Autostrada A8, Ungheni – Iași – Tg. Mureș, cel mai bun traseu. Celelalte două sunt autostrada „moft” și autostrada „cocalarilor”

Metropola

Periodic, mai ales în preajma alegerilor, fie ele locale, generale, prezidențiale sau europarlamentare, se reaprind dezbaterile pe tema autostrăzii. Se vorbește constant nu de una, ci chiar de trei autostrăzi care să lege Moldova de vestul Europei: prin Suceava, prin Iași și prin Bacău. Recent, un politician ieșean s-a pronunțat în favoarea autostrăzii Bacău – Brașov, spunând că „spargerea” Carpaților s-ar face mai rapid pe acest traseul decât prin Târgu Neamț – Ditrău. Poate așa o fi, doar că o autostrada nu este o investiție pe termen scurt, ci una pe termen lung. Dacă o faci repede și prost, o faci degeaba. Și nu e un program de calculator, să apeși două taste și să scapi de problemă. N-o mai întorci: proastă rămâne. Dincolo de alte discuții, referitoare la timp, costuri sau dificultăți de lucru, hai să vedem împreună pe cine ajută fiecare traseu din cele considerate și, mai ales, pe cine încurcă. Într-o zi, poate vom avea bani de tustrei autostrăzile. Dar dacă nu? Poți să știi ce va fi și când? Care ar trebui făcută prima?

Doar un moft
Cronologic, primul traseu luat în calcul pentru trecerea munților a fost Iași – Suceava – Baia Mare. Pentru cele patru județe nordice ale Moldovei, adică Suceava, Botoșani, Neamț și Iași ar fi un traseu rezonabil. Merge aproximativ în linie dreaptă până în nordul Ungariei, unde se conectează la rețeaua maghiară de autostrăzi. Doar că Bacăul și Vasluiul sunt prea la sud față de acest traseu. De la Bacău la Pașcani sunt 80 km. Până la Suceava, 150 km. În plus, treci munții, și ce faci, pe urmă? Nu e nicio bucățică de autostradă prin județele din nordul țării. Trebuie construite de la zero. Sau cobori spre Târgu Mureș și Cluj-Napoca pentru a te conecta la autostrada A3 spre Borș. Imaginați-vă ce traseu ar avea de urmat un băcăuan: 150 km aproape în linie dreaptă spre nord, pentru a coborî apoi în diagonală alți 280 km, până la Târgu Mureș. Adică 430 km în loc de 260 km cât ar avea pentru el drumul prin Bicaz. Autostrada „Nordului” este doar un moft al politicienilor suceveni. Singurii pe care i-ar ajuta direct ar fi exportatorii lemnului din pădurile Bucovinei.

Ale cocalarilor
Autostrada Bacău – Brașov prezintă aceleași avantaje și dezavantaje ca cea prin Suceava, doar că puse în oglindă. De data asta, ar rămâne izolate cele două județe nordice ale Moldovei, respectiv Suceava și Botoșaniul, situate prea excentric față de traseul ei. Din nou, treci munții și ce faci? Brașovul este capăt de drum. De acolo nu mai există nicio autostradă. Fie construiești una pe ruta Brașov – Sibiu, fie te duci spre nord-vest, din nou spre Târgu Mureș, pe o autostradă de asemenea inexistentă. Nu mergi în linie dreaptă, ci spre sud-vest, apoi spre nord-vest, pe laturile unui triunghi. Un ocol absolut inutil. Beneficiarii autostrăzii sunt, din nou, limitați: cocalarii moldoveni care vor să-și facă vacanța la Poiana Brașov. La fel cum beneficiarii autostrăzii Comarnic – Brașov ar fi doar cocalarii bucureșteni care s-au plictisit să stea în coloană pe DN 1. Cu ce i-ar ajuta pe exportatorii botoșăneni sau ieșeni? Cu absolut nimic. Cocalarii pot aștepta să se construiască drumul expres Buzău – Brașov de care a început să se vorbească în ultimele zile.

Demonstrație clară
Am lăsat la urmă traseul cunoscut, Iași – Târgu Mureș, despre care am mai avut prilejul să vorbim. Discuțiile despre cât de greu sau de ușor din punctul de vedere tehnic ar fi de trecut munții printr-un punct sau altul sunt premature. Nu există studii tehnice făcute pentru nicio variantă, deci politicienii care spun că ar dura N ani sau N+3 ani mănâncă… știți dumneavoastră ce anume. Avantajele acestei rute sunt evidente, la o simplă privire pe hartă. Traseul Iași – Târgu Neamț – Ditrău – Târgu Mureș străbate Moldova aproximativ pe la jumătatea acesteia, parcurgând 210 km aproximativ în linie dreaptă, fără a o lua prea spre nord sau prea spre sud. Traseul se află la distanțe destul de mici de Suceava și Bacău. De la Suceava la Târgu Neamț sunt 57 km. De la Bacău la Târgu Neamț, 108 km. Botoșaniul este la 70 de kilometri, la fel și Vasluiul. O oră de mers, ceea ce reprezintă durata optimă de acces la o autostradă. Mai important, acești 210 km sunt singurii care trebuie construiți. La Târgu Mureș noua autostradă s-ar „înțepa” direct la autostrada Transilvaniei. Nu mai trebuie construit nimic. În rezumat, până la urmă, toată discuția se rezumă la legarea Moldovei de Târgu Mureș. Cel mai rapid și mai simplu este prin Târgu Neamț. Restul sunt palavre.

Sursa foto: www.130km.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *