bucură faptul că elevii au revenit la școală și au intrat deja în febra examenelor. În contextul pandemiei, cred că e un pic nepotrivit cuvântul „febra”, dar noi, profesorii, lucrăm cu șabloane așa că e firesc să mai scăpăm câte unul. Desigur, cu toții ne dorim ca elevii noștri să obțină rezultate pozitive la acest test al cunoștințelor de… Aoleu! Cred că iar am spus ceva ciudat, nu? Mda, evident, nu ar trebui să fie pozitivi la teste. Nu știu ce se întâmplă cu mine, de obicei spun chestii docte, dar probabil că, din cauza emoțiilor, discursul meu nu e prea fericit. Totuși, închei urându-le să aibă mereu viu microbul cunoașterii, al… Stai, am comis-o iar?
Genoveva Farcaș, inspector școlar general – Examenele se desfășoară în condiții de maximă siguranță sanitară, dar și din punct de vedere al actului didactic. De pildă, câțiva copii care aveau copiuțele scrise în podul palmei au fost dezamăgiți văzând că dezinfectantul le-a șters toate formulele matematice. Asta e, n-am ce le face, astea sunt condițiile de examen în vreme de pandemie. Alții și-au scris câteva texte la română pe dosul măștii chirurgicale. Și aici, unii au fost atât de naivi, încât au venit cu masca pusă pe dos, astfel încât scrisul se vedea în toată splendoarea plagiatului pe care se pregăteau să-l facă. Nu știu ce note vor primi, dar mi-ar fi plăcut să fie un pic mai isteți.
Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași – Abia aștept să te termine cu examenele astea. De fapt, sunt nerăbdător să intrăm în vacanță. M-am săturat de cursurile online. Asta nu e școală, e o struțocămilă. Elevii intră pe Zoom în timp ce se plimbă cu rolele, iar profesorii predau analiză matematică în timp ce își prăjesc ochiuri în tigaie, dimineața. Ca să nu mai vorbim de unii părinți, la tați mă refer, care au început să facă glumițe pe chat cu domnișoarele profesoare mai timide, mai la început de carieră. Sper ca în toamnă să ne revedem în orele de clasă, cu creta și buretele în mână, nu cu mousul și tastatura.
Farcaș (foto, pamflet): Cursurile virtuale au adus modificări în actul educațional: elevii nu vor mai fi scoși la tablă, ci la tabletă, iar cine folosește Internet Explorer va avea scăzută nota la purtare online