Analiză: CFR Iași, cu fața spre est

Metropola

Una dintre cele mai stupide răspunsuri pe care le-am auzit vreodată la întrebarea „de ce naiba nu se face autostradă în Moldova”, dar culmea, spus de oameni care par întregi pe dinafară, a fost de natură strategică. Vezi dragă Doamne, nu se face autostradă pentru că principala amenințare la adresa securității României vine dintre est. Iar dacă ne invadează rușii, ar merge cu tancurile pe autostradă. De parcă tancurile de azi ar mai fi ca cele din prima ciomăgeală mondială, care nu mergeau decât împinse și de parcă pe autostradă nu se pot pune niște obstacole antitanc. Bun, dom’le, de-aia n-avem autostradă. Dar nici trenuri? Că doar n-o să vină și pe căile ferate niște trenuri blindate inamice. Culmea, că singurele trenuri internaționale care pleacă de la Iași sunt taman pe relația cu estul. Nimic spre vest. Dar chiar nimic. Iar despre asta vom vorbi și noi nițel în continuare.

Trenuri de navetiști
Singura legătură feroviară externă a Iașului este cu vecinii moldoveni. Norocul nostru că nu s-a făcut încă unirea cu Basarabia, că ar fi fost tot o rută internă oarecare. De fapt, ca să fim sinceri, există chiar trei rute externe. Una duce până la Ungheni, adică fix până dincolo de Prut. E un tren de navetiști, pe care de regulă nu-l folosesc decât basarabencele care vin să vândă câte ceva în piețele Iașului. Nu de alta, dar ce-ar putea face un ieșean în Ungheni, care nu e decât un fel de Pașcani basarabean, doar că încă mai sărac? Dai 13 lei la dus și încă pe-atât la întors doar ca să bei o bere oleacă mai ieftină decât aici. Celelalte două trenuri „internaționale” merg spre Chișinău. Unul pleacă din Gara Socola și e tot un tren de navetiști. Doar că pe ăsta nu-l folosesc piețarii, ci studenții și elevii basarabeni care învață la Iași. Se umple doar la început și sfârșit de vacanțe. Pe români nu-i interesează, iar Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova își scoate cu greu banii cheltuiți. Mai zilele trecute a mai pus o oprire a trenului, la Călărași, un orășel de vreo 10.000 de locuitori, în speranța că va mai culege și de-acolo vreo câțiva călători.

Garnitura „Prietenia”
În fine, al treilea și ultimul tren internațional este celebrul „Prietenia”, care leagă Bucureștiul de Chișinău, via Buzău, Bârlad și Iași. Biletul costă 19 euro, ceea ce n-ar fi prea mult, dacă ar merita să mergi la Chișinău altfel decât ca turist. Dar în două-trei zile, ai cam terminat ce e de văzut în capitala Republicii Moldova, iar pe urmă, la ce să mai mergi? Deci, dacă e să fim onești, de fapt Iașul nu are nicio legătură feroviară externă. Un tren este de fapt legătura Bucureștiului cu Republica Moldova, iar celelalte două au drept clienți aproape exclusiv basarabeni.

Spre Budapesta și Viena
Dacă vrei să mergi cu trenul spre vest, singura soluție e să mergi întâi la București sau în Ardeal. Ca în orice stat hiper-centralizat, înțepenit în proiectul lansat de Cuza, în România totul se învârte în jurul capitalei. Trenul „Traianus” leagă Bucureștiul de Budapesta via Craiova, Timișoara, Arad și Curtici. Drumul durează aproape 16 ore, dar prețul unui bilet la clasa a II-a este de doar 29 de euro, de vreo cinci ori mai ieftin decât unul Tarom. Al tren, „Dacia”, pleacă de la București și ajunge la Viena după ce trece prin Sighișoara. Prețul e de 39 de euro pe sens, din nou mult mai rentabil decât avionul. Vă recomandăm totuși cușeta, pentru că drumul e lung. Apropo de drum lung, dacă vreți, puteți merge cu trenul și la Kiev. Există un tren săptămânal spre capitala Ucrainei, doar că pleci duminică și ajungi luni, după un drum de 26 de ore. În sezonul estival, bucureștenii pot ajunge cu trenul și la Sofia, Istanbul și Salonic, la prețuri cuprinse între 30 și 56 de euro.

Cluj – Viena
Grație Bucureștiului, și Ardealul este legat de vestul Europei, după cum vedeți. Dar de parcă nu era de ajuns, pentru transilvăneni există și rute „locale”.  Cum este, de exemplu, trenul Cluj-Napoca – Viena. Parcă e mai bine să fii capăt de linie, decât să alergi pe peron cu valizele, pentru a prinde ultimul vagon al unui tren care stă doar trei minute, nu? Ei bine, cu trenul „Transilvania” ajungi de la Cluj-Napoca la Viena în mai puțin de 10 ore, contra unei bagatele de 30 de euro. Alt tren 100% ardelean e cel care pleacă din Brașov și merge la Budapesta prin Deva, Dej și Cluj-Napoca. Prețul unui bilet este de 55 de euro. Fiind vorba de un tren destinat mai ales etnicilor maghiari și secui care lucrează în Ungaria, se asigură și o legătură dinspre Târgu Mureș. Se mai strâng niște clienți.

Nimic Iași – vest
Paleta ofertelor feroviare destinate ardelenilor este prea vastă pentru a menționa aici toate legăturile posibile cu Viena sau Budapesta, mai ales dacă luăm în calcul și operatorii privați. Mai amintim trenul „Corona”, tot pe ruta Brașov – Budapesta, dar care trece și prin Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, trenul „Ister”, de la Alba Iulia la Budapesta, „Bihor” Cluj-Napoca – Budapesta, „Ady Endre” Cluj-Napoca – Budapesta sau „Criș” Timișoara – Budapesta. Parcă mai multe decât ar fi neapărată nevoie. În același timp, după cum spuneam, de la Iași spre vest, absolut nimic. Parcă am fi condamnați să fim exilați la capătul lumii, ca Napoleon pe insula Sf. Elena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *