20 de elevi de la Liceul „Henri Coandă” din județul Tulcea efectuează în această perioadă o vizită a facultăților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Aceștia au ajuns la Iași luni, 30 august, și vor pleca joi, 2 septembrie, iar în acest timp au vizitat mai multe facultăți ale TUIASI: Mecanica, Construcții de Mașini și Management Industrial, dar și Inginerie Chimică și Protecția Medicului „Cristofor Simionescu”.
Elevii sunt din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a și au ales Politehnica ieșeană în cadrul unui proiect ROSE, deplasându-se alături de Liliana Popovici, cadru didactic responsabil și cu activitatea de consiliere și orientare pentru cariera profesională. Aceasta a precizat că proiectul are ca scop pregătirea tinerilor, în special din medii defavorizate, pentru a putea menține un nivel ridicat al educației, în special în vederea apropierii examenului de bacalaureat. „Marea majoritate a copiilor se focusează mai mult pe Constanța, astfel că am vrut să le arăt și altceva, că sunt și alte universități în țară, nu doar în Constanța. Am vrut să le dau un alt orizont, m-am gândit la Iași, la București, vreau să merg în mai multe centre și ei să aleagă ceva din paleta asta. A fost o vizită foarte frumoasă, foarte interesant, am fost întâmpinați de oameni extraordinari, foarte deschiși, ne-au oferit foarte multe lucruri, copiii sunt foarte impresionați de tot ceea ce ne-au oferit domnii profesori, laboratoarele sunt foarte impresionante”, a declarat Liliana Popovici.
Programul elevilor a fost unul complex: au fost cazați în Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iași și în fiecare zi au vizitat atât sediile facultăților TUIASI, cât și diferite zone din capitala Moldovei. În cursul zilei de miercuri, 1 septembrie, aceștia au fost chiar la sediul companiei OMCO, o vizită facilitată de reprezentanții Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI). „Le-a plăcut foarte mult copiilor, au vizitat sediul fabricii după ce au primit o prezentare online. Au adresat foarte multe întrebări, diverse și care chiar m-au surprins și pe mine, de la partenerii de afaceri, la destinatarii produselor, dacă se lucrează cu firmele mari sau cu intermediari, posibilitățile de angajare, dacă pot lucra part-time în timpul studenției etc. A fost prima lor vizită într-o fabrică și au fost foarte impresionați, dar au impresionat și ei cu întrebările pertinente”, a declarat prof. dr. ing. Cătălin Dumitraș, decanul CMMI.