Am mai vorbit noi, nu o dată, despre Iași ca destinație turistică modernă. A turismului modern, mai exact. Adică al așa-numitului „city break”. Te urci în avion vineri, după serviciu, aterizezi undeva, te plimbi pe-acolo două zile și te întorci duminică acasă, pentru a putea merge la serviciu luni. Dar haideți să vedem și invers. Noi, ca ieșeni, unde am putea să facem un city-break? Ne urcăm în taxi, Uber sau în autobuzul 50 până la aeroportul din Moara de Vânt, ne aruncăm într-un avion și mergem undeva. Dacă tot avem curse externe, să le folosim, nu? Deci, unde ajungem și ce vedem? Unele destinații sunt banale, în sensul că le știe toată lumea. Poți ajunge la Paris, să vezi turnul Eiffel sau la Londra, să vezi Big Ben-ul. Nu mai bine te lauzi cu ce-ai văzut într-un oraș de care mulți nici n-au auzit, iar cei care au auzit nu știu nimic altceva despre el decât numele?
Legoland în Billund
Uite, de exemplu, Billund. Ați auzit de el? Nu? Nici nu vă condamnăm. Sunteți unul dintre cei aproape 7 miliarde de oameni care n-a auzit de această „metropolă” daneză. Am pus ghilimelele pentru că „orașul”, către care există o cursă directă de pe aeroportul nostru, are vreo 6.000 de locuitori. Nici cât comuna Țibănești, de care n-au auzit decât ieșenii. Și totuși, chiar e o destinație mișto pentru un city break. De fapt, e chiar o destinație tipică de city break, în sensul că ai vreo două-trei chestii de văzut. Suficient pentru un weekend și nici nu-ți pare rău că ai fi ratat ceva. Într-un city break la Paris nu vezi nici 5% din ce merită văzut. La Billund, vezi totul. La coborârea din avion, vezi aeroportul, care este a doua cea mai importantă aerogară daneză, după cea din capitală. Dar de ce e așa de important aeroportul ăla? Pentru că 1,9 milioane de oameni vin anual la Billund cu un singur gând: Legoland.
Totul din piese Lego
Anul trecut, parcul Lego (foto), cea mai mare atracție turistică a Danemarcei după Copenhaga, a aniversat 50 de ani de existență, iar compania Lego, a cărei primă fabrică a fost chiar acolo, împlinește anul ăsta 70 de ani de viață. Ce vezi acolo? Reproduceri la scara 1:20 a unor monumente celebre făcute din piese Lego, un parc de joacă pentru copii construit și el din piese Lego, un cinema 4D cu filme tip Lego, o „țară a piraților”, alta polară, alta de aventuri și tot așa. Suficient pentru prima zi de city break. A doua zi v-o puteți petrece în Lalandia, un parc acvatic tropical întins pe o suprafață de un hectar. Tropical în Danemarca? Da, pentru că e complet acoperit. Credeți-ne pe cuvânt, merită văzut.
509 trepte până în vârf
Dacă nu vreți la Billund, puteți merge la Köln, tot plecând cu avionul din Iași. Nu neapărat pentru fotbal. FC Köln e o echipă frumoasă, dar joacă încă în liga a doua. Dar puteți vizita celebra catedrală din Köln, cea care adăpostește, după cum scrie Umberto Eco, capul lui Ioan Botezătorul la 12 ani. Probabil craniul de la 30 de ani, când a fost omorât e prin altă catedrală. Ceea ce nu se poate în alte părți, se poate în Germania, adică să urcați până în vârful catedralei. 509 trepte, prețul unui bilet fiind de 3 euro. Noi am urcat până în vârful turnului Golia și am obosit. Nu ne imaginăm cum e să urci la 157 de metri în a patra cea mai înaltă catedrală a lumii.
Muzeul ciocolatei
Dacă nu le aveți cu biserica, puteți merge la muzeul ciocolatei, tot în Köln. În prețul biletului ți se asigură și trei ore de cursuri de „ciocolaterie”. Înveți să-ți faci propriile deserturi dulci. Yummy, nu? Sau poți învăța să-ți faci propriul odicolon. „Eau de Cologne” în franțuzește, adică „apă de Köln”. Întrebați de „4711”, că lumea mai degrabă știe de vier-sieben-eins-eins decât de Dufthaus, sediul celei mai vechi parfumerii din Europa. A, 4711 este numele unuia dintre cele mai celebre ape de Colonia. Sau puteți bea un Kölsch, berea locală, care a împlinit anul trecut un secol de existență. Este considerată una dintre cele mai bune beri din lume.
Vulcan în erupție
Dacă aveți neamuri plecate la muncă în Italia, poate v-au povestit câte ceva de Catania. E un oraș de vreo 300.000 de locuitori, al doilea ca mărime din Sicilia. Puteți vedea un oraș vechi, frumos prin arhitectura lui de prin anii 1600. Dar pierdeți vremea, pentru că orice oraș italian mai de Doamne-ajută vă poate oferi asta. Dar numai în Catania există o atracție turistică unică: singurul vulcan activ de pe continental european. Și când spunem activ, chiar asta și înseamnă. Etna s-a apucat să erupă în 2014 și erupe în continuare. E o erupție relativ liniștită, în sensul că orașul nu este amenințat în niciun fel. Așa că italienii taie bilete ca să îți ofere o experiență extremă pe viu. Contra unei sume de nici 100 de euro ți se asigură un „tur al vinului” de 7 ore. Doar o oră este însă destinată degustării. Restul înseamnă vizitarea unui vulcan în erupție, inclusiv a unei grote pline cu lavă. Cu căști, lămpașe și tot ce trebuie. Cool, nu?
Stoluri de flamingo
O ultimă destinație pe care v-o recomandăm este Larnaca, în Cipru. Asta, dacă vă place marea și construcțiile vechi. Sau invers. Bisericile sunt o atracție turistică oriunde în lume, dar „Sf. Lazăr” din Larnaca e unică. Asta, pentru că acolo e îngropat Lazăr. Da, ăla care a fost înviat de Isus. După ce a fost înviat, a mai trăit 30 de ani în Larnaca, înființând acolo una dintre cele mai vechi comunități creștine. Când a murit de tot, a fost îngropat sub actuala biserică. Larnaca e unică și pentru musulmani, care au construit acolo moscheea Hala Sultan Tekke. Acolo a fost îngropată doica lui Mahomed, după ce a murit căzând de pe măgarul ei. Zona e splendidă, fiind totodată și o rezervație naturală. Puteți vedea stoluri întregi de flamingo. Și de rațe, doar că nu aveți voie să le puneți pe varză. La finalul plimbării, puteți admira apeductul Kamares. Pare antic, fiind construit în stilul apeductelor romane, dar a fost edificat în 1746. A funcționat ireproșabil până în 1930. Merită văzut.