Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pregătește aproximativ 4.000 de locuri pentru admiterea la licență și la master în acest an, înscrierile fiind deschise de pe 10 iulie. „Anul acesta, avem 2.400 de locuri bugetate pentru studenții români, iar 300 de locuri bugetate pentru românii de pretutindeni, unde cei mai mulți vor fi, evident, candidații din Republica Moldova. Comparativ cu anul trecut, avem 200 de locuri cu bursă pentru aceștia din urmă, o creștere la 60-70% față de anul trecut. La master avem 1.600 de locuri pentru candidații din România, iar aici cred că va fi nevoie de o suplimentare de locuri pe parcursul admiterii, fiindcă avem un potențial de 2.200 de absolvenți care s-ar putea înscrie”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Centre de înscriere în R. Moldova
Și în acest an au fost înființate centre de înscriere în Republica Moldova pentru tinerii care vor să devină studenți ai TUIASI, dar nu au cum să facă deplasarea până în România în perioada admiterii. Echipele Politehnicii ieșene se vor deplasa pe 12 iulie la Bălți și Cahul, iar pe 11 și 12 vor fi prezenți la Chișinău, pentru a prelua dosarele tinerilor din Republica Moldova. Deși admiterea pentru studenții străini din țări care nu aparțin de Uniunea Europeană a fost deschisă doar de o lună de zile și va mai rămâne deschisă încă două luni, există deja mai mulți studenți din țări non-UE care s-au înscris la TUIASI pentru anul viitor, 130 față de 110.
Investiții în campus
În ceea ce privește întâmpinarea noilor studenți, în Campusul „Tudor Vladimirescu” vor avea loc mai multe lucrări de modernizare a căminelor, dar și a spațiilor verzi dintre acestea. „Campusul «Tudor Vladimirescu» este unul dintre cele mai mari din țară, propriu-zis în Iași este centrul vieții studențești, avem 14 hectare cu 21 de cămine unde locuiesc peste 8.000 de studenți, o cantină cu cele mai mici prețuri din oraș, o bază sportivă dotată modern, un dispensar medical, un centrul de consiliere și orientare în carieră unde se desfășoară activități de consiliere individuală și de grup, dar și un centru de finanțare realizat cu fonduri de la Banca Mondială”, a punctat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector responsabil de relația cu studenții.
Anul acesta se dorește achiziționarea de mobilier nou în valoare de 4 milioane de lei, se vor schimba pardoselile la cinci cămine, o investiție de peste 1,7 milioane de lei, se vor schimba aparatele electrocasnice mai vechi de 10 ani din bucătăriile și spălătoriile din cămine, o achiziție de peste 650.000 de lei. În anul acesta vor continua și lucrările de renovare și reabilitare la căminul T6, urmând a fi o investiție de aproximativ 6,8 milioane de lei.