Foarte controversat în fotoliul de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, profesorul Tudorel Toader a mai copt o idee discutabilă: realizarea unui Muzeu al Satului Moldav în jurul lacului aflat în Grădina Botanică din Iași. Pentru a avea exponate pe măsura profilului muzeistic, rectorul Toader a făcut apel la cetățeni să contribuie cu obiecte tradiționale la sporirea zestrei viitorului așezământ cultural. Membrii comunității academice n-au stat pe gânduri și au început să facă primele donații. (pamflet)
Viorel Scripcariu, rectorul UMF „Gr. T. Popa” – Da, provocarea venită din partea lui Toader mă incită, eu fiind un om receptiv la fenomenul cultural. Cea mai mare parte a contribuției noastre va consta în donarea de aparatură și instrumente medicale din secolul XIX și începutul secolului XX. Pentru asta, va trebui să vorbesc cu câțiva medici, să văd dacă sunt de acord să renunțe la ele. Nu de alta, dar vor rămâne fără instrumente, acestea fiind în uz și la ora actuală. Mai avem și alte obiecte, de pildă flaconul primului Moldamin făcut la Sfântul Spiridon, asta pentru că tot suntem în pandemie. Mă gândesc să trimitem și o colecție de rețete medicale, cu textele scrise de doctorii din mai multe epoci, asta ca să dăm și o notă misterioasă medicinii, având în vedere scrisul indescifrabil.
Aurelian Bălăiță, rectorul UNAGE – Da, o să caut și eu prin magazie diverse obiecte de interes muzeistic. Cred că voi merge pe tablouri cu țărani odihnindu-se sau țărani la clacă, ca să fiu pe specificul muzeului. Ideea e că nu prea mai avem astfel de lucrări, creatorii de azi insistând pe subiecte futuriste. Voi vorbi totuși cu Felix Aftene să doneze una din pisicile lui albastre. Eventual, dacă va crea și niște porci verde smarald din carton sau văcuțe portocalii din fier forjat, cu atât mai bine, ne vom apropia de atmosfera satului moldav.
Gerard Jităreanu, rectorul USV „Ion Ionescu de la Brad” – Noi vom aduce mâncarea și băutura. Fără astfel de elemente ale vieții, nu poate exista definiția de sat moldav. Cârnați, șoric, păstrămioară, fudulii, aripioare, vin, țuiculiță, cam tot ce trebuie să fie expus pe masa românului acum, de sărbători. Facem și o expoziție, în care vizitatorii vor avea voie să atingă exponatele, dar cu măsură, că nu suntem la praznic aici!
Toader (foto sus, pamflet): În Muzeul Satului vor fi numeroase exponate care amintesc de veșnicia Moldovei, de pildă studiul de fezabilitate al Autostrăzii Iași – Târgu Mureș