Într-o analiză făcută de o publicaţie locală, se constată mişcări interesante în topul primelor zece firme din Iaşi. Pe primul loc se menţine Delphi Diesel Systems, care are o cifră de afaceri mai mare decât a celorlalte nouă companii la un loc, fiind urmată de Antibiotice SA şi Arcelor Mittal. Conform datelor statistice, cel mai spectaculos salt în clasament l-a înregistrat Kosarom, care şi-a mărit cifra de afaceri cu 30% într-un singur an. Se pare că producătorul de carne din Paşcani se află pe porci mari, el urmând să exporte câteva milioane de exemplare în China în maxim 4 – 5 ani. Curioşi în privinţa acestui boom financiar înregistrat de compania controlată de Neculai Apostol, i-am răsfoit un pic corespondenţa comercială.
- Mister Apostol, vă mulţumim pentru contractul încheiat cu noi şi prin care v-aţi angajat să ne trimiteţi un milion de porci. Cu părere de rău, vă rog să revizuiţi cifra, întrucât laboratorul companiei noastre a ajuns la o performanţă tehnologică pe care nu o bănuiam în momentul semnării înţelegerii cu dumneavoastră. Mai exact, am creat primul porc complet artificial, care se hrăneşte exclusiv cu legume din hârtie confecţionate în stil origami în mai multe şcoli din Japonia. Porcul nostru e curat, se tăvăleşte doar printre imprimantele din laborator şi miroase a radieră chinezească. Aşa că vă rugăm să reducem valoarea contractului la jumătate. Cu stimă, Sin Tzin.
- Domnule Apostol, am auzit multe lucruri bune despre firma dumneavoastră. Noi suntem o companie open minded din SUA, care cultiva diversitatea în ceea ce priveşte gusturile consumatorilor. Ne-ar interesa dacă puteţi produce o gamă de porci a căror carne să aibă aromă de pui, vită, fazan, iepure sau raţă. Suntem împotriva discriminării şi ne-am dori pentru clienţii noştri un porc prietenos, deschis la orice experienţă gustativă. Să terminăm odată cu porcii care nu sunt altceva decât porci şi nimic mai mult! Cu plăcere, Smith Food Inc.
- Domnu’ director, suntem un grup de cetăţeni români din diaspora, foarte supăraţi că pe aici, prin străinătate, se cam pierd din obiceiurile noastre strămoşeşti, respectiv consumarea bunătăţilor specifice porcului. Degeaba încercăm să insuflăm copiiilor noştri pofta de o fleică sau o ceafă la grătar, că ei se duc glonţ la tot soiul de fast – food – uri unde se îndoapă cu chimicale. Vă rugăm, trimiteţi o tranşă de porci sănătoşi, voinici, să le arătăm ăstora mici adevărata vână a poporului nostru, poate chiar singurul brand al patriei noastre. Cu respect, Costel, un cetăţean european.