Useristul Dan Lungu a ratat lupta pentru postul de şef al USR. În urma alegerilor de săptămâna trecută, Nicolae Manolescu l-a învins fără drept de apel pe scriitorul ieşean, reuşind să acumuleze de două ori mai multe voturi decât acesta, raportul fiind de 744 la 336. Se pare că breasla se aştepta ca Lungu să piardă la scor, în timp ce profanii, oarecum ameţiţi de campania agresivă a ieşeanului, credeau că întrecerea este una foarte strânsă. Manolescu câştigă, deci, al patrulea mandat consecutiv de preşedinte al Uniunii Scriitorilor, iar Dan Lungu se întoarce în Parlament. După publicarea rezultatelor, cei doi au avut o scurtă discuţie protocolară.
Nicolae Manolescu: Dănuţ, ştiu ce-o să zici despre mine, te simt, te cunosc! Hai, zi-mi că sunt o babă comunistă şi să încheiem povestea!
Dan Lungu: Ei, maestre, cum puteţi crede că aş putea să vă fac vreodată comunist? Da, pot să spun că sunteţi o fosilă, o coadă de dinozaur, un Isărescu al scriitorilor, dar comunist, nici vorbă.
Asta-mi place la băieţii din Moldova, sunt oameni cu bun simţ şi nu poartă ranchiună. De fapt, nici n-ai motiv să fii supărat. Păi ce, Eminescu, Creangă, Alecsandri, Maiorescu şi toţi junimiştii voştri au fost vreodată preşedinţi de uniune? N-au fost că n-aveau faţă de aşa ceva. Doar nu era să fii tu ăla care să întrerupă această frumoasă tradiţie.
E drept, cu excepţia lui Mihail Sadoveanu, nici un moldovean n-a reuşit să fie preşedinte al scriitorilor români.
Păi vezi? Eu zic să lăsăm lucrurile aşa cum sunt. Voi rămâneţi cu impresia că sunteţi cei mai culturali din ţară, iar nouă, ăstora de pe plaiurile dâmboviţene, daţi-ne funcţiile şi privilegiile, dar mai ales stresul conducerii. Ar trebui să ziceţi mersi că vă lăsăm timp pentru a crea, în timp ce noi nu ne mai vedem capul de bilanţuri contabile, viramente de pensii, drepturi de autor şi alte păcate funcţionăreşti.
Şi, totuşi, Iaşul ar fi meritat o asemenea funcţie. Cu tradiţia noastră literară, cu ocazia acestui an Centenar, pica numai bine să fiu preşedintele uniunii. Plus că sunt şi mai tinerel, ceva afaceri ştiu să fac cu festivalurile de specialitate, ceva experienţă în Parlament am căpătat deja… aşa că, de ce nu m-a ales lumea?
De ce, de ce? Parcă eşti copil cu întrebările astea. Dar îţi voi răspunde. Ştii prea bine că preşedinte al USR a fost şi maestrul Zaharia Stancu. Ce operă a scris dumnealui? Desculţ. Ăsta este răspunsul de ce voi, moldovenii, nu reuşiţi în Capitală. Pentru că Desculţ!