Ce mai freamăt, ce mai zbucium marți, pe 27, la centenarul unirii Basarabiei cu România! A fost un adevărat concurs de patriotism umflat cu pompa, de gesturi teatrale și țipătoare. Și-n Iași, dar și aiurea-n țară, a fost un festival care trage mai multe foloase electorale de pe urma acestei zile. S-au semnat declarații de unire, lumea s-a îmbrăcat tradițional, toți au arborat drapelul, s-au spus poezii, s-a cântat. Cel mai sec, ca un banc englezesc, a fost un dipotat liberal, don’ profesor Mitică. Iată ce a postat acesta pe propria sa pagină de Facebook: „Astăzi, 27 Martie 2018, se sărbătoresc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara-Mumă, România”. Ce să spunem, bre? Profund de tot. De fapt, până la urmă, poate e mai bine un așa mesaj decât alte exhibiții.
Un mic secret pentru reftor: Actualul reftor de la școala de doftori e genul de tip care suflă și-n iaurt. După scandalurile de corupție în care a fost implicat predecesorul său, actualul șerif de la școala superioară citește de zece ori și-abia apoi semnează fiecare document. Teoretic, asta nu-i un lucru rău. Practic, o investiție de anvergură de la școala de doftori e blocată din cauza fricii de eventuale scandaluri cu iz penal. Ne referim la realizarea parcării subterane din fața școlii. Investiția e importantă și ar da o gură de aer proaspăt zonei. Domn reftor, vă spunem un secret: nu vă mai temeți și treceți la treabă, faceți parcarea! Pentru că, dacă sunteți corect și acționați cu bună credință, n-o să pățiți absolut nimic. Băgăm noi mâna-n foc.
Un milionar vrea bănuți publici: Meseriașul investitor în imobiliare, mister Bogdănuș, ăla despre care se spune că finanțează festivalul de muzici de după dealuri de Miroslava, s-a predat destul de repede. Adică, după prima ediție. Anul trecut, se zice că ar fi băgat câteva sute de mii de parai. Acum, în vara asta, milionarul Bogdănuș nu mai vrea să riște de unul singur, să fie doar el care bagă bănuțul. Așa că s-a gândit să ceară sprijinul financiar al administrației locale. Le pune sigla și numele pe afiș, dar vrea niște finanțe de la bugetele locale. Hopa, păi așa facem și noi festivaluri, coane. Dacă ne finanțează de la buget, facem câte unul pe săptămână. Păi, cum a rămas cu inițiativa locală, cu faptul că v-ați săturat de concertele gratis și că veți civiliza voi orășelul nostru? S-a ales praful de principii, când portofelul e gol, nu?