Vă amintiți de „Pe aripile vântului”? Romanul acela despre o fată roșcată din Sudul american în timpul războiului civil din SUA? La un moment dat, la scurt timp după război, lui Scarlett O’Hara îi pică fisa că într-o țară devastată de ghiulele, cea mai bună afacere posibilă este un gater. Toți vor vrea să-și reconstruiască locuința bombardată, deci vor avea nevoie de scânduri. Amețește pe un fraier, se mărită cu el, cumpără gaterul, se îmbogățește. Morala? Totul e să te prinzi de momentul oportun și să fii cu un pas în fața celorlalți. Nu prea facem noi pariuri, nu prea dăm sfaturi de afaceri, dar de data asta parcă am risca. Cum zicea nea Mărin, n-avem bani, dar vă spunem vouă, că parcă n-am vrea să pricopsim vreun dușman. Știți unde vă puteți plasa cu profit maxim banii de care nu veți avea nevoie în următorul deceniu? Vă spunem noi.
Realist, gata în 2030
Mai zilele trecute, reprezentanții asociațiilor civice implicate în proiectul autostrăzii Iași – Târgu Mureș s-au văzut cu premierul României. S-a vorbit despre bani, despre trasee, despre termene și altele asemenea. Au plecat cu promisiunea că autostrada va fi gata până în 2026. Cum suntem într-un an electoral și urmează altul încă mai electoral ca ăsta, nu pariem că termenul de 2026 este chiar unul realist, când chiar se vor termina lucrările de construcție. Sigur este că autostrada va fi făcută la un moment dat. Nu de alta, dar regele Carol II se gândea la un triunghi de autostrăzi care să conecteze Iașul, Cluj-Napoca și Bucureștiul, iar ideea a fost preluată și de comuniști. Ideea e bună, e veche, e necesară, deci la un moment dat va fi pusă în practică. Realist vorbind, am spune că pe „autostrada unirii” se va putea circula prin 2030. Adică un mandat în plus față de promisiunile de azi. Iar în acel moment, un leu de azi ar putea valora 10 sau chiar mai mult. Cum asta?
Au încercat să speculeze
Acum vreo 10 ani, când se vorbea mai intens de autostradă, oamenii de afaceri ieșeni au început să fie subit interesați de potențialul agricol al unor coclauri de pe posibilul traseu al viitorului asfalt. Ideea era simplă: cumpăr azi un teren fără valoare, iar mâine mă expropriază statul, dar mă despăgubește din plin. Și-au luat țeapă, că a venit criza. Noi n-o să vă sfătuim să speculați pe valoarea viitoare a terenurilor. E prea riscant. Ca să cumperi teren fix pe traseul autostrăzii, trebuie să ai informații din interior, să-ți spună vreun proiectant pe unde va trece efectiv. Asta înseamnă șpăgi, corupție și alte alea, iar noi nu promovăm încălcarea legii.
Distanțele „intră la apă”
Dar o idee faină de viitor ar putea fi o casă de vacanță la munte, nu? Mulți ieșeni au apartament în Iași, dar și o casă de vacanță pe undeva, unde să stea liniștiți în concediu sau în weekend, la doi mici și o ladă de bere. De regulă, casa de vacanță e prin Miroslava, Țuțora sau Erbiceni, rareori mai departe. Normal, câtă vreme traficul la ieșirea din Iași este cel pe care îl știm. Cunoaștem cu toții dopurile care se formează la Lețcani sau Podu Iloaiei. N-are rost să-ți faci o casă de vacanță la mai mult de o oră, două de mers cu mașina. Astăzi, dacă pleci din Iași la ora 7.00, abia dacă ieși din județ la ora 9.00. Viteza medie calculată de specialiști pe drumul european este de 61 km/h. Când va exista însă autostrada, se prognozează o viteză de 120 -130 km/h. Adică, normal, viteză de autostradă, că nu o faci ca să impui o limită scăzută, la fel ca pe un drum național sau județean. Or în cazul ăsta, într-o oră ești la Târgu Neamț și în două ore ajungi la Ditrău. Parcă altfel îți vine la socoteală, nu?
Terenul e acum ieftin
Sunteți cititorii noștri, mai isteți decât media, deci v-ați prins de schemă. Până nu se face efectiv proiectul tehnic al autostrăzii, adică în viitorii 2-5 ani, în funcție de câți bani se dau și câte contestații se fac, este momentul optim pentru a investi. Pe traseul prognozat, terenurile sunt încă ieftine, deci merită să cumperi. Iei un hectar de tarla și pârloagă. Pe 1.000 mp îți faci casă, iar banii ți-i scoți cu vârf și îndesat din restul de 9.000 mp, pe care îi vei vinde atunci când se vor înghesui ceilalți.
Oferte foarte bune
Acum e momentul să luați o hartă în mână și să vă uitați pe actualul drum național. Autostrada va trece mai la deal sau mai la vale cu o sută de metri, un kilometru, doi sau zece. Nu contează. Când faci 120 km într-o oră, îți permiți să mai faci vreo cinci cu 60 pe oră. Pe la Vânători, imediat după Humuleștiul lui Creangă, prețul terenului construibil este de 6,5-10 euro/mp. Într-o comună precum Nemțișor, pe la jumătatea drumului între Târgu Neamț și mănăstirea Neamț, prețul terenului pleacă de la 0,7 euro/mp, inclusiv la suprafețe mici. Preț de teren agricol prost, mai exact. Peste drum de zimbrărie, deci în zonă cu potențial turistic, abia dacă trece de 3 euro/mp. Mai încolo, la Leghin, ajungi la vreo 7 euro/mp. Mai mult decât rentabil. Eventual, se poate cumpăra și o casă bătrânească, cel puțin până începeți să construiți altceva. Prețul pleacă de la 2.000 de euro, pentru patru pereți care stau să se dărâme, și urcă până peste 20.000 de euro. N-am putea să vă spunem dacă locuința de 2.000 de euro a fost făcută cu autorizație. Dacă da, merită banii, chiar dacă stă să cadă. O autorizație pentru „reparații” se scoate mult mai ușor decât una de construire pe un teren abia scos din circuitul agricol.
Două ore azi, una singură mâine
Cam până la Leghin e zona în care merită să-ți bagi banii, dacă nu ai prea mulți în plus. De la Pipirig încolo, începe zona deja intens exploatată turistic. În Pipirigul unde trăia bunicul lui Creangă, se vând doar loturi mici, cam de la 15 euro/mp în sus. La Petru Vodă, aproape că nu ai ce cumpăra. Ce a fost, s-a cam luat. La Poiana Largului, pe malul lacului Bicaz, prețul terenului ajunge la 23-25 euro/mp, deci calculele trebuie făcute cu mare atenție. Pe scurt, de la Iași la Leghin sunt 129 km. Două ore azi, o oră și un strop mâine. O oră până la grătarul în sânul naturii, într-o zonă cu un peisaj de vis. Ce ziceți?