Dragii noștri, o întrebare simplă: aveți copii? Noi avem și, ca orice părinți responsabili, ne punem problema ce drum vor alege în viață. Mă rog, noi ne punem probleme, facem calcule și analizăm unde e mai bine „să-i dăm”, iar ei pe urmă vor face oricum așa cum îi taie capul. Așa am făcut noi, așa au făcut părinții noștri și așa a făcut omul de când e el om. Suntem siguri că Nea Mărin de Neanderthal se gândea la ce peșteră umană să-și dea juniorii, iar Sucă de Sapiens și-a băgat picioarele în ea de peșteră și s-a dus la prima colibă cu profil real. Deci, la ce liceu îi dăm? Unde e mai bine? Cum se intră? Au șanse, cu notele de-acum sau trebuie să punem gârbaciul pe ei? La asta ne gândim și despre asta vom vorbi în continuare.
Medii astronomice
O zicem de la bun început, și de asta cam avem emoții. Cu o medie generală sub 9.00, juniorul nu va prinde niciun liceu din Top 20 din Iași. Anul trecut, la Colegiul „Național” mate-info s-a intrat cu 9,75, iar la științele naturii, cu 9,71. La „Racoviță” mate-info, cu 9,72, iar la științele naturii, cu 9,64. La „Negruzzi”, cu 9,60, respectiv 9,55. La „Eminescu”, cu 9,57 și 9,45. La filologie, 9,38 pentru „Național”, 9,36 pentru „Eminescu” și 9,25 la „Racoviță”. La „Moisil”, liceul nostru preferat pentru că am fugit de el cât ne-au ținut picioarele la vremea noastră, s-a intrat cu 9,30. Cu media noastră de admitere, 8,77, intram cel mult la „Ibrăileanu”, la științe sociale. Locul 26 în topul specializărilor de la liceele ieșene. Cu un 9,00 curat, am fi prins mate-info la „Miron Costin”. Pe scurt, pentru a prinde Top 10 la profilul real, media minimă a fost anul trecut de 9,30, la „Moisil”. Pe profilul uman, Top 10 se termină cu specializarea științe sociale la „Miron Costin”, respectiv cu media 8,60.
Și media anilor
Când eram noi mai tineri decât acum, încă se dădea examen de admitere. Era simplu: două examene, la matematică și limba română. Se adună notele și se împart la doi. Cât iese, aia e. Acum, lucrurile s-au complicat. Am zice că e mai bine, pentru că se punctează nu doar notele la examene, ci și mediile din gimnaziu. Nu ești răsplătit doar pentru efortul depus în ultimele luni dinaintea examenelor, ci pentru tot ce-ai făcut timp de patru ani. Se răsplătesc consecvența și perseverența, nu memoria pe termen scurt și inspirația de moment.
Cum se calculează
Se face media aritmetică a mediilor generale din clasele V-VIII. Media asta se înmulțește cu 0,2 și se ține minte. Se ia media celor două note de la evaluarea națională, matematică și limba română și se înmulțește cu 0,8. Se adună cele două cifre. Așa-i că v-ați adus aminte oleacă de matematica din gimnaziu cu ocazia asta? De exemplu, să zicem că media generală din clasa a V-a a fost de 8,70, într-a șasea – 7,90, într-a șaptea – 8,40, iar într-a opta – 9,20. Asta înseamnă o medie generală în gimnaziu de 34,2 împărțit la 4, adică 8,55. Înmulțim cu 0,2 și ne iese 1,71. La evaluarea națională, juniorul ia 8,80 la română și 9,40 la matematică, deci o medie de 9,1. Medie care se înmulțește cu 0,8, rezultând 7,28. Adunăm cu cifra rezultată din calculul anterior și iese 8,99. Asta înseamnă „Ibrăileanu”, uman. O sutime în plus și ar fi fost „Miron Costin”, mate-info. Asta, dacă anul ăsta se va intra la licee cu aceeași medie ca anul trecut. Dacă doriți detalii, puteți căuta mediile de intrare la liceele din Iași pe www.admitereliceu.ro. Un calculator al mediei puteți găsi, de exemplu, la www.scoala160.ro. Există și alte site-uri, firește, dar cu astea vă descurcați ca și noi.
Influența anilor de gimnaziu
Ce înseamnă concret pentru părinți acest mod de calcul al notei de admitere? Strict pragmatic, pentru că așteptați de la noi răspunsuri clare, nu filosofie ieftină, dacă juniorul dumneavoastră nu e reîncarnarea lui Einstein, nu-l stresați inutil cu toate materiile pe parcursul tuturor celor patru ani de gimnaziu. Noi am luat în calcul niște medii posibile pentru mulți elevi. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, cum s-ar zice. Media generală de gimnaziu de 8,55 a însemnat un punctaj final de 1,71. Dacă am fi pus copilul cu burta pe carte din prima zi a clasei a V-a și ar fi avut 10 pe linie, punctajul final ar fi fost de 2,00. Respectiv cu 29 de sutimi mai mare. În loc de 8,99, ar fi fost 9,28. N-ar fi fost „Ibrăileanu” uman, ci „Racoviță”, tot uman. Parcă nu merită să-i ucizi copilăria, nu? Cu 8,99 inițial, juniorul poate prinde tot mate-info, la „Al.I. Cuza”. Dacă e să ajungă IT-ist, oricum nu-i ajunge informatica de liceu și trebuie să învețe zdravăn și într-o facultate de profil.
„Clasicele” meditații
Mult mai greu trag în cântar notele la cele două examene naționale, de matematică și română. O sutime în plus la media dintre cele două echivalează cu patru sutimi în plus la media din gimnaziu. Dacă juniorul își rupe oasele învățând la toate materiile într-a cincea sau a șasea, trebuie să obțină o medie pe an cu 16 sutimi mai mare pentru a echivala o singură sutime de la media examenelor naționale. Cu alte cuvinte, dacă e să apăsați o pedală cu fermitate, apăsați-o în ultimul an de gimnaziu, ca pregătire pentru examenele naționale. „Clasicele” meditații la română și matematică dintr-a opta trag mult mai greu decât meditațiile la toate materiile din clasele anterioare. Noi am făcut meditații doar la matematică, pentru că banii erau ăia care erau, iar părinții noștri și-au zis că avem destule cărți în bibliotecă pentru a învăța să vorbim corect românește și fără meditații.
Cât costă
Meditațiile reprezintă un efort financiar considerabil și pentru un singur copil. Dacă aveți mai mulți, efortul se multiplică, evident. După părerea noastră, el totuși trebuie făcut. O medie de admitere sub 8,00 înseamnă liceu tehnologic. Dacă vă gândiți la meditații, luați în calcul faptul că anul are 52 de săptămâni, iar minim o ședință pe săptămână este necesară pentru ca meditatorul să poată să ridice semnificativ nivelul de pregătire a juniorului. Deci, înmulțiți fiecare cifră pe care v-o spunem cu 52. Și cu încă 2, dacă vreți să-l meditați la ambele obiecte. Pe vremea noastră, la matematică se plătea mai mult decât la română. Acum, prețurile s-au cam egalizat. Minimul este de 50 de lei ședința de două ore. Mă rog, puteți scoate și un preț de 35-40 de lei ședința, dar la banii ăștia va trebui să vă mulțumiți cu serviciile unui student căruia îi trebuie bani de țigări. Nu spunem că nu cunoaște materia, dar experiența nu îi este încă foarte amplă și s-ar putea ca nici tactul pedagogic să nu-l stăpânească încă. Poate da, poate nu. Dacă încredințați pregătirea juniorului dumneavoastră unui student, mergeți pe o variantă verificată și recomandată de altcineva. E mai sigur. La 80-100 de lei ședința, puteți contracta serviciile unui profesor de liceu, care știe și cam „ce se dă” de obicei, deci e mai sigur. Dar, înmulțiți cu 52. Baftă!