Recunoscut drept un manager dinamic și mereu înclinat spre inovare, Andrei Apreotesei, directorul Ateneului Național Iași, are mai nou o pasiune legată de locurile de veci. Încă nu face concurență firmelor specializate în serviciile funerare, dar senzația e că nici mult nu mai are. Pe scurt, Apreotesei renovează pe bandă mormintele din Eternitatea ale unor scriitori ieșeni clasici, fiind prezent și la resfințirea acestora. Ușor intrigați de această preocupare, am purtat un scurt dialog cu managerul Ateneului. (pamflet)
IEȘEANUL: – Domnule Apreotesei, vă vedem tot mai des prin cimitire, șlefuind crucile unor morminte ale clasicilor literaturii române îngropați la Iași. E o nouă provocare pentru artistul din dumneavoastră, un mediu nou de manifestare a managementului cultural?
Andrei Apreotesei: – Se poate spune și așa. Știți, eu am menirea de ctitor, îmi place să fac din rahat, bici, ca s-o spun pe șleau. Am preluat o clădire fadă a Ateneului și am transformat-o într-un soi de Ermitaj combinat cu Castelul Peleș, Muzeul de Artă a României, Grădina Zoologică, la care am adăugat și ceva tușe orientale, mai ales în Sala “Radu Beligan”, unde mocheta e adusă direct din Bazarul de la Istanbul.
IEȘEANUL: – Prin urmare, ați simțit nevoia să vă lăsați amprenta de designer, de arhitect, și asupra mormintelor din Eternitatea.
Andrei Apreotesei: – De ce nu? Ca orice artist, sunt atras de nemurire. Viața culturală de la Ateneu nu mă mai satisface. M-am săturat de aceleași piese de teatru, aceleași giumbușlucuri pentru copii repetate weekend de weekend. Ah, dacă aș fi șef peste Eternitate, l-aș ruga pe Dumnezeu să-mi dea planurile cadastrale ale nemuririi! Sunt atâtea de făcut acolo! Aș construi un mausoleu din marmură de Carrara cu inserții de aur, apoi o necropolă cu holograme, lasere, jocuri de lumini, niște covoare persane pe jos, aer condiționat, draperii grele, candelabre și tablouri de Grigorescu, multe, multe tablouașe!
IEȘEANUL: – Câte morminte v-ați propus să restaurați până la sfârșitul anului?
Andrei Apreotesei: – Destul de multe, încă nu am o situație exactă. Sunt mulți scriitori de elită îngropați aici. După ce termin cu ei, trec la muzicieni, artiști plastici. Are balta pește, ca să zic așa.
IEȘEANUL: – Manager sau director?
Andrei Apreotesei: – Vizionar.
IEȘEANUL: – Sfântul Petru sau Sfântul Pavel?
Andrei Apreotesei: – Eternitatea, firește.
IEȘEANUL: – Grandomanie sau minimalism?
Andrei Apreotesei: – Întrebați-i pe arhitecții care au făcut Opera Garnier din Paris, de pildă. Vă pot mijloci o ședință de spiritism, am ceva contacte în Eternitatea.