Când vine vorba despre eficiență urbanistică, primul gând duce la orașele tipic americane. Le știți: străzile sunt perpendiculare pe bulevarde, rezultând un aspect regulat de tablă de șah. N-ai cum să te rătăcești: străzile nu au nume, ci numere, iar bulevardele sunt notate și ele de regulă fie cu numere, fie cu literele majuscule ale alfabetului, așa că dacă te afli pe strada 34, iar tu stai pe strada 23, știi că trebuie să mergi 11 cvartale înapoi și apoi să faci stânga sau dreapta pe bulevardul D sau C. Simplu. Poți să-ți dai seama ușor și dacă taximetristul te fură: străzile se află de regulă la distanțe riguros egale. La New York, între două străzi este o distanță de 200 de picioare, adică vreo 66 de metri, iar între două bulevarde distanța este de 400, 600 sau 800 de picioare. Acesta este principalul avantaj de a construi un oraș de la zero. Despre orașe construite de la zero vom vorbi și noi mai departe. Ca despre niște curiozități urbanistice.
O capitală uimitoare
După gusturile noastre, cel mai frumos oraș construit de la zero este Astana, capitala Kazahstanului. Pe vremea URSS, capitala era Alma Ata, cel mai mare oraș al republicii. Doar că era situat la mama naibii, la frontiera cu Kirghizstanul și aveai de mers de înnebuneai pentru o ștampilă. Așa că imediat după obținerea independenței față de URSS, autoritățile au angajat un japonez să le proiecteze altă capitală. Rezultatul muncii lui Kisho Kurokawa a fost cea mai ciudată capitală din lume: doar moscheea centrală mai seamănă cu arhitectura musulmană clasică. În rest, tot felul de zgârie-nori răsuciți, o clădire de birouri imensă cu un glob la fel de imens în vârf, un teatru în formă de con înclinat pe-o parte și tot așa. Dacă nu vă șochează arhitectura modernă, e de văzut. Altfel, mai gândiți-vă. Oricum, e un oraș uimitor, care aniversează abia a 22-a zi de naștere.
Megalomanică
La concurență ca grad de ciudățenie este noua capitală a statului Myanmar, Naypyidaw. Myanmar, adică Birmania, de care ați mai auzit la geografie. Naypyidaw nu înseamnă nimic. A fost inaugurat în 2005, ca noua capitală a unui stat guvernat de o dictatură militară. Orașul a fost construit în jurul unei copii a pagodei Shwedagon, unul dintre cele mai sfinte locuri ale budismului. Spre pagoda poleită cu aur pe toată înălțimea sa de 105 metri merg bulevarde cu 20 de benzi de circulație, pe care însă rareori vezi câte o mașină. Orașul a fost construit special pentru guvern și angajații săi. Are terenuri de golf, un imens și pustiu muzeu al pietrelor prețioase, o grădină botanică de vreo 80 de hectare, o grădină zoologică ce adăpostește până și pinguini într-o incintă cu aer condiționat și alte asemenea. Pe o suprafață de 7.000 kmp, cu 50% mai mare decât a întreg județului Iași, locuiesc mai puțin de un milion de oameni. Iar turiștii ocolesc noua capitală. E apăsător de enormă și pustie.
Cât Iașul
De la zero a fost construită și capitala Australiei, Canberra (foto sus). Prea se certau Sidney și Melbourne pentru această onoare, așa că s-a ales varianta neutră. Lucrările de construcție au început în 1913, dar abia în 1927 s-a putut muta acolo Parlamentul. Seamănă cu cetatea ideală visată de Platon: un cerc, cu bulevardele ca niște raze plecând dintr-un centru verde. E un oraș frumos, verde și se trăiește bine. Totuși, este puțin cunoscut în exterior și nici australienii nu-l prea iubesc. Abia 356.000 de oameni s-au stabilit acolo, față de 4,6 milioane de locuitori câți are Sydney sau 4,2 milioane, câți sunt la Melbourne.
Cartier din mare
Lista metropolelor construite de la zero poate continua, fiecare având propria poveste a genezei. Islamabad, capitala Pakistanului, a fost construită la doi pași de frontiera cu India, în mijlocul munților, tocmai pentru a fi cât mai aproape de dușmanul tradițional. Songdo, un cartier al capitalei sud-coreene Seul a fost construit pe un teren smuls mării tocmai pentru a deveni un oraș modern, destinat exclusiv afacerilor. L-ați văzut ca fundal în videoclipul celebrei „Gangnam Style”.
Miliarde de dolari
Dar cel mai cunoscut oraș construit de la zero este probabil capitala Braziliei, Brasilia. A fost edificat începând cu 1960, pentru a înlocui Rio de Janeiro în funcția de capitală a țării. Brasilia are o poziție mult mai centrală pe harta Braziliei. De fapt, a fost a treia încercare de a se construi o nouă capitală, dar asta e altă treabă. Orașul e un dreptunghi desenat în amănunt de unul dintre cei mai mari arhitecți ai lumii, Oscar Niemeyer. Spectaculozitatea clădirilor, inclusiv celebra sa catedrală, a făcut ca orașul să fie inclus în 1987 în patrimoniul UNESCO. Totuși, transportul public este groaznic de ineficient, numeroase spații publice sunt amarnic neglijate, iar în oraș domnește o segregare rasială ciudată pentru o țară atât de cosmopolită precum Brazilia. Nu întotdeauna construirea unui oraș de la zero este un succes. A, ca un mic amănunt: distracția de a avea o nouă capitală i-a costat pe brazilieni 19,5 miliarde de dolari, la valoarea de azi.