Acum vreo două-trei săptămâni, pe Facebook a apărut o postare din partea unei tinere care făcuse greșeala să ofere adăpost unui tânăr, simpatic de altminteri, dar „necăjit”. După o vreme, fata a plecat cu prietenul ei în weekend, iar la întoarcere au găsit casa goală. Prima reacție a fost de a posta un mesaj, cu fotografia individului, ca măcar să nu pățească la fel și alții. Așa s-a și aflat că tipul nu era la primul furt de acest gen. E una din situațiile în care Facebook-ul își arată utilitatea, ca un fel de stâlp al infamiei de pe vremuri sau al unei gazete de stradă. Posibilitatea de a anunța orice pe Facebook prezintă, firește, riscul de a te trezi cu postări răuvoitoare. Mai prezintă însă și un avantaj important. Acela de a pune autoritățile în mișcare.
Metodă clasică
Unul din multele grupuri de Facebook format din utilizatori ieșeni este dedicat problemelor legate de circulația auto. Apar postări referitoare la accidente, la mașini zgâriate în parcări, la mașini parcate aiurea, la mașini sparte sau furate, la polițiști ieșiți „la vânătoare”, la radare, la semafoare defecte, la blocaje în trafic și așa mai departe. De o bucată de vreme încoace însă, s-au înmulțit îngrozitor de mult postările referitoare la mașini sparte. Metoda este clasică: hoțul studiază mașina și împrejurimile, sparge geamul lateral, înșfacă ce e mai valoros și dispare.
Fură absolut orice
În ultimele două săptămâni, au fost postate cel puțin 10 astfel de mesaje, din toate cartierele orașului, de la Mircea cel Bătrân sau Bularga, până la Alexandru cel Bun și Podu Roș. Zona predilectă pare a fi însă cea cuprinsă între Casa Sindicatelor și căminul de nefamiliști de pe Aleea Rozelor. Prada preferată constă în aparatură electrică. Pe vremuri, se furau casetofoane. Acum, camere video de bord. Dacă hoțul apreciază greșit conținutul torpedoului, fură orice, inclusiv șlapi, șervețele sau orice alte mărunțișuri. Pentru proprietar, paguba e enormă. Știm cu toții cât te costă să schimbi o lunetă, un parbriz sau un simplu geam lateral.
Mură-n gură
Partea cea mai proastă este că poliția pare să stea cu mâinile în sân. Unul dintre utilizatori a povestit cum a fost victima unui astfel de vandalism, iar când a sunat la poliție i s-a spus să mai aștepte, că încă nu a început programul. Deh, omul sunase la 6 dimineața, programul începe la 8.00, iar până la 9.00, polițiștii aveau programat să-și bea cafeaua. Că în cele trei ore de întârziere hoțul e deja departe, iar „marfa” a fost deja vândută, asta pare să aibă prea puțină importanță. Cândva, polițiștii luau declarații, ieșeau pe teren, făceau măsurători, întrebau din om în om, încercând să soluționeze cazul. Acum, se așază relaxați în fața calculatorului, intră pe Facebook și caută indiciile puse de utilizatori. Dacă a văzut cineva infracțiunea și eventual pune și poză cu autorul, bine de bine. Dacă nu, asta-i viața, trecem cazul la autori neidentificați. Apropo, tânărul tâlhar de care vorbeam la început încă nu a fost prins, deși i se cunoaște numele și s-au postat și fotografiile așteptate de polițiști, din față și din profil.
Pe 4 în top
Știți că nu avem obiceiul să vorbim la modul general, fără a ne susține părerile. Așa că ne-am uitat oleacă pe statistici, mai exact pe cele ale coeficientului de criminalitate specifică. Acesta se calculează prin raportarea volumului de infracțiuni la media națională sau județeană. Un coeficient de 100 înseamnă că te înscrii în medie. Peste acest coeficient, înseamnă că în județul respectiv mai bine nu ieși din casă. Anul trecut, cel mai mare coeficient de criminalitate din țară a fost înregistrat la București, 1.008,14. Altfel spus, de zece ori mai multe infracțiuni decât media. Pe locul doi s-a situat Constanța, pe trei Prahova, iar pe locul patru, Iașul, cu 178,38.
Criterii de calcul
Adică în județul nostru se înregistrează de aproape două ori mai multe infracțiuni decât media pe județe. În 2014, eram pe locul cinci, deci județul nostru este tot mai nesigur. Același lucru îl putem spune din păcate și despre municipiu. Coeficientul de criminalitate din Iași, raportat la media județeană a fost anul trecut de 9.126,6, calificat oficial ca fiind „ridicat”. În 2014, era tot ridicat, dar era de 8.850. În Valea Lupului, comună care face practic parte din oraș, pentru că nu-ți dai seama când ai ieșit din Păcurari și ai ajuns în altă localitate, coeficientul de criminalitate s-a situat în ultimii doi ani în jurul valorii de…8. Adică Valea Lupului este de peste 1.000 de ori mai sigură decât municipiul Iași. Iar exemple se pot da cu duiumul.
Ieșiți în stradă
Alo, poliția, se aude? Înțelegem că o mulțime de șefi din poliție urmează să se pensioneze în perioada imediat următoare și că atunci când pisica nu-i acasă, șoarecii își fac de cap, dar orișicât. Siguranța cetățeanului ar trebui să aibă aceeași prioritate indiferent dacă șeful se gândește la pensionare sau abia ce-a fost avansat. Sau nu?