Iașul, cel mai mare oraș din Moldova, nu are un bazin olimpic de înot. O lucrare de construcție a început în 1990, în Grădinari, dar nu a fost finalizată nici până acum. Practic, în cei 27 de ani scurși de la demararea investiției, clădirea bazinului a fost ridicată scheletic, a avut acoperiș, ba chiar s-a construit și una dintre tribune. Acum e părăsită și măcinată de vreme și de vremuri. Bălăriile au cuprins-o, iar stăpâni acolo sunt doar maidanezii.
Acoperit de blocuri
În decursul anilor, amplasamentul din Grădinari a trecut prin transformări. O parte din terenul din jurul construcției a fost pierdut în favoarea unor privați, astfel că locul nu mai permite și realizarea unei parcări. Apoi, recent, pe terenul dinspre stradă, a fost ridicat un bloc imens, cu ieșire la bulevardul Chimiei. În prezent se lucrează la construcția unui al doilea imobil situat între primul și bazin. Practic, scheletul bazinului nu mai este vizibil de la stradă, ci este înghesuit în planul doi, printre proprietăți private.
Transfer de proprietate
În altă ordine de idei, la ora actuală nu se știe exact dacă a fost realizat transferul acestui obiectiv între Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” și Primărie. Cel puțin până în 2015, bazinul a fost o investiție a Universității. Într-o adresă a Ministerului Educaţiei se arată că Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” a demarat procesul de transfer al bazinului către Primărie întrucât instituţia „nu poate susţine financiar costurile de întreţinere a unui asemenea obiectiv sportiv şi din cauza problemelor referitoare la actele de proprietate ale terenului pe care se află”, au relatat reporterii Ziarului de Iași în luna iulie a anului 2017. Nu sunt disponibile informații publice care să lămurească dacă bazinul a trecut în proprietatea Primăriei.
Nu sunt bani
În plus, chiar odată finalizat transferul, nu există absolut nicio garanție că lucrările vor porni imediat, în trombă. Din cel puțin două motive: pe de o parte oficialii Primăriei au anunțat că este necesară o reproiectare în totalitate. Pe de altă parte, nu au fost făcute calcule exacte și nu se știe câți bani ar fi necesari pentru finalizarea investiției și nici de unde ar putea proveni ei. Totuși, pentru că ar fi vorba de o lucrare de câteva milioane de euro, o sumă mare chiar și pentru bugetul de investiții al Primăriei, se vorbea de posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile. Cu alte cuvinte, ca o concluzie, Iașul nu va avea nici în viitorii 2-3 ani bazin olimpic. Adică, ajungem lejer la 30 de ani de la demararea lucrărilor fără a le avea finalizate.
- 5,3 milioane de lei au fost investiți în bazinul olimpic din 1990 și până în 2010
- 20.000 de metri pătrați avea terenul destinat bazinului în 1990. Doar 8.000 de metri pătrați mai sunt acum, restul fiind retrocedați persoanelor private