Am vorbit noi acum ceva vreme despre schimbările care vor apărea în modul de cheltuire a banilor europeni în actualul exercițiu bugetar multianual al Uniunii Europene. Da, știm că subiectul este arid, dar atunci când vorbim de cifre cu 9 zerouri, am zice că merită să fim atenți oleacă la el. Pe scurt, ca să nu reluăm ideea, regiunile devin autorități de management al programelor de investiții. Semnăturile și ștampilele se pun aici, nu în vreun birou ministerial din București, ceea ce ar trebui să ducă la mai puțină birocrație, o absorbție mai bună a fondurilor europene și la proiecte mai apropiate de nevoile oamenilor decât până acum. Ce va fi, vom mai vedea noi, împreună, în anii ce vin. Deocamdată însă, începem cu optimism: avem o grămadă de bani pusă deoparte pentru Moldova. Ce facem cu ea?
Primul din opt
O știre a trecut recent aproape neobservată de presa noastră. Am spune „complet neobservată”, dar poate ne-a scăpat nouă taman buletinul de știri sau pagina de ziar în care a apărut. Spre sfârșitul lui octombrie, Comisia Europeană a aprobat Programul Regional Nord-Est 2021-2027. În noiembrie 2022, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat lansarea oficială a programului. Este primul astfel de program lansat în România, dintre cele 8 programe regionale ce se vor desfășura în anii viitori. Dar ce înseamnă concret?
Cea mai mare
În precedentul program regional, desfășurat în perioada 2014-2020, Regiunii Nord-Est i-au fost alocați 1,53 miliarde euro pentru finanțarea proiectelor de investiții. Pentru următorii 7 ani, suma este ceva mai mare: 1,75 miliarde euro. Este cea mai mare sumă alocată vreunei regiuni din România. UE funcționează pe ideea că cei mai săraci să fie sprijiniți mai mult, ca să-i poată prinde din urmă pe ceilalți. De aceea, Moldovei îi sunt alocați cu 50% mai mulți bani decât Regiunii Vest, adică Banatul. Și, așa cum am spus deja, spre deosebire de programele anterioare, banii vor fi împărțiți la nivel regional.
Pentru inovare
De vreo 10 ani, UE și-a stabilit ca obiectiv să devină o structură mai îndreptată spre inovație decât Statele Unite. Până acum nu a reușit, dar această ambiție va primi bani frumoși. Cam un sfert din toți banii alocați Moldovei, respectiv 420 milioane euro sunt destinați creării unei economii mai inovative și mai competitive. În traducere liberă din bruxelleză, este vorba de susținerea IMM-urilor, care va primi două treimi din acești bani și susținerea cercetării și inovării, ca și adoptării tehnologiilor avansate. Scopul final este acela de a crește eficiența firmelor, astfel încât să fie consumate cât mai puține materii prime și să se reducă pierderile. Ecologie rentabilă, cum s-ar zice.
Servicii digitale publice
Încă 101 milioane euro sunt destinați digitalizării, atât a firmelor, cât și a administrației publice locale. Obiectivul ar fi ca populația să beneficieze de cât mai multe servicii digitale publice. Să nu mai stăm la coadă în fața ghișeului unde vreo funcționară joacă Solitaire, ci să ne rezolvăm problemele liniștiți, din fața calculatorului de acasă.
Miza pe mediu
A treia prioritate a programului este mediul. Nu mai vorbim și noi de încălzirea globală și de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, că auziți zilnic știri pe subiectul ăsta. Dar în esență, cam asta se vrea: să se facă același lucru sau chiar mai mult cu cât mai puțină energie. Eficiența energetică va primi cam trei sferturi dintr-o alocare totală de 392 milioane euro în cadrul acestei priorități, urmând să se finanțeze mai ales consolidări de clădiri și izolări termice. Restul merge pe protecția naturii și pe infrastructura verde urbană. Adică pe parcuri și spații verzi menite să reducă poluarea din orașe. Se vrea mai ales reconversia terenurilor virane în spații verzi.
Zona de transport
Mobilitatea urbană va beneficia de o finanțare de 277 milioane euro. Sunt bani destinați transportului public nepoluant și dezvoltării de moduri alternative de transport nepoluant. Ăștia sunt bani pe care va trebui să se bată municipiul Iași, pentru că e vorba de zone metropolitane: orașele mari și comunele învecinate. Și Consiliul Județean are o felie de tort din care să se înfrupte, dacă va putea veni cu idei de proiecte care să impresioneze. Rețeaua rutieră de interes județean și regional va beneficia de 182 milioane euro. Nu e o felie foarte groasă, dar Comisia Europeană a mers pe ideea că deja alocă bani pentru asfaltarea drumurilor de 15 ani. Că noi i-am cheltuit eficient sau nu, e altă discuție.
Bani pentru Educație
Eternă prioritate pentru guvernanții noștri, dar numai la nivel declarativ, educația din Moldova va beneficia din partea coanei Europa de 192,1 milioane euro. Sunt bani care vor fi cheltuiți pentru construirea de creșe, grădinițe și școli, dar și pentru dezvoltarea învățământului profesional și a celui universitar. Prioritari ca grupuri țintă sunt elevii, mai ales preșcolarii și studenții.
Și pentru Turism
Ultima prioritate, a șaptea, este alta despre care politicienii noștri vorbesc mult, dar nu fac mai nimic: turismul. În următorii 7 ani vor fi disponibili 120,4 milioane euro pentru a face regiunea mai atractivă prin fructificarea potențialului turistic local. Nu e vorba doar de pensiuni și restaurări de biserici vechi, ci și de susținerea industriilor creative, a turismului de agrement au a celui balnear. Vor fi bani și pentru micii meșteșugari și artizani sau pentru promovarea lor. Oficial, sunt opt priorități incluse în Programul Operațional Regional, dar ultima, căreia îi sunt destinați 74 milioane euro este pur tehnică: consultanță, asistență și altele asemenea.
La mâna noastră
Pe scurt, Moldova va avea la dispoziție 1,75 miliarde euro în următorii șapte ani. După cum spuneam, sunt bani care vor fi alocați și cheltuiți aici. Dacă vreun primar, președinte de CJ sau vreo altă autoritate se va plânge că nu are sprijin politic la București, că altminteri ar dărâma munții, nu-l credeți. Încearcă doar să-și mascheze incompetența.