Atunci când au apărut primii germeni ai Internetului, mult diferit față de cum arată acum, el a fost privit ca un fel ceva mai exotic de a scrie mesaje. Nu mai foloseai stiloul, ci tastatura, nu foloseai hârtia, ci ecranul, viteza era oleacă mai mare decât a poștașului, dar în rest era cam același lucru. Puțini erau cei care puteau intui acum 50 de ani explozia informațională pe care o va aduce noua tehnologie și felul în care va reuși să aducă unul lângă celălalt oameni separați de mii de kilometri. Mă rog, Internetul a făcut posibile și evenimente precum 9 septembrie 2001, dar asta e altă discuție. Comunicațiile electronice au permis schimbul de informații între oameni cu aceleași preocupări și a creat o veritabilă enciclopedie globală. E drept, nu știi niciodată în ce măsură informația pe care o găsești la capătul Google-ului este corectă, așa că e de preferat să nu fii chiar străin de subiect. Măcar să te prinzi când „informația” e chiar gogonată. Despre un produs al Internetului, al comunicării dintre oameni cu interese comune vom discuta și noi astăzi. A, e vorba de un produs valabil și verificat. O hartă, actualizată aproape la zi, cu starea drumurilor din România. Starea aia adevărată, nu cea „vopsită” de oficialități.
Harta interactivă
Comunitatea șoferilor este, probabil, cea mai importantă comunitate din România. La sfârșitul anului trecut erau 7,01 milioane de autovehicule de toate tipurile. Șoferi erau ceva mai puțini, că unii au mașină acasă și o folosesc și pe cea de serviciu, dar tot sunt vreo 6 milioane de posesori de cartonașe roz. Iar marile griji de zi cu zi ale acestor posesori de cartonașe sunt pe de o parte traficul, pe de altă parte starea drumurilor de pe traseul pe care îl au de urmat. Pentru a doua grijă, comunitatea șoferilor internauți a venit cu o soluție: o hartă interactivă construită exclusiv în funcție de părerile șoferilor care au parcurs un drum sau altul.
Complexă și eficientă
Mergi de la Tecuci la Galați? Intri pe un forum și-ți verși nervii pe mamele constructorului și administratorului DN 25. Că mama primului era casnică, iar a celuilalt, învățătoare la țară, deci n-au nicio vină, nu mai contează. Pleci de la Piatra Neamț spre Poiana Largului? Înjuri până la Bicaz, iar mai încolo te deplasezi pe jos, că e mai rapid. La primul bar cu Wi-Fi intri pe același forum și îți povestești experiența. Și așa s-a născut cea mai complexă și eficientă hartă rutieră a României. Și, parțial, chiar și a vecinilor noștri.
Colorate diferit
Harta cuprinde toate drumurile naționale, cu excepția celor închise în timpul iernii sau a celor care nu sunt asfaltate. Căci încă mai avem și așa ceva. Sunt trecute și unele drumuri județene, precum Iași – Plugari – Botoșani sau Iași – Voinești – Podeni, care sunt suficient de circulate pentru a conta. Drumurile sunt colorate diferit, în funcție de calitate, de la extrem de rău până la excelent. Sunt marcate și drumurile aflate în lucru. Unele drumuri sunt colorate în galben, ca „mediocre” nu pentru că sunt pline de gropi, ci pentru că nu sunt marcate și nici nu au indicatoare, ceea ce le face greu și riscant de parcurs în timpul nopții.
Extrem de utilă
Faptul că sunt trecute și drumurile județene importante, face ca harta să fie utilă și pe distanțe medii. De exemplu, de la Iași la Botoșani poți ajunge pe DJ 282 sau pe DN 24 și DN 29. Doar că DJ 282 este marcat cu albastru, adică excelent până la Plugari și galben, adică mediocru în continuare, cu excepția unui scurt tronson violet, adică extrem de rău, la Prăjeni. Pe drumul național, o treime e drum bun, încă o treime e mediocru, iar ultima e plină de gropi. Una e să mergi 5 km printre gropi, alta să faci slalom 30 de kilometri. Ideea e că poți alege. La fel, între Iași și Vaslui. Pe drumul județean e bine, pe național e foarte bine. Alegi în funcție de cum bănuiești că va fi traficul.
De la excelent la jale
La o privire de ansamblu, Moldova noastră pare tăiată din punct de vedere rutier în două. De la Iași la vale, pe rutele principale, drumurile sunt excelente. Între Botoșani și Suceava, ca și de la Suceava spre Ardeal, tot excelente. Problema este între Suceava și Pașcani, ca și pe rutele secundare. Pe-acolo e cam jale.
Constatări subiective
E drept, harta are și limitările ei. Nu poate urmări în timp real toate drumurile, așa că evenimente de tipul restricțiilor de greutate introduse temporar nu sunt marcate. Dacă te simți cu musca pe căciulă, mai dai un search pe Google. Harta e ideală pentru șoferii de mașini mici. Nu este luată în calcul aglomerația și nici situațiile în care mergi cu 50 km/h trei sferturi din drum, pentru că treci prin zeci de sate. Apoi, harta e făcută pe baza unor constatări subiective. Ce mi se pare mie, cu Dacia, un drum cu gropi, dar ok, unuia cu Lamborghini i se pare un coșmar. Facem media și iese un drum mai nasol decât e de fapt. Nu cu mult mai nasol, totuși. Forumul Economic Mondial ne-a plasat în funcție de calitatea drumurilor pe locul 120 din 137 posibile, după țări cunoscute pentru faptul că până mai ieri pe drumurile lor mergeau doar elefanții, precum Mali, Uganda, Zimbabwe, Burundi sau Bangladesh. Deci, sunt mai multe șanse ca drumul respectiv să fie chiar nasol decât să fie vorba de aprecierea subiectivă a unui coleric din naștere.