Decizie în instanţă: Cum scapi de o amendă chiar dacă eşti vinovat. Sancţiuni anulate din cauza unor mâzgălituri

Calcul la rece

Un magistrat de la Judecătorie l-a scăpat de amendă pe un şofer care nu-şi plătise rovinieta, chiar dacă acesta era vinovat. Șoferul a beneficiat de neglijenţa angajaţilor de la CNADNR, care în loc să semneze normal procesul de contravenţie, i-au aplicat o mâzgâleală în formă de X. Din cauza acestei erori, judecătorii ieşeni au anulat întru totul amenda, invocând legile care spun că orice proces-verbal privind contravenţiile trebuie să conţină o semnătură care să îi poată fi atribuită agentului constatator. Nu e primul caz de acest gen de la Iaşi, mai multe procese din acest motiv fiind finalizate sau în derulare.

Neatenţia unor funcţionari ai statului român a dus la apariţia unor situaţii juridice aproape ridicole la Iaşi. Mai mulţi con­ducători auto din municipiul nostru au reuşit să obţină anularea unor amenzi contra­venţionale primite din partea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fostă CNADNR), invocând un motiv aparent banal: mâzgâliturile func­ţionarilor de pe procesele verbale de sanc­ţionare. „Ziarul de Iaşi“ a identificat cel puţin trei procese câştigate de şoferi din Iaşi din acest motiv şi prezintă motivele care i-a determinat pe judecătorii din municipiu să anuleze amenzile care, în loc să fie semnate corect, sunt mai degrabă mâzgâlite de agenţii constatatori care le-au remis şoferilor.

Judecătorul motivează cu DEX-ul în mână 

Începând cu anul 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României, prin emiterea unei decizii obligatorii pentru instanţe, că „procesele verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 424/2002, cu mo­dificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) si alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe su­port de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator“. În ciuda deciziei clare a ju­decătorilor, agenţii constatatori de la CNAIR, în loc să semneze în clar procesele verbale au continuat, în multe cazuri, să remită amenzile cu mâzgâlituri în loc de semnături. La fel s-a întâmplat şi în cazul ieşencei Liliana M.  În primăvara anului trecut, femeia a primit acasă o sancţiune în valoare de 250 de lei după ce, conform documentului, a circulat, în toamna anului 2015 pe un drum naţional fără a deţine rovinietă valabilă. Procesul verbal de sancţiune primit de ieşeancă avea în dreptul semnăturii agentului constatator simbolul „X“ şi, din acest motiv, femeia a decis să o conteste în instanţă. Liliana M. a invocat în plângere că procesul verbal este nul întrucât semnătura aplicată pe document este de o simplitate ce nu permite apartenenţa ei la un individ. Argumentul a fost luat în calcul de judecători, care au anulat din acest motiv amenda. „Cu privire la acest argument, instanţa reţine caracterul întemeiat al acestuia, motivat de faptul că, potrivit DEX, prin semnătură se înţelege numele cuiva scris de propria lui mână şi de obicei într-un fel greu de imitat în partea inferioară a unui text sau document, ca o dovadă că redactarea îi aparţine sau este de acord cu ea. În prezenta cauză, agentul constatator a efectuat un grafism în dreptul rubricii destinate semnăturii, grafism care, prin simplitate, nu permite stabilirea niciunei semnificaţii sau identităţi proprii, în sensul că nu se poate stabili dacă reprezintă o cifră, o literă sau un alt simbol. Cu atât mai puţin se poate stabili pe baza acestui grafism identitatea persoanei care pretinde că l-a efectuat“, a motivat instanţa de judecată.

Tăcere la CNAIR

Pe lângă anularea procesului verbal de contravenţie, judecătorii ieşeni au mai decis şi ca CNAIR să achite cheltuieli de judecată de 20 de lei Lilianei M. Femeia a fost reprezentată în in­stanţă de avocatul Olivian Moroşanu, care ne-a declarat: „«Semnătura» aplicată pe procesul-verbal de către agentul constatator nu poate echivala cu o semnatură olografă, modalitatea simplistă de executare a acesteia nepermiţând o eventuală stabilire a apartenenţei acesteia la un individ. Având în vedere simplitatea execuţiei şi lipsa totală de formalitate a elementelor care o compun, această aşa-zisă semnatură nu ar putea constitui, într-o eventuală procedură, obiectul unei expertize sau constatări grafoscopice.“ Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au remis o solicitare către CNAIR încă de la începutul acestei săptămâni, cerând explicaţii cu privire la modul în care sunt „semnate“ procesele verbale de sancţiune pentru cei care circulă fără a avea rovinietă valabilă. Reprezenţii acestei instituţii nu ne-au furnizat un răspuns până în cursul zilei de ieri.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *