Analiză: piața imobiliară a prins iar viteză

Metropola

Mitologia tuturor popoarelor lumii tinde să glorifice trecutul, văzut ca o epocă de aur a omenirii, după principiul „înainte era mai bine”. Ideea este prezentă și acum. Firește, e vorba de o modalitate prin care omul fuge de stresul lumii prezente, refugiindu-se într-o imagine deformată a trecutului, care măcar era mai puțin agitat. Pe de altă parte, totuși, sub unele aspecte era totuși mai bine înainte vreme. În epoca de piatră, nu prea aveai problema locuinței. Ajutat de colegii de peșteră, omorai un mamut, îi întindeai pielea pe patru pari înfipți în pământ, aranjai trompa sub formă de coș de fum și gata casa. Mai târziu, prin părțile noastre, tinerii nu aveau nici ei grija locuinței. În trei zile cât dura nunta, bărbații satului lucrau prin rotație la construirea bordeiului sau casei de vălătuci în care aveau să locuiască proaspeții însurăței. Materialele erau ieftine și la îndemâna oricui. Când mirele se trezea din mahmureală, se dezmeticea sub un acoperiș din paie nou-nouțe. Acum e mai greu: cureaua strânsă la maxim, „Prima casă”, bănci, agenții, alergătură. Și totuși, tuturor ne trebuie o casă. Cum procedăm?

Creșteri anuale
Dacă e să ne întrebați pe noi când e momentul potrivit să vă cumpărați o casă, răspunsul e simplu: „acum”. Asta, indiferent când ați citi acest text. Nu de alta, dar prețurile locuințelor sunt în continuă creștere, iar această tendință va continua încă vreo 20 de ani, până se va fi construit destul cât să fie înlocuite locuințele vechi cu imobile noi, iar piața să fie saturată de locuințe, astfel încât prețurile să înceapă să scadă. În ultima vreme, prețul unui apartament dintr-un bloc vechi a crescut anual cam cu 1%, dovadă că pe piața imobiliară oferta este încă mult inferioară cererii. Pentru locuințele noi, procentul de creștere anuală a prețului ajunge cam la 3-5%.

Cumpărați primăvara
Cu alte cuvinte, cumpărați acum, că la anul va fi mai scump. Uniunea Națională a Notarilor Publici se așteaptă la o creștere a prețurilor de vreo 2% pe parcursul acestui an. Că veni vorba, momentul optim de achiziție este chiar acum, adică primăvara. Imediat după ieșirea din iarnă, prețurile sunt mai reduse, pentru că oferta este aceeași, dar clienții potențiali sunt mai puțini. Prețurile cresc vara, spre toamnă, mai ales în orașele universitare, precum Iașul, pentru că cererea de spațiu locativ crește. Pe scurt, cumpărați primăvara și vindeți toamna.

Cele mai ieftine
Bun, să zicem că suntem dispuși să cumpărăm și că avem și banii necesari. Ce se poate cumpăra și unde? Oferte există pentru toate buzunarele cât de cât burdușite. Cu 20-25.000 de euro se poate cumpăra o garsonieră cam oriunde în oraș, într-un bloc vechi. Se poate cumpăra chiar și un apartament cu două camere, într-un bloc construit înainte de 1977, dar nu vă recomandăm. Nu neapărat din cauza riscului seismic, deși el este real, cât mai ales din cauza faptului că aceste apartamente sunt de regulă de dimensiuni reduse. Decât un apartament de două camere de 35 mp, mai degrabă unul cu o singură cameră, cu dimensiuni apropiate.

2-3 camere
Dacă aveți 30-40.000 de euro, puteți să vă apropiați și de apartamente cu 2-3 camere mai mari, din blocuri construite tot înainte de cutremur, cum sunt cele de la intrarea în Păcurari. Sunt mult mai spațioase, ajungând la 60-70 mp, dar nu uitați de riscul seismic. Dacă nu vreți să aveți această grijă, va trebui să vă mulțumiți cu un apartament de 1-2 camere dintr-un bloc construit în anii ’80 sau chiar după 1990. Dacă ne uităm la prețuri, am putea spune că riscul seismic este evaluat la vreo 10 mp de spațiu locuibil. Un apartament de 50 mp dintr-un bloc cu bulină costă cam cât unul de 40 mp dintr-un bloc fără risc. Aceeași diferență există și comparând locuințele vechi cu cele noi. La aceiași bani, cumperi un apartament nou cu 10 mp mai mic decât unul vechi.

Mai mare, mai scump
Cu 40-50.000 de euro la dispoziție se poate încerca chiar cumpărarea unui apartament cu 4 camere, de 60 mp, dintr-un bloc din anii ’80 sau a unui apartament cu 2-3 camere într-un bloc nou. Suma de 60.000 de euro echivalează cu valoarea unui apartament de patru camere, mărișor, într-un bloc bun.

Pe zone
Nu vă apucați imediat să goliți cardul. Prețurile de mai sus sunt orientative, iar prețul real poate varia enorm, mai ales în funcție de zonă. Același apartament cu 3 camere, de 60 mp, costă 50.000 de euro în Dacia, dar 90.000 de euro într-un bloc vecin cu Grădina Botanică. Copoul, alături de Centru, sunt cele mai scumpe zone din Iași, cu prețuri care pot ajunge ușor la 1.300 euro/mp. Ieftină nu este nici zona Păcurari – Gară, unde prețul mediu este de 1.100 – 1.200 euro/mp. Alături, în Canta, prețul scade sub 1.000 euro, chiar spre 7 – 800 euro/mp, mai ales spre marginea exterioară a cartierului. În Dacia sau Alexandru, prețul unui metru pătrat locuibil se ridică la 7 – 900 de euro/mp, variația fiind dată de zonă. Alexandru cel Bun este considerat ca fiind o zonă mult mai bună decât Dacia, fiind și mai aproape de Centru, și mai liniștit. Prețurile sunt însă influențate negativ de apropierea cartierului Dacia, perceput ca fiind mai problematic din punct de vedere al siguranței. Podul de Fier sau Podu Roș sunt și ele zone relativ scumpe, cu prețuri trecând ușor de 1.000 de euro/mp, dacă discutăm de blocuri dinainte de 1989. Pentru blocurile noi, construite după 2005, mai adăugați cam 20%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *